Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

sâmbătă, 24 martie 2012

Punctul fosilifer Tasad (jud.Bihor)

       Atentie!Aceste rezervatii sunt protejate conform legilor in vigoare!
       Aceste informatii sunt publice si nu imi asum nicio raspundere pentru eventuale colectari neautorizate.

       Rezervatie paleontologica situata in apropierea satului Tasad (comuna Dragesti), la 20 km S-E de Oradea,la cumpana Crisului Repede si a Crisului Negru.
       Strabatand pitoreasca vale a Pesterii,afluent al Crisului Negru,ajungem la altitudine de 230 m,unde in versantii abrupti calcarosi apare Pestera de la Tasad,strabatuta de un mic parau.Aceasta pestera este interesanta deoarece este constituita din calcare badeniene ce au fost perforate pe o lungime de 88 m de un mic parau.
       Aceste calcare fac parte din vechiul bazin intramontan care in timpul Miocenului mediu si superior reprezenta un mic golf al marii care se intindea in actuala depresiune Panonica inconjurata de Muntii Bihorului si Padurea Craiului la E si Muntii Codru Muma la V.
       In aceste calcare badeniene de la Tasad s-au evidentiat numeroase fosile de alge calcaroase,corali,spongieri,echinide,briozoare,moluste si viermi.
       Din marea diversitate a faunei fosile amintim doar cateva specii mai deosebite,cum ar fi: Schizaster calceolus,Spatangus austriacus,Scutella vindobonensis,Membranipora  lacroixi,Arca diluvii,Luncina dupardini,Corbula gibba,Chlamys multistriata,Pycnodonata cochlear,Calyptrea chinensis,Turitella archimedis ,Dentalium badense,etc...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu