Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 21 martie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.79

       Salutare colectionari!
       Numarul 79 al revistei Comorile Pamantului ne aduce o surpriza placuta,cel putin din punctul meu de vedere..Este vorba despre un cristal de granat,unul dintre mineralele mele preferate.Sincer chiar nu ma asteptam sa primi cristale,ma gandeam la ceva sisturi cu granati minusculi,dar trebuie sa recunosc ca m-am inselat.Desi esantioanele primite de noi nu au valoare de gema si sunt de dimensiuni micute,arata foarte bine,cel putin al meu este perfect.Posibil sa fie pe undeva si esantioane mai mari,dar eu nu am vazut.De obicei granatii se folosesc la fabricarea bijuteriilor,asa ca pretul unui exemplar estetic este pe masura.
      Despre granati,am mai scris un articol,Cateva cuvinte despre granat, acolo puteti gasi cateva informatii precum si cateva poze cu granati din colectia mea.Intre timp esantioane mele s-au inmultit,am piese la care nici macar nu visam acum cativa ani...
      Dupa cum cititi din revista,in grupa granatilor sunt peste 20 de specii,fiecare unica in felul ei.Eu am in colectie granat andradit (brun,verde galbui),spessartin (portocaliu-galbui),grossular (galben,brun),almandin (brun-roscat),hessonit.Inca mai caut pirop (rosu),dar e mai scump un pic...La noi in tara se gasesc granati foarte frumosi la Ocna de Fier (andradit).Acestia sunt grupati pe baza,de obicei pe skarn si apar uneori impreuna cu hematit.
       In general,cristalele sunt dodecaedrice sau trapezoidale.Poate aparea si in habitus compact,masiv sau granular.Se formeaza de obicei in roci metamorfice.
      
       Granat
       Clasa: silicati
       Sistem de cristalizare: cubic
       Formula chimica generala: X3Y2(SiO4)3
       Duritate: 6,5-7,5
       Densitate: variabila,in functie de specie,intre 3,5-4,3
       Clivaj: absent
       Spartura: neregulata,aschioasa
       Urma : alba
       Luminiscenta: foarte rar

P.S: din cate au anuntat cei de la editura DeAgostini colectia va continua cel putin pana la numarul 100 si nu 80 asa cum se vorbeste.Este o colectie internationala aparuta in foarte multe tari si in toate a trecut de nr.100.


  
                                                     Granat almandin

                                               Granat andradit-Ocna de Fier

7 comentarii:

  1. Salut, si eu sunt norocoasa unui esantion frumos, destul de maricel, si cred ca este granat almandin, pt. ca este brun-roscat, seamana cu cel din colectia ta personala :). Au fost la chioscuri mai multe tipuri de granat? Pt ca cel cumparat de tine nu seama deloc cu al meu.

    Anca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu iau revista de la un supermarket din apropiere,toti grantii erau la fel cu cel din poza,nu am vazut sa fie si alt tip...in schimb am vazut intr-o vitrina la un chiosc ceva diferit.Cred ca erau granati mici pe baza,dar nu se vedea foarte bine.

      Ștergere
  2. Salut, si eu am gasit unul rosietic si destul de mare (3.5/3.2 cm)dar, desi se vad laturi/muchi destul de bine formate, nu are forma perfecta de granat, pare crescut intre alte minerale si „turtit” la baza, are si un alt mineral pe o parte (cred ca e flogopit/mica neagra...per ansamblu sunt f multumit de acest nr si ma bucur ca se continua colectia pana la 100 :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. stie cineva ce va fi in nr urmator?

    RăspundețiȘtergere
  4. stiti cate numere vor mai fi, se va opri la 100 sau nu

    RăspundețiȘtergere