Salutare!
Iata ca in numarul 93 al revistei Comorile Pamantului primim un mineral comun,dar foarte interesant, Ortoclazul.Toate revistele vazute de mine aveau esantioane mari, dar in habitus masiv.
Ortoclazul face parte in clasa minerala a silicatilor, in cadrul careia feldspatii formeaza o grupa.Este un mineral ce contine mai putin de 67% sodiu.Ortoclazul este un mineral inportant in formarea rocilor si formeaza cristale prismatice sau tabulare, adesea maclate.Poate aparea si in habitus lamelar, masiv sau granular.Culoarea poate fi alba, rosiatica, incolora, galbena, gri sau verde cu urma alba.Este un mineral transparent sau translucid, cu luciu sticlos sau perlat.
Se formeaza in multe roci eruptive (granite, pegmatite, riolite, trahite si sienite) sau metamorfice (gnaise si sidturi).Acest mineral poate aparea si in unele roci sedimentare.
In Romania si intalneste in diferite tipuri de roci apartinand fundamentului cristalin, cum ar fi porfiroidele si gnaisele din Carpati; in pegamtitele din complexele cristaline ale acelorasi formatiuni montane; in rocile granitice din Muntii Carpati si din Muntii Dobrogei; in rocile riolitice din Muntii Apuseni, Muntii Banatului si din Dobrogea; in sienitele alcaline de la Ditrau; in arcozele din partea de vest a Carpatilor Meridionali; in Muntii Apuseni, etc..
Ortoclaz
Clasa: silicati
Sistem de cristalizare: monoclinic
Formula chimica: KAlSi3O8
Duritate: 6,6,5
Densitate: 2,55-2,63
Clivaj: perfect
Spartura: neregulata sau concoidala
Culoare: incolor, alb, gri, verde, roz-roscat, galben pal
Urma: alba
Luciu: sticlos sau perlat
Ortoclaz (ortoza) pe cuart din colectia mea-Maramures.
Destul de mare cel de la revista. Eu am prins unul cam plat. Dar din doua reviste venite la chiosc e bine ca-l am si pe acesta.
RăspundețiȘtergereSe poate spala ?
RăspundețiȘtergereCe minunatii ascund muntii nostri! Superb esantion de MM!
RăspundețiȘtergeresuperb...
RăspundețiȘtergereinteresant mineral . astept cu nerabdare sa apare in Chisinau .
RăspundețiȘtergerePoti sa te uiti si la mineralele mele ?
eu am un mineral din colectia personala fara nume si eu cer ajutor :)