Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

duminică, 3 aprilie 2011

Paduri pietrificate

       Padurile pietrificate sunt foste paduri adevarate,candva verzi si fosnitoare,cu pasari care isi faceau cuiburi intre crengile acum de piatra.
       De varsta mai veche sau mai noua,alcatuite din truchiuri de conifere,foioase,sau arbori demult disparuti si pe care nu i-a vazut ochi de om,aceste paduri pietrificate se gasesc in toata lumea.Uneori apar in culori splendide datorita diverselor minerale,avand culori de la galben,rosu,verde...si formate din agat,cuart,opal,jasp...
       Se presupune ca arborii pietrificati nu s-au nascut,n-au trait si n-au murit pe locul unde se gasesc astazi, ci au fost carati de la mare distanta, o dată cu aluviunile. Ca dovada trunchiurile sunt ciuntite, lipsindu-le ramurile, radacinile si o mare parte din scoarta. O dovada în plus o constituie faptul că nu s-a gasit nici o urma fosila a frunzelor lor, în timp ce peste 30 de specii de plante foarte fragile, care traiau în regiunile mlastinoase ale acelor epoci, au fost gasite fosilizate.Teoria clasica este ca acestea s-ar fi pietrificat in mii sau milioane de ani datorita conditiilor de mediu.In urmă cu vreo 200 de milioane de ani, toata partea nord-estica a Arizonei, astazi atat de arida, era o întinsa campie mlastinoasa în care debusau numerosi torenti vijelioşi care, pe lângă mari cantităţi de aluviuni si roci de origine vulcanisa, transportau şi un mare numar de arbori prabusiti de violenta torentilor, dand astfel nastere unor depozite de peste 150 m grosime.Procesul de pietrificare s-a desfasurat în felul urmator: in conditii obisnuite lemnul acumulat în acest fel s-ar fi transformat in carbune dar, datorita sarurilor minerale in care a predominat siliciul, lemnul s-a impregnat, mineralizandu-se. Ca urmare, ipoteza cea mai plauzibila pare a fi cea a infiltratiei apei cu saruri minerale care au inlocuit aerul aflat în spatiile din tesutul lemnos. Cel care a contribuit in cea mai mare masura la pietrificare a fost, in acest caz, oxidul de siliciu, a carui culoare, alba la început, a fost alterata apoi de diferiti alti oxizi, in rosu, brun si galben, cu o splendida gama de nuante. Combinatia de diferite saruri a dat nastere unui adevarat curcubeu, specific padurilor pietrificate din Arizona.In unele cazuri, inlocuirea este perfecta, incat atat structura interna, cat şi cea externa sunt perfect reprezentate.Ulterior, padurea a fost acoperita de un strat de sedimente rosii si galbene, dar vântul si apa le-au înlaturat dezvelind ceea ce se vede astazi.
       O alta teorie ar fi ca aceste trunchiuri pietrificate se pot forma mult mai rapid,teorie dovedita in mai 1980,odata cu eruptia vulcanului Saint Helen,din statul Washinghton,SUA.Aceasta eruptie a culcat la pamant milioane de copaci,a topit zapezi,ghetari si a provocat ploi torentiale.Torentele formate au carat bustenii respectivi in Lacul Spirit,unde i-a ingramadit in straturi plutitoare.Radacinile copacilor au absorbit apa si au facut ca trunchirile sa pluteasca vertical,apoi s-au scufundat in aceasta pozitie,fiind acoperiti rapid de cenusa vulcanica si sedimente.Geologii au descoperit ca datorita apei fierbinti bogate in minerale ce se gaseste in izvoarele din jur s-a reusit sa se pietrifice o bucata de lemn intr-un interval de doar un an...
       Indiferent cum s-au format aceste paduri de basm,o simpla plimbare printre trunchiurile din pietre semipretioase de culorile curcubeului este impresionanta.
       Cea mai celebra si mai mare dintre aceste paduri este Pietrified Forest National Park (Triasic-200 milioane ani),din statul Arizona,SUA si are o suprafata de 381 kmp.Padurea Pietrificata din Arizona cuprinde, de fapt patru areale de vechi paduri adevarate, pietrificate ca urmare a procesului amintit, respectiv Blue Mesa Forest (Padurea Platoului Albastru), Jasper Forest (Padurea de Jasp; jaspul fiind o piatră semipreţioasă, variat colorata), Crystal Forest (Padurea de Cristal) si Rainbow Forest (Padurea Curcubeului). In plus,in zona se afla şi Black Forest (Padurea Neagra),un areal de badlands-uri, de coline modelate de apa si vant, culminand cu stanca Pilot Rock (1 900 m). De asemenea, exista alte stanci pitoresti, intre care Newspaper Rock (Stanca Ziar),precum si vechi ruine pueblo, indeosebi cele din punctul cunoscut sub numele de Puerco Indian Ruins - dupa numele raului în apropierea caruia se afla.In fapt, Padurea Pietrificata reprezinta doar un mic petec al unei zone foarte aparte, cunsocuta sub numele de Desertul Pictat (Painted Desert), desfasurata (pe cea 500 km lungime şi 25-80 km latime) de-a lungul malului nordic al lui Little Colorado, cursul superior al fluviului nord-american Colorado.




       O alta asemenea padure se gaseste in Grecia,in insula Lesvos (Lesbos)in zona Eressos.Varsta estimata la 20 milioane,cand zona a suferit o puternica activitate vulcanica.
Bulgarii se lauda cu o asa padure in zona Varna,dar de fapt nu este o padure pietrificata adevarata si un alt fenomen geologic...
       La noi in tara se gasesc destul de des fragmente si trunchiuri pietrificate,transformate in agat,cuart sau opal,fara a forma insa o padure de dimensiunea celei din Arizona.Aceste resturi pot fi gasite in zonele cu foste activitati vulcanice si postvulcanice,mai ales in zone ca Harghita,Covasna,Hunedoara sau M-tii Apuseni.
Am si eu cateva asemenea bucati de lemn fosilizat,din Romania,Arizona si Madagascar.Din pacate nu am ajuns pe teren pentru a ale gasi personal,asa ca ma multumesc sa la cumpar...desi se gasesc destul de greu pe piata.

                                     Lemn opalizat-silicifiat-Harghita (Tertiar 2-4 mil.ani)



                                     Lemn fosilizat,jasp-Arizona,SUA (Triasic 200 mil.ani)

                                             Lemn Madagascar (Cretacic 90-65 mil.ani)

4 comentarii:

  1. Aceasta lume a geologiei si a evolutiei scoartei terestre de-a lungul erelor geologice, multora necunoscuta, e apreciata la adevarata ei valoare doar ce cei cunoscatori. Ca de obicei, nu te rezumi la o singura piesa, felicitari, in ultima fotografie, sectiunea e foarte frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult pentru apreciere,Tudor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,
    am un trunchi de copac fosilizat de aproximativ 3,5 Kg. Daca sunteti interesat, adresa de e-mail: nelu888@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Am mai multe bucati de lemn opalizat cu greutati cuprinse intre 1kg si 3 kg.Daca sunteti interesat adresa de e-mail: luca_gheorghita@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere