Salutare!
Cu mare intarziere public si eu cateva informatii despre numarul 92 al revistei Comorile Pamantului, dar o fac totusi pentru a respecta traditia acestui blog.
Exact asa cum ma asteptam, cuartul aventurin de la numarul 92 este rulat...Nu am in colectie un esantion de aventurin brut, desi am avut ocazia mai demult sa cumpar unul foarte frumos, dar de culoare galbena, provenind din India.
Asa cum scrie si in revista, culoarea aventurinului este data de diferite incluziuni, in cazul nostru fuchsit,o varietate de mica verde pe care am primit-o intr-un numar mai vechi al revistei.Celelalte calitati sunt identice cuartului.
Cuartul aventurin se formeaza de regula in roci magmatice acide (granite, pegmatite granitice) sau in roci metamorfice bogate in cuart (cuartite).
Eu am mai avut ocazia sa vad cuarturi aventurin, dar cel primit cu revista nu mi se pare deloc in regula ,e ceva ciudat la el...sper sa ma insel, dar nu prea cred a fi cuart aventurin.
Cuart aventurin
Clasa: oxizi
Sistem de cristalizare: trigonal
Formula chimica: SiO2
Duritate: 7
Densitate: 2,65
Clivai: absent
Spartura: concoidala
Culoare: verde,bleu,verde-brun,roscat
Urma: alba
Luciu: sticlos
Fluorescenta: uneori in nuante de rosu
Salut
RăspundețiȘtergereInteresanta parerea ta, si eu am fost un pic nedumerit.Nu ai impresia ca are o structura sistoasa?Am vazut cateva de am crezut ca e fuchsit rulat.Pe al meu sunt vreo 3 nuante si urme de ceva impuritati de oxizi de fier dar pe o laterala cred ca am si aventurin.Ca fapt divers doar si pe coperta revistei se vad nuante ruginii rosiatice.
Din fericite, am gasit la expozitia "Mineralia" din Brasov, un aventurin verde neslefuit. Nu este cine stie ce (o bucatica sparta dintr-o piesa masiva) dar ma bucur ca o am in colectie.
RăspundețiȘtergere