Auzind de cutremurele de pamant catastrofale din Chile,Haiti,Noua Zeelanda si Japonia nu se poate sa nu imi pun intrebarea "noi cand urmam"?
In afara de Haiti care este o tara cu mari probleme,celelalte tari au fost afectate intr-o masura mica,daca este sa ne referim la pagube si la numarul mortilor.Desi in Chile si Japonia cutremurele au depasit in magnitudine scara Richter folosita in Romania,aceste tari au rezistat incredibil e bine (in Japonia problemele mari au fost cauzate de tsunami si mai putin de cutremurul in sine).Acest fapt se datoreaza unei pregatiri in acest sens,pregatire care se face inca de la gradinita si a unei disciplinei in constructii.
Nu pot sa nu ma gandesc la ce s-ar intampla la noi in cazul unui asemenea cutremur...din fericire,cutremurele de aceasta magnitudine nu sunt caracteristice zonei noastre.Cel mai mare cutremur din Romania se presupune ca este cel din 1802,estimat teoretic la 7,9 grade Richter (magnitudine presupusa deoarece pe atunci nu erau statii seismice).
Principala zona de ingrijorare pentru noi este zona seismica Vrancea.Aici au loc zilnic cutremure mici,iar la o perioada de cativa zeci de ani cutremure catastrofale care afecteaza zone destul de intense (cutremurul din 1977 s-a resimtit din Sicilia pana la Moscova si Atena).
Din pacate pentru noi dupa anul 1990 s-a construit haotic nemaitinandu-se seama de nicio norma in constructii...cu siguranta vom avea probleme mari...Cunosc oameni care stau la parterul unor blocuri cu 10 etaje si au daramat peretii de rezistanta,marindu-si spatiul dupa capul lor...in orice tara civilizata ar fi facut inchisoare.Raspunsul lor este incredibil:"e casa mea,fac ce vreau in ea".Si asta se repeta la scara mare in toate blocurile tarii,ca sa nu mai vorbesc de unele magazine de la parterul blocurilor.Sunt curios cum o sa arate orasele tarii dupa cutremur.Problema la noi nu este daca va fi un mare cutremur,ci cand ca fi el!
Ciudat e ca in Turcia (1999),la Izmit au murit peste 20000 de oameni,iar in Chile In 2010 cateva sute,desi in Chile cutremurul a fost de cateva zeci de ori mai puternic.Oare de ce? In Turcia au gasit cladiri prost construite,ba unele aveau in structura pet-uri de plastic!
In zona Vrancea se intalnesc cateva placi si microplaci tectonice,care corespund intr-o oarecare masura provinciilor istorice al tarii (placa Euroasiatica-Moldova,microplaca Intraalpina-Transilvania,microplaca Moesica- Muntenia si microplaca Marii Negre,cea care face si cele mai mari probleme.Din fericire pentru cei din Transilvania,cutremurele vrancene se resimt foarte slab,probleme mari fiind in Moldova si sudul tarii.
Ascultand declaratiile domnului Marmureanu,directorul institutului pentru fizica Pamantului am ramas perplex.Acest domn iese de prin anii '90 si ne zice ca vom avea un cutremur catastrofal in Vrancea dupa anul 2000,in anul 2000 iese si zice ca dupa 2010,acum ca dupa 2020...oricum nu poate sa stie nimeni cand,dar acest domn,expert in fizica pamantului ne spune ca acum lucreaza un sistem seismic in Asia pana in 2022,iar apoi va incepe sa lucreze in zona noastra...stie cumva acest domn evolutia placilor tectonice???sunt niste afirmatii incredibile pentru un geolog.Aceste placi lucreaza in termeni de milioane de ani.Si din cate stiu eu,la nivel de amator,Carpatii cresc in inaltine cu cativa cm pe an,asta insemnand ca placile lucreaza...
Iata si o lista cu cele mai mari cutremure din Romania:
-26.10.1802-7,9 grade
-26.11.1829-7,3 grade
-23.01.1838-7,5 grade
- 6.10.1908-7,1 grade
-10.11.1940-7,7 grade
- 4.03.1977-7,4 grade
-30.08.1986-7,1 grade
Daca mai credeti ca nu veni "the big one" mai ganditi-va...asa credeau si cei dinaintea noastra...Nimeni nu stie cand,dar cu siguranta ca va veni.Se poate intampla oricand,indiferent de asigurarile specialistilor.
"Cutremurul nu cunoaste nici geologie nici matematica"...
azi 14 martie a fost un cutremur de 2.9 in vrancea si unul de 3.5 in banat...se apropie si la noi!!!!!!
RăspundețiȘtergereauoleeu!!! Ady96, asta e starea normala de fapt in zona Vrancea! ease up on the pills!!!
RăspundețiȘtergereIntr-adevar,cutremurele care au in jur de 2 grade Richter in magnitudine sunt absolut normale pentru Vrancea.Periculoase sunt cele peste 7.Cei de la Institutul pentru Fizica Pamantului au anuntat totusi ca este posibil sa avem luna asta unul in jur de 5,datorita unui fenomen destul de rar,apropierea lunii de Pamant.Se stie ca luna creaza o maree terestra.
RăspundețiȘtergereIn ce priveste cutremurul cel mare nimeni nu poate sa spuna cand va veni...dar va veni sigur.Undele de soc au viteze diferite si fac cam in jur de 25 sec.din Vrancea pana la Bucuresti.Cu cat esti mai departe de epicentru cu atat ajung mai tarziu undele.Timpul acesta este esential pentru industrie nu pentru populatie.Cat despre cei din Transilvania,nu aveti de ce sa va faceti grji in privinta unui cutremur mare in Vrancea...doar economic.
credeti ca nu stiu? glumeam si eu, vroiam sa vad daca adun ceva commenturi interesante si vad ca da...stiu toata situatia...
RăspundețiȘtergereNu te-a surprins cutremurul din japonia?
RăspundețiȘtergereai dreptate florin cu faza ca nu stiu nici mate nici geologie
RăspundețiȘtergere