Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

sâmbătă, 17 martie 2012

Cuart de Arkansas

       Dintre toate mineralele,cel mai mult ma impresioneaza banalul cristal de cuart.Desi este un mineral comun,are o frumusete aparte si diferite calitati fizice care depind de locul de formare.Cristalele de cuart din Romania sunt frumoase,dar cele mai fine cristale din lume sunt considerate a fi cele provenind din Arkansas (SUA) si Brazilia.De asemenea in galeria cristalelor celebre se incadreaza si cele de Orange River (Africa de Sud-Namibia) si cele de Brandberg (Namibia).Acestea sunt cristale "batrane", unele formate in vremea cand teoretic nu exista viata pe uscat,altele inaintea aparitiei dinozaurilor.
       Cu ceva eforturi financiare am adaugat doua cristale de Orange River si unul de Brandberg in colectie,dar lipsea cel de Arkansas.Am tot cautat pe eBay,dar preturile erau mult prea mari,iar cristalele nu ma atrageau prea mult.Din intamplare insa,am vazut unul care mi s-a parut absolut grozav,mare si perfect,tranparent si la un pret accesibil.
       Cuartul este achizitionat direct la proprietarul minei Arrowhead,situata in batranii munti Ouachita,in apropiere de Mount Ida,Arkansas.Pretul relativ mic are legatura cu faptul ca acest cristal era necuratat,plin de oxid de fier,asa cum a fost scos din pamant.De obicei se foloseste o metoda chimica de curatare,cu acid oxalic,dar eu am reusit cu o periuta  de dinti si  sapun.In jumatate de ora cuartul arata impecabil.Acest cristal este in stare perfecta,cu varful si muchiile neatinse si fara lovituri.S-a desprins la baza in mod natural, in timp de era proaspat format,dar interesant este ca s-a "vindecat" singur, continuandu-si cristalizarea in solutie astfel ca ruptura s-a  acoperit cu mici cristale.
       Principalele caracteristici care dau valoarea unui cristal de cuart sunt claritatea,forma, luciul si lipsa crapaturilor.Acest cristal intruneste toate aceste calitati.
       In Muntii Ouachita se gasesc unele dintre cele mai bogate acumulari din lume in cristale de cuart, oraselul Mount Ida fiind denumit "capitala mondiala a cristalelor de cuart".Sunt atat de multe cristale,incat exista diferite exploatari,la care contra unei taxe,turistii au voie sa sape in voie si tot ce gasesc le apartine.Din cate m-am interesat in 2-3 ore se pot umple lejer cateva genti cu cristale,dar capturile de valoare sunt mai rare.Ceea ce americanii numesc "mine" la noi semnifica cariera.Aceste cristale apar la suprafata,in diferite geode,scoase la iveala de eroziune.In unele cazuri se folosesc excavatoare pentru a indepartata pamantul,dar nu se exploateaza in subteran.
       Nu exista o metoda izotopica directa pentru datarea filoanelor de cuart dar au fost facute cateva datari indirecte.Aceste filoane sunt evident mai tinere decat rocile gazda.In Muntii Ouachita,cele mai tinere roci sedimentare sunt de varsta Carbonifer superior.Cuartul este prezent in toate rocile sedimentare,dar cu cea mai mare dezvoltare in gresiile ordoviciene,dar si in marne Carbonifer inferior.Cea mai rezonabila perioada pentru formarea ultimelor mari depozite de cuart pare sa fie Carbonifer superior,aprox.acum 286 milioane ani.Cuartul s-a format in fracturile aparute in straturile de roci in timpul inaltarii Muntilor Ouachita,iar Carbonifer superior pare sa fie perioada in care s-a sfarsit acest proces orogenic.O parte din cuart este posibil sa fie mai vechi deoarece multe filoane prezinta cateva etape de miscari din locul formarii si reluarea cresterii pe diferite pozitii.Este foarte posibil ca formarea primelor depozite de cuart sa fi inceput in Ordovicianul inferior sau tarziu.
       Interesant este ca varstei de formare a acestor munti nu ii corespunde nici un corp magmatic,ceea ce duce de obicei la formarea depozitelor hidrotermale.Concluzia este ca aceste cristale de cuart s-au format in roci sedimentare in urma inaltarii acestor munti,gresia si marnele fiind puternic fracturate,acest lucru permitand circulatia apelor bogate in silice la temperaturi si presiuni foarte ridicate si depunera cuartului in spatiile goale ramase in roci.
       Temperatura a fost bine documentata,avand la momentul formarii cuartului in jur de 260 grade C,ceea ce indica o adancime considerabila.Muntii Ouachita expusi azi la vedere sunt produsul a milioane de ani de eroziune.Se considera ca resturile vizibile astazi se aflau la momentul formarii muntilor la 5-6 km adancime.
       Nimeni nu stie exact in cat timp creste un cristal de cuart,dar este clar ca cele mari au nevoie de un timp mai indelungat decat cele mici.Acest lucru depinde de conditiile fizice si chimice  cat mai apropiate de cele ideale.Unele cuarturi sunt optic clare,altele laptoase.Cele clare au avut conditii mai bune de crestere si nu au suferit fracturi mari si miscari ale pamantului in crestere.Majoritatea cristalelor de cuat din Arkansas au baza laptoasa,semnificand o crestere rapida..Aceste portiuni laptoase contin numeroase cavitati microscopice cu gaze si fluide care imprastie lumina primita si dau culoarea alba.Multe cristale prezinta rupturi naturale si etape de vindecare datorita continuarii cresterii in alta pozitie.Unele sunt tranparente  de la baza la varf,dar aceasta nu este o regula,majoritatea fiind supuse la diferite forme de stres fizic in timpul cresterii ceea ce a dus la diferite fracturi interne.
       Pe Youtube se gasesc cateva videoclipuri in care se prezinta cuart de Arkansas,unele chiar de la mina Arrowhead de unde provine acest cristal.

                                           Inainte de curatare,acoperit cu oxid de fier


                                                           Dupa curatare

7 comentarii:

  1. Foarte frumos, impresioneaza prin claritate si perfectiune! Felicitari pentru achizitie, a meritat efortul.

    RăspundețiȘtergere
  2. acum chiar ca te invidiez ;)...foarte, foarte frumos cristalul, felicitari! si mi-a placut mult si felul in care ne-ai povestit despre cuart.

    Anca

    RăspundețiȘtergere
  3. Un exemplar superb. Cum sa curat si eu un cristal de calcita?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu calcita se curata cu acid clorhidric diluat.Acesta nu ataca cuartul.Poti incerca si cu diferite solutii anticalcar,cum ar fi Calgon.Amesteci solutia cu apa apoi scufunzi cuartul in ea cateva zile.Din pacate aceasta metoda merge ceva mai greu si trebuie repetata.

      Ștergere
    2. Nu cred ca ai inteles, cristalul este de calcita si are depuneri de ceva calcar:)vreau sa-l curat sa arate mai bine. E un cristal de vreo 6 cm lungime.De fapt o sa-l vezi in postarea urmatoare.

      Ștergere
  4. Chimic nu este posibil.
    Calcarul si calcitul au aceeasi compozitie chimica - carbonat de calciu.

    Chiar si otetul poate duce la descompunerea cristalelor, atat a celor de calcar cat si a celor de calcit.

    RăspundețiȘtergere