Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 2 mai 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.85

       Salutare colectionari!
       Numarul 85 al revistei Comorile Pamantului,aparut astazi vine insotit de un esantion de copal,o rasina fosilizata.Din pacate numarul revistelor de pe piata a scazut dramatic,asa ca este destul de greu sa mai aleg esantioanele.La ora 7 45,un chiosc deja epuizase toate cele 4 reviste,alte chioscuri  nu au mai primit deloc.Sper sa nu ajungem iar la problemele de la inceput cand alergam prin oras dupa o revista si toti vanzatorii aveau liste facute.Esantionul meu este frumusel,dar putin cam micut...deocamdata trebuie sa ma multumesc cu asta.
       Revenind la copal,acesta este o rasina organica,naturala,cu structura amorfa,secretata de anumiti arbori tropicali,in special de varietatile arborelui numit Copal brazilian.Spre deosebire de acesta, chihlimbarul a fost  secretat de cateva specii de conifere.Deoarece se presupune ca aceasta rasina s-a fosilizat acum 750 000 de ani,se mai numeste "chihlimbar tanar",chihlimarul real provine de la arbori de acum 20 milioane de ani si chiar mai mult.Ca si chihlimarul,copalul poate contine fosile de frunze,seminte,insecte,polen,spori...
       Mai multe informatii gasiti in revista.
       Numai bine si noroc la pietre!

       Copal
       Clasa: Substanta organica
       Sistem de cristalizare: amorf
       Duritate: 2,2,5
       Densitate: 1,06-1,10
       Clivaj: nu prezinta
       Spartura: concoidala
       Culoare: galben,portocaliu,rosu
       Urma: alba
       Luciu: rasinos
       Luminiscenta: uneori alb albastruie

P.S: pe la ora 11 am umblat pe la vreo 20 de chioscuri de ziare fara sa mai gasesc revista.Unele chioscuri au primit 4 reviste,altele una singura.Cele mai multe nu au primit deloc...daca o tin asa o sa fie foarte de greu de procurat.
      


10 comentarii:

  1. Un esantion interesant pe care nu-l aveam in colectie. Al meu este mare si pe doua laturi se cunosc urme de scoarta. Stie cineva ce va aparea in numarul viitor? Sper sa nu fie o piatra rulata.

    Marian

    RăspundețiȘtergere
  2. Parerea mea este ca acesta este unul din cele mai reusite numere ale revistei, fiindca esantionul meu este brun-roscat, aproape transparent si prezinta cateva musculite fosilizate desi este destul de mic. Oricum, sunt foarte multumit de acest numar.
    P.S. Oare de ce au oferit din nou fisa cu Morganitul, a fost oferit a si intrun numar anterior?

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost azi in Inmedio Carrefour din Brasov, si mi-am luat doua esantioane frumoase…..unul aproape cat jumatate de cutie, iar celalalt zici ca e o inimioara

    Numarul viitor, cuart albastru, 80% slefuit

    RăspundețiȘtergere
  4. salut, eu sunt cam dezamagit, din 7 chioscuri doar in 3 aveau REVISTA (singular) am luat-o pe cea de la ultimul ca sa nu raman fara si desi e maricel esantionul si relativ transparent cu cateva incluziuni minuscule (nu cred ca sunt insecte) are o tenta verzui/albastruie...de la ce???...pe la targuri am vazut de culoare galben f deschis (si era vandut drept chihlimbar-macar nu era o imitatie din plastic/sticla;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Florin! Se pare ca in Iasi nu au ajuns ieri revistele. Am intrebat la vreo doua chioscuri si mi-au spus ca nu au primit nici una dintre colectiile de la DeAgostini si nici nu stiu cand or sa primeasca. A fost cineva mai norocos si a gasit in Iasi? O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut!

    Am cautat revista la 9 chioscuri...Doar trei primisera cateva exemplare. Din pacate n-am avut norocul sa mai gasesc.

    Am telefonat la DeAgostini. Mi-au spus ca este doar o problema de transport (?) nu de tiraj si ca vom gasi revista saptamana viitoare odata cu numarul 86. Asa sa fie!

    Valentin

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu cred ca e problema de transport. Nici in Bucuresti nu se mai gasesc in primul rand la magazinele mari ce au presa (dar in schimb alte publicatii deagostini cum sunt cele cu cd-urile cu orase sau cu corpul uman, eu colectionez de la ei pietrele si insectele si am mai luat din masinute nici una nu mai este adusa in Auchan sau Inmedio) ci doar la unul doua chioscuri. Vanzatorii spun ca le impun limita de reviste 25-30 odata, iar altii primesc cate 1 maxim 2. Problema e undeva la editura sau la distribuitori.

    RăspundețiȘtergere
  8. petalit spunea cineva(ca ar fi dat mail la editura)

    RăspundețiȘtergere