Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 16 mai 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.87

       Salutare prieteni!
       Asa cum am mai spus si saptamana trecuta,programul de lucru nu imi permite sa mai prezint revista dimineata,asa cum v-ati obisnuit inca de la inceputul acestei colectii.Imi cer scuze celor care obisnuiau sa deschida blog-ul pentru a vedea cum arata esantionul primit cu revista.
       Din pacate se observa acelasi numar redus de reviste la chioscuri,desi editura promisese ca e doar o problema legata de livrare si nu de tiraj...
       Revenind la numarul de astazi,desi e cam tarziu,o sa prezint cateva date despre esantion,unele in plus fata de cele ce se gasesc in paginile revistei.Acolo unde este cazul,o sa prezint si principalele locuri din tara noastra unde apar mineralele descrise.
       Piroluzitul este un oxid de mangan ce cristalizeaza in sistem tetragonal si  formeaza cristale prismatice,dar foarte rare.Habitusurile obisnuite sunt masiv,compact,columnar sau fibros.Dendritele sunt comune.Este un mineral opac,de culoare neagra sau gri inchis,are urma neagra sau neagra albastrui si luciu metalic,estompat sau pamantos.
        Se formeaza ca precipitat in lacuri si mlastini, sau noduli pe fundurile adanci ale oceanelor.Piroluzitul este un mineral secundar in filoanele de mangan.
       In Romania,piroluzitul se gaseste la Razoare,Moneasa,Godinesti,etc...
  
       Piroluzit
       Clasa: oxizi
       Sistem de cristalizare: tetragonal
       Formula chimica:
       Duritate: 7 (cristale), 2 (agregate microgranulare)
       Densitate: 5-5,2
       Clivaj: perfect (la cristale)
       Spartura: neregulata,casant
       Culoare: negru,negru-cenusiu inchis
       Urma: neagra,neagra-albastruie
       Luciu: metalic (la cristale),mat (la agregatele microgranulare)



             P.S: mineralul pe care il prezentam cu ceva timp in urma intr-un articol in care ceream ajutor pentru indentificare si pe care il consideram a fi lemn pietrificat,banuiesc ca  e o aglomerare de noduli de mangan.Este gasit in zona Poaiana Sarata,jud.Bacau,acolo unde in Cretacic se afla o mare.

                                                       Posibili noduli de mangan

2 comentarii:

  1. Comorile pamantului se apropie se pare de sfarsit dar sper ca nu si acest blog. Stie cineva ce va aparea in numarul viitor?

    Marian

    RăspundețiȘtergere