Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

duminică, 3 iunie 2012

Comertul cu minerale si fosile

       In Europa si Statele Unite se comercializeaza de zeci de ani fosile si minerale,existand adevarate magazine specializate in acest tip de comert.La noi in tara colectionarea asa numitelor flori de mina si a fosilelor a fost destul de limitata,in general la minerii care le scoteau din subteran si la apropiatii lor.Pe langa acestia se mai gaseau colectionari adevarati,destul de rari si retrasi.In ultimii ani insa dupa ce mare parte din patrimoniul geologic a parasit tara (peste 90% din florile de mina extrase apreciez eu),au descoperit si romanii placerea de a colectiona aceste minunatii.Acest fapt se datoreaza internetului si aparitiei unei reviste de specialitate care a adus in prim plan minunata lume a mineralelor.Din pacate,asa cum am mai scris si intr-un alt articol au existat intotdeauna speculantii...Unii au facut mari averi din comercializarea mineralelor in afara tarii,altii incearca sa vanda cam ce a mai ramas,pe aici.Fiecare cu treaba lui,nu ii judec eu.Dar ce ma deranjeaza este ca de cele mai multe ori vand piese fara valoare la preturi incredibil de mari.Am testat cativa asemenea oameni,si am ramas cu un gust amar...ei nestiind ca eu chiar ma pricep la identificarea mineralelor de la noi, incercau sa imi vanda piese banale sau de dimensiuni ridicol de mici la preturi incredibile.De cate ori am auzit cuvintele "raritate", "doua generatii". "bipiramidal"...nu va lasati impresionati de asemenea expresii pompoase.Nu ma intelegeti gresit,nu toti comerciantii sunt asa,dar am intalnit destui...De aceea,eu am luat decizia de a evita asemenea oameni.Mineralele cu adevarat rare si deosebite nu ajung pe internet...
       Desi colectia mea nu este de mare valoare,am piese foarte estetice si destul de rare.Cred ca putine muzee de la noi se pot lauda cu asa ceva.La oara actuala am ajuns la peste 400 de esantioane,si peste 150 de specii minerale distincte,selectate cu mare atentie.De acum inainte ma voi axa pe esantione de cuart din diferite colturi ale lumii.Am reusit sa adaug in colectie cuarturi incredibil de frumoase,clare si de diferite culori,cuarturi considerate printre cele mai fine din lume cum ar fi cele de Brandberg,Orange River,si Arkansas.In afara de acestea am cuarturi din China,Brazilia,Madagascar...in curand o sa imi adaug si un citrin de Congo.Aceste sunt incredibil de frumoase,aparand in "buchete" si de culori fumurii verzui.Mai am in vedere ametist din  Veracruz (Mexic) si din Uruguay,"diamant" de Harkimer si alte minunatii.
       Toate aceste piese noi sunt achizitionate de pe eBay,la preturi mult mai bune decat cele romanesti.Eu am dat pe cuartul de Brandberg 60 dolari,pe cel de Arkansas 44.La noi cred ca as fi dat cel putin 600 lei pe o asemenea piesa.Imi cerea cineva 800 lei pe un cristal de cuart de Cavnic, bipiramidal de 8 cm :))) Asa ca daca aveti ocazia cumparati cu incredere piese de pe eBay.Credeti-ma nu se compara nici la pret nici la calitate cu ce se ofera la noi.Dar inainte de a cumpara faceti un calcul la cat ajunge cu tot cu transport si TVA (pentru tarile din afara UE).De cele mai multe ori o sa fiti multumiti de pret.
       Toate mineralele si fosilele din colectia mea sunt piese frumoase,de colectie,cel putin asa le vad eu...desi pentru unii sunt doar "pietre"...dar gusturile sunt discutabile.Multe persoane care au intrat in casa mea au fost uimite sa vada aceste minunatii si nimic nu ma bucura mai tare decat sa vad ca cineva este impresionat de ce vede si pune multe intrebari: ce sunt,cum s-au format,de unde sunt,ce vechime au...majoritatea intreaba cat valoreaza colectia in bani si care este cea mai scumpa piesa...habar n-am cat valoreaza,dar cu siguranta destul de mult...urasc intrebarea asta...pentru mine au valoare mult mai mare decat banii,fiecare piatra are istoria ei si multe dintre ele au fost achizitionate cu sacrificii financiare,altele sunt cadouri de suflet. Sunt unii oameni care atunci cand vin si vad colectia stramba din nas si zic: ce faci cu atatea pietre,sunt destule pe malul Bistritei...unii chiar imi dau sfaturi sa le vand si cu banii sa imi iau masina...E pacat ca unii nu au deloc simtul frumosului,ii intereseaza doar banul.Pana acum am avut taria sa ma aptin sa le zic ceva,dar daca ma vine cineva in casa mea si vorbeste asa,ii arat direct usa de la iesire...aviz amatorilor.Altii ma intreaba ce o sa fac cu ele cand o sa dau coltul :))) asta e o intrebare buna.Intr-un timp ma gandeam sa le donez unui muzeu,dar m-am razgandit...nu dau doi bani pe statul statul roman si nu merita sa ajunga la mana unor grasi si hoti ajunsi in functii pe alte criterii decat competenta si cinstea.Traim in tara in care dispar piese din muzee...Probabil o sa le fac cadou unor pasionati adevarati...sau o sa le donez unui muzeu din afara tarii.
       Cat despre florile de mina,toata lumea foloseste aceasta expresie,dar comertul cu asemenea esantioane este interzis in Romania.Dar ce inseamna floare de mina? Conform dictionarului aceasta expresie semnifica "un esantion mineral recoltat din subteran,monomineral sau format din mai multe minerale,care poseda calitati estetice deosebite,datorita concresterii cristalelor mineralului sau mineralelor,culorilor,formelor (habitus),dimensiunilor de exceptie ale unor cristale componente,calitati care in totalitate fac ca esantionul sa fie bine individualizat fata de altele".Deci definitia este destul de ambigua si doar un specialist poate decide ce esantion mineral reprezinta o floare de mina.De aceea,mai indicata este folosirea denumirii de esantion mineral.
    

6 comentarii:

  1. Intradevar la noi in oras vin doar comercianti care pe langa faptul ca nu stiu ce vand mai au si pietre contrafacute. Ultima data aveau cristale piramidale de fluorit pe matrice (uimitor de mari si perfecte) si cristale de cuart fumuriu cat pumnul de mari (cu unghiuri perfect slefuite ) fara sa se observe urmele de crestere sau ceva imperfectiuni.

    Marian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristalele de cuart fumuriu naturale sunt destul de rare si scumpe.Majoritatea celor ce se vand pe tarabe sunt cuarturi iradiate.

      Ștergere
  2. Este adevarat ce ai scris si totodata trist pentru unii dintre noi.

    Am intalnit odata la un targ un comerciant care il intreba pe colegul de taraba (alt comerciant) cum i se mai spune la trandafirul de desert. Unii raman surprinsi cand realizeaza ca in fata lor se afla cunoscatori de minerale si nu simpli cumparatori.

    Trist pentru noi ca targurile de profil se organizeaza, de regula, in aceleasi locatii in fiecare an, iar distanta e prea mare ca sa dai o ``fuga`` macar sa vezi ce noutati apar!

    Felicitari pentru frumoasa si diversa colectie pe care o detii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna!ma numesc Kiss Miclos Andrei si sunt aici sa va anunt despre fosilele care le am (nu sunt cunoscator)as dori sa le vind deoarece am foarte multe si am nevoie de bani (majoritatea sunt melci si corali )

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua.
    Am o ''floare de mina'' deosebita care as dori sa stiu ce contine.
    Nu ma pricep la geologie asa ca am cautat site-uri de specialitate care sa ma poata ajuta.
    Problema este ca puesa contine mai multe minerale si nu imi pot da seama de tot continutul.
    Va rog respectuos sa imi dati o adresa de mail ca sa trimit cateva poze.
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E cam greu de identificat din poze,dar o sa incerc.
      florin.sova@yahoo.com
      Din lipsa de timp intru cam rar pe mail,cam la 2-3 zile, dar o sa va raspund cu siguranta.Numai bine!

      Ștergere