Salutare!
Numarul 88 al revistei Comorile Pamantului aparut astazi este insotit de un esantion de Wollastonit.Din pacate marimea esantioanelor lasa de dorit,eu personal nu am vazut nici unul mai rasarit,dar in unele cutii erau cate doua mai micute.Se pare ca s-a rezolvat si problema tirajului,sper sa nu mai fie probleme cu achizitionarea revistelor de acum inainte.
Wollastonitul este un silicat de calciu ce formeaza cristale tabulare, frecvent maclate si destul de friabile.De asemenea poate aparea in habitus masiv ,fibros,granular sau compact.Cristale bine formate se gasesc rar, cele mai frumoase in lave, adesea concrescute.Culoarea este alba-gri, uneori verde foarte pal sau incolor.Este un mineral transparent pana la translucid si are un luciu sticlos pana la perlat pe suprafetele nealterate.
Se formeaza prin metamorfism din calcare impure, asociat adesea cu granati de calciu, diopsid, vesuvianit, brucit si epidot si alte minerale din zonele de skarne.Aceste minerale produc adesea filoane colorate si stralucitoare in marmore.Wollastonitul apare frecvent si in roci eruptive si ardezii de metamorfism regional, skarne,filite si sisturi.Uneori se gaseste si in sisturi cristaline calcaroase, format mai spre zonele de adancime.
Este insolubil in acizi si arde destul de usor.
In Romania se gaseste in calcarele cristaline de la Razoare; la Salciua de Sus (Alba) impreuna cu minereuri de mangan; in calcare cristaline (marmoreene) cu tremolit din valea Ierii (Turda); in corneene calcaroase din regiunea Turcoaia (Tulcea); in corneenele si skarnele masivului banatitic de la Sasca Montana, Oravita-Ciclova Romana,Vata de Jos, Baita Bihor si in valea Draganului si Iadului din masivul Vladeasa.
Sper ca am adus cateva date noi, neprezentate in paginile revistei si o voi face de cate ori voi avea informatii.
Numai bine si noroc la pietre!
Wollastonit
Clasa: silicati
Sistem de cristalizare: monoclinic si triclinic
Formula chimica: CaSiO3
Duritate: 4,5-5
Densitate: 2,8-2,9
Clivaj: perfect,pe doua directii
Spartura: neregulata
Culoare: alb,gri,galben,portocaliu,cenusiu-verzui
Urma: alba
Luciu:sticlos,perlat-matasos,pe suprafetele nealterate
Luminiscenta: galben portocaliula UV lungi
Astazi nu prea am avut ce sa aleg. Toate erau mici si cate unul, dar nu aveam asa ceva in colectie si este binevenit. Ma bucur ca ai gasit o revista cu doua esantioane. Sa vedem ce ne rezerva viitorul cu urmatorul numar.
RăspundețiȘtergereMarian
Am vazut multe cutiute cu doua bucati. Ce s-or fi gandit ei? Decat una mica, mai bine doua! :)) Oricum, este o piatra interesanta. Probabil in numarul urmator o sa ne dea o bucata de caramida mai mare :))
RăspundețiȘtergerece apare in numarul urmator?
RăspundețiȘtergerePosibil Limonit.
ȘtergereFlorin as dori sa stiu daca se pot procura de undeva acele mici cutiute in care se tin mineralele. Ma gandesc sa-mi pun in ele unele exemplare din colectia personala.
RăspundețiȘtergereSincer,in afara de cele de la Comorile Pamantului nu stiu sa se gaseasca pe undeva.Am auzit totusi ca se gasesc pe la targurile mari,dar eu nu am vazut niciodata.Incearca sa scrii un email la editura sa vezi daca vand cutiute separate.
ȘtergereAm vorbit la telefon cu o doamna de la editura si a spus ca nu vand separat. In curand o sa fotografiez toata colectia de la Comorile Pamantului. Am avut binecuvantarea sa aleg din foarte multe exemplare.
Ștergere