Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 30 mai 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.89

       Salutare!
       Cu intarziere postez si eu date despre numarul 89 al revistei Comorile Pamantului,dar incerc sa o fac in stil propriu fara a copia ce scrie in revista.
       Ma bucur sa constat ca s-a rezolvat problema tirajului,acum imi iau revista cand ies de la servici fara a mai avea probleme.Din fericire stiu un chiosc mai retras unde se gasesc reviste pe alese,acolo erau numere anterioare chiar si in perioada de "criza".
       Asadar,asa cum ati aflat deja, Limonitul este un material amorf, adica nu formeaza cristale, ci apare in mase pamantoase, concretiuni, forme mamelare si stalactitice, cu o stuctura fibroasa radiala.Apare adesea in pseudomorfoza dupa pirita si alte minerale de fier.Limonitul este un minereu de fier in care principalul component este goethitul si lepidocrocitul.Culoarea este galbena,galben maronie, maronie si neagra.Are o urma galben-maronie.Este translucent sau semiopac si are luciu sticlos, submetalic,matasos sau estompat.
       Se formeaza ca mineral secundar in zonele de oxidare a zacamintelor de fier.Limonitul poate de asemenea precipita in mari,ape dulci si mlastini.
       Limonitul cedeaza toata apa cand este incalzit si inchis intr-un tub de sticla.Se dizolva foarte lent in acid.
       In Romania,limonitul este frecvent intalnit, fiind exploatat in cateva locuri,dintre care cele mai importante exploatari se gasesc  la Vlahita si Lueta (Carpatii Orientali), impreuna cu siderit, precum si la Moneasa  (Muntii Codru), impreuna cu minerale secundare de mangan.
       Numai bine!
        
       Limonit
       Clasa: oxizi-hidroxizi
       Sistem de cristalizare: amorf
       Formula chimica generica: FeO(OH)·nH2O
       Duritate: intre 1 si 5
       Densitate: 2,7-4,3
       Clivaj: absent
       Spartura: neregulata
       Culoare: galben,galben-maronie,maronie,negricioasa
       Urma: galbena,galbena-maronie
       Luciu: lucios,submetalic,matasos,estompat
       Luminiscenta: nu prezinta
      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu