Salutare!
Cu o mica intarziere de o zi,astazi joi 31 martie a aparut numarul 28 al revistei Comorile Pamantului,numar insotit de un esantion de howlit.Din pacate pentru colectionari aceata piatra nu apare in forma si culoarea ei naturala.In stare naturala,howlitul este alb cenusiu si foarte rar formeaza cristale,acestea fiind in general foarte mici.Mostra pe care am primit-o astazi este de culoare albastra,semn clar ca a fost vopsit.Este a doua piatra din colectie,dupa agatul albastru care este vopsita artificial...aceste doua pietre sunt poroase,asa ca absorb foarte bine colorantii,iar rezultatul poate sa pacaleasca pe oricine.Varianta de howlit albastra,vopsita artificial poarta denumirea de turquenit sau turkenit si se foloseste de obicei pentru a imita turcoaza naturala.Aceste lucru este posibil si datorita fisurilor fine,negre care apar pe howlit.
Eu personal ma simt foarte dezamagit de pietrele vopsite su iradiate.
Nu mi se pare corect ca intr-o colectie de minerale din natura sa primim pietre facute de om...e ca si cum m-as duce la targ sa cumpar margele si pietricele zodiacale...Preferam mai degraba o piatra ciobita,neslefuita si necolorata,dar provenind din natura decat asa ceva...acum trebuie sa caut un howlit sa il inlocuiesc pe asta si nu cred ca va fi usor de gasit.
In revista se specifica ca varianta albastra de howlit e colorata artificial si se numeste turquenit sau turkenit.Exista niste reguli foarte stricte pe piata pietrelor pretioase si semipretioase in ceea ce priveste numele mineralelor naturale si a celor "ajutate" de om sa fie mai frumoase,reguli care nu prea pot fi incalcate,altfel editura ar putea fi acuzata de fals...in aceste reguli se spune clar,ca daca o piatra este modificata artificial prin diferita tehnici (termice,de iradiere,vopsire) acest lucru trebuie precizat...
Sa speram ca este ultima data cand se intampla asa ceva in colectia Comorile Pamantului...
Mult succes!
cosmin si luciana:ce tare e!!!!!!
RăspundețiȘtergereFoarte frumoasa si abea astept sa mi-o iau si eu.Am toata colectia + biblioraftul si locul lor special in biblioteca.Bafta! ! !
RăspundețiȘtergereBuna Florin, si eu as fi preferat o piatra in forma ei naturala....Nu inteleg totusi de ce ne-au dat o piatra vopsita si nu in culoarea ei naturala, chiar si asa, slefuita......Pacat :(
RăspundețiȘtergereCum adica pietrele suntiradiate?Nu este periculos pt.copii?Copilul meu colectioneaza revista de la inceput si acum aud ca am pietre radioactive in casa.Dati va rog lamuriri cei care stiti.
RăspundețiȘtergereSunt anumite pietre pe piata care sunt iradiate intentionat pentru a le schimba culoarea.Asa se intampla cu cuartul fumuriu si unele ametiste,dar si cu alte pietre...nu este periculos.La noi se folosea metoda la Baia Mare,duceau unii cristale de cuart si le lasau la spital,la cobaltoterapie sau la radiografie si se forma cuat fumuriu,mai scump...Aceste pietre nu reprezinta un pericol,dar sunt false.
RăspundețiȘtergerePana acum nu avem in colectia Comorile Pamantului pietre iradiate,dar se gasesc frecvent pe la targuri...atentie la cuartul fumuriu.Daca este negru intens,sau daca are parti de cuart alb laptos si parti negre,nu este natural.
RăspundețiȘtergereSunt de acord cu tine Florin, pietrele nu ar trebui sa fie vopsite, adevarata lor valoare este ascunsa sub un strat de vopsea. Este incorect. Dar o voi cumpara totusi. Mult succes in continuare!
RăspundețiȘtergereSincer chiar o dezamagire esantionul de azi! De mult am tot vrut sa ma bag si eu in discutiile de pe blog da nu am facuto:) Am tot vazut inca de la prima serie ca toata lumea sa plans ca nu au bagat azuritul dar nimeni nu a zis nimic de jadeit si de turcoaz care si ele erau trecute in ghidul seriei si nu au mai aparut!!!!
RăspundețiȘtergereCred ca ar trebui sa le trimitem e-mailuri sa ii instiintam ca nu vrem pietre colorate, vrem pietre naturale, howlitul este supeb in stare naturala, nu inteleg de ce a trebuit sa fie cosmetizat! Probabil pentru a fi mai colorata colectia sau pentru a fi mai atragator, insa nu in mod natural. Colectia e numita COMORILE PAMANTULUI, nu comorile omului!
RăspundețiȘtergereSunt profund indignata!
@amazon: cu siguranta o sa apara toate mineralele anuntate,doar ca au schimbat ordinea de aparitie.
RăspundețiȘtergerePiatra mea are o mica spartura si interiorul ei este galben chiar este o dezamagire; a doua tavita are pietre destul de ...... fara sa jignesc editura pentru ca nu cred ca ei vor sa ne de-a pietre urate ci pentru ca probabil cele mai bune sunt greu de extras; oricum este o colectie frumoasa si putin de invidiat; sper ca vor aparea minerale si pietre cu mult mai frumoase. Daniel!
RăspundețiȘtergereNici macar nu e de mirare ca nu atrecat in clasa pietrelor semipretioase si a ramas la mineral (totusi este special ca pentru ca e primul mineral semipretios din colectie)
RăspundețiȘtergereAl meu nu este albastru! E un alb albastrui. Cu mult mai deschis decat cel prezentat in poza revistei.... Inseamna ca incercarea de a-l colora a esuat? :D:)
RăspundețiȘtergerecarei urmatoarea piatra?CIPY::>
RăspundețiȘtergereluciana: aveti idee cand vom primi jadeitul sau turcoazul sau m-ai bine zis, in ce nr.?? :)
RăspundețiȘtergereJalnic deocamdata nici nu se compara cu setul 1 singurele care pot spune ca m-au incantat (cat de cat)sunt foitele de aur si cristalul de stanca dar multumim florin pentru ca ne tii la curent accesez blogul in fiecare miercuri si este prima sursa de unde aflu piatra aparuta.Good luck !
RăspundețiȘtergereAsa este Florin, dezamagita sunt si eu de faptul ca au vopsit esantionul. Eu astazi am trecut pe la un targ si am vazut si o taraba cu pietre. Mi-am cumparat howlit alb si e tare frumos , doar ca e rulat intr-o forma ovala sa zic. Chiar nu inteleg de ce l-au facut albastru. Adica daca aveam de ales cu siguranta alegeam alb, pentru ca mi se pare superb mai ales cu acele incluziuni gri. Cert este ca nu editura din Romania ia hotararile si asta e bine pe de-o parte dar rau pe alta.
RăspundețiȘtergeresper ca aquamarinul sa nu fie vopsit ca howlitul
RăspundețiȘtergereCam mult comentati ca nu va place ceia nu va convine ceia ca e piatra e naspa ca trebuie sa nu stiu ce nu imi place ca e vopsita intr-un fel si alte chestii inutile. Daca faceti atatea fite de ce mai luati revista?
RăspundețiȘtergerein nr 29 va fi AMAZONITUL
RăspundețiȘtergereE un blog aici putem sa ne spunem parerile fie rele sau bune eu personal o cumpar pentru ca sunt din constanta aici nu gasesti tarabe care sa aiba la vanzare pietre in stare naturala deci revista e cea mai buna sursa si chiar si aici sunt dezamagit.Alte intrebari?
RăspundețiȘtergerebuna prieteni b-)
RăspundețiȘtergereDraga"anonim": comentam ca nu ne place "ceia" sau ceilalta, pentru ca asa simtim sa facem, asa avem noi chef...e dreptul nostru la libera opinie. nu inteleg care e problema ta de fapt; daca tu esti multumit de ce cumperi, bravo tie, fii fericit; se ia cumva cineva de tine ca esti multumit de pietrele pe care le cumperi? Banuiesc ca nu; atunci tu de ce esti deranjat de comentariile celor nemultumiti? Toti cei care vor sa-si lase parerile, fie ele bune sau rele in legatura cu esantioanele revistei,au dreptul asta, si fac asta aici, prin intermediul lui Florin.
RăspundețiȘtergereUn esantion frumos de Howlit, pacat ca e vopsit. Eu inca nu am ajuns sa cumpar, sper sa mai gasesc maine unul acceptabil. Revin la blogul tau pentru ca aici e pulsul colectionarilor. Toate bune!
RăspundețiȘtergereDupa cum tin eu minte, blogul acesta trebuie sa implineasca in aprilie un an...nu zic bine :)?
RăspundețiȘtergerecorect! :)
RăspundețiȘtergeredeci am avut dreptate.rulata si vopsita.pana la urma or sa vopseasca pietre de rau si or sa le ofere drept pietre semipretioase.
RăspundețiȘtergereteapa baieti
RăspundețiȘtergerein numerele viitoare caramizi si bca
pana si alea de la rusi sant mai frumoase ALEXANDRA sa recunoastem dar eu vb de alea din anglia. Uita-te la pirita si la aragonit(LA ARAGONIT IN SPECIAL),la ala din rusia sa vezi ce frumoase sant. Nci nu se compara imi pare rau dar tre sa te contrazic
RăspundețiȘtergereDepinde de norocul fiecăruia...eu am aragonitul foarte frumos, cu cristale minunate...nici de pirită nu ma plâng...:)
RăspundețiȘtergereputem vorbi de corectitudine? personal, ma simt pacalita.chiar insultata. puteam sa nu cupmpar asa-zisul howlit, dar de dragul colectiei... oricum, de altundeva am un esantion superb de howlit. firma din strainatate isi rezerve tot felul de drepturi, dar obligatii nu isi asuma?
RăspundețiȘtergeresincer sper sa nu mai vopseasca pietrele. Sunt superbe si fara coloranti sau vopsea.
RăspundețiȘtergereApropo. Stiti cumva ce va fi nr 31?
RăspundețiȘtergereDe unde stiti voi ca sunt vopsite ???? sunte-ti cumva experti in geologie?????ii dezamagi-ti pe copii cu speculatiile voastre de doi bani!!!nu va obliga nimeni sa le cumparati .Painea pe care o manca-ti zilnic stiti ce are in componenta ... ca ne otravesc zilnic cu chimicalele lor si nu bagati de seama ceva care este intradevar important pentru sanatatea noastra nu niste pietre care sunt menite sa ne infrumuseteze intr-un fel viata!!!!!!
RăspundețiȘtergere@ Ella: pentru colectionari este important sa stie daca pietrele sunt naturale sau nu.Din pacate sunt cateva de la revista care sunt vopsite artificial (agat albastru si howlit)...nu sunt expert in geologie (cu acte) dar crede-ma ca stiu ce spun...si de altfel scrie si in revista.
RăspundețiȘtergereIntr-adevar ar fi poate mai bine sa primim pietre suta la suta naturale,dar nici sa facem atata caz de acest howlit vopsit nu mi se pare normal,imi pare rau de bietele pietre ca trebuie sa fie judecate atat de aspru numai fiindca au fost vopsite.Howlitul vopsit e tot howlit,are aceleasi proprietati,trebuie sa invatam sa apreciem si fondul nu doar forma.In fond,e howlit.
RăspundețiȘtergereDaca de exemplu cineva dintre Dvs doamnelor (sau domnilor :P) se vopseste,gata nu mai aveti aceeasi valoare?Nu stiu cati dintre oameni raman naturali in ziua de azi dar reprosam unei pietre inocente...