Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

joi, 14 iunie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.91

       Salutare!
       Din diverse motive, postez cu intarziere informatii despre numarul 91 al revistei Comorile Pamatului.
       Asa cum ati aflat deja, numarul 91 este insotit de un esantion de Brecie,o roca.Esantioanele vazute de mine erau foarte interesante, dar din pacate slefuite pe ambele parti.Am  cautat unul neslefuit,dar nu am reusit sa gasesc.Din fericire, brecia este o roca ce se gaseste frecvent la noi in tara, asa incat o sa o inlocuiesc cat de curand acest esantion.Cu cativa ani in urma am primit de la cineva o brecie incredibil de frumoasa de pe undeva din Muntii Apuseni, dar am donat-o unui profesor de geologie, in scop didactic.
       Brecia este o roca, in principal sedimentara, ce contine fragmente angulare de roci preexistente, metamorfice, eruptive sau sedimentare.Aceste fragmente cu marimi de la 2 mm la cativa cm nu contin urme fosile si sunt prinse intre ele intr-un ciment alcatuit din minerale cum ar fi calcitul sau cuartul (cum este cazul la esantionul meu).Fragmentele angulare indica faptul ca acestea nu au calatorit departe de sursa lor.La scara mare, in teren,in brecii se pot vedea structuri paralele.
      Breciile sedimentare se formeaza in grohotis ,in munti si de-a lungul coastelor, sau in desert datorita inundatiilor bruste.



5 comentarii:

  1. Salut Florin!
    Spui la sfarsit ca breciile se formeaza in munti. Poti sa dezvolti putin?
    Mersi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,breciile se pot forma in munti.La baza unor versanti unde au loc alunecari de teren,se pot acumula fragmente de roca care pot fi apoi prinse intr-un ciment natural.Un profesor de geologie mi-a explicat ca se pot forma si in urma unor explozii vulcanice.Astfel,in urma socului,fragmente de roci preexistente sunt sfaramate si aruncate in aer,fiind apoi prinse in curgea de lava.Este cazul exemplarului despre care am scris in articol,cel donat.Era o brecie incredibil de frumoasa,cu fragmente de sisturi verzi in lava vulcanica.

      Ștergere
  2. Buna, colectia se va termina la numarul 100?
    Multumesc in avans pentru raspuns.
    D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei de la editura zic ca se termina la nr.100,dar in unele tari colactia a ajuns la 120 de numere.Nu stiu exact cate nr.vor fi.Sa nu uitam ca multi anuntasera sfarsitul colectiei la nr.80.

      Ștergere
  3. Revista "Comorile Pamantului", primele 30 de numere la un pret foarte bun.

    CLICK http://www.okazii.ro/fosile-minerale-roci/comorile-pamantului-primele-30-numere-a115503312

    RăspundețiȘtergere