Salutare colectionari!
Iata ca am ajuns si la numarul 80 al revistei Comorile Pamantului,numar care se completeaza si a patra caseta de depozitare,dar nu ultimul din aceasta colectie.Odata cu aceste numar a aparut separat de revista si caseta de depozitare pentru urmatoarea serie,la pretul de 25 lei.Aceasta serie a fost dupa parerea mea cea mai reusita de pana acum,am primit 5 minerale slefuite,dar celelalte merita din plin.In general au fost minerale de marimi mari si destul de greu de gasit.Unele le-am achizitionat de doua ori,deoarece erau nereprezentative.Din pacate cu cromitul am dat-o in bara,dar asta e situatia.Mi-am luat revansa cu ceruzitul,l-am vazut intamplator dupa doua saptamani de la aparitie intr-o vitrina si e incredibil de frumos.Granatul l-am gasit frumos,dar micut,asa ca nu m-am putut abtine cand am vazut intr-o vitrina unul mai mare si rosiatic...Asa se intampla,dupa ce iau revista cand trec pe langa un chiosc,sa vad ceva mult mai frumos.Asa s-a intamplat si cu opalul dendritic,am vazut unul minunat,dar acolo m-am abtinut :))) Pana la urma sunt multumit de aceasta cutie.
Numarul de astazi este insotit de un esantion de Vanadinit,un mineral ce prezinta cristale foarte frumoase,dar din pacate eu nu am gasit unul relevant.Majoritatea erau doar bucati de gresie fara cristale,iar acolo unde apareau erau foarte mici si de culoare maronie.Poate aveti voi mai mult noroc.Eu mai am vanadinit in colectie si nu merita efortul sa caut pe ploaie un exemplar mai rasarit.Un exemplar de aceeasi marime,dar plin de cristale rosii se vande la trag cu 15-20 lei.
Cateva cuvinte despre vanadinit.
Este un mineral destul de rar,din clasa fosfati-arseniati-vanadati si este principala sursa de vanadiu si o sursa minora de plumb.Formeaza cristale prismatice,uneori goale la interior.Culoarea variaza de la rosu stralucitor si rosu portocaliu la rosu brun,brun sau galben.Urma este alba sau galbuie.Vanadinitul este un mineral translucid-transparent si prezinta un luciu rasinos sau subadamantin.Se formeaza in zonele de oxidare a zacamintelor de plumb.De obicei,cele mai frumoase cristale vin din Maroc.Este un mineral,oarecum periculos,datorita continutului de vanadiu,care este otravitor.Cel mai bine este sa va spalati pe maini dupa atingerea tuturor mineralelor si sa nu le dati pe mana copiilor mici.
Vanadit
Clasa: fosfati-arseniati-vanadati
Sistem de cristalizare: hexagonal
Formula chimica: Pb3(VO4)3Cl
Duritate: 3
Densitate: 6,8-6,9
Clivaj: nu prezinta
Spartura: concoidala
Culoare: rosu,portocaliu,brun,galben
Urma: alba sau galbuie
Luciu: rasinos spre adamantin
Luminiscenta: nu prezinta
Eu personal nu am cunostiinta ca acest mineral sa se gaseasca in Romania,nu am gasit informatii nici in cartile de specialitate.
Succes la pietre si sa ne auzim cu bine!
P.S: Pietrele care urmeaza (cu titlu informativ): bornit,tektit,ochi de tigru multicolor,pegmantit grafic,opal ambra,cuart albastru,pirolusit,wollastonit,limonit,piatra lunii,breccie,aventurin verde,orthoclaz,grafit,petalit ,ardezie,apophilit,chrysopraz,calcit galben,angelit.
Vanadinit din colectia mea
se poate spala?
RăspundețiȘtergereScrie in revista ca impuritatile din apa de la robinet pot dauna cristalelor.Se recomanda spalarea cu apa distilata.
Ștergereok mersi
RăspundețiȘtergereStii cumva daca in colectie a aparut sau va aparea mineralul numit 'Moonstone' ? Merci .
RăspundețiȘtergereMoonstone,piatra lunii s-a anuntat in aceata serie,de la 81 la 100.Sa vedem daca se tin de cuvant.
ȘtergereLa rusi piatra lunii a fost slefuita si intr-o varietate de culori destul de dragute http://nacekomie.ru/forum/viewtopic.php?f=13&t=1072. Eu prin targ nu am vazut in stare bruta decat albicioase.
ȘtergereFoarte frumoasa si a 4 a tavita a ta, eu sunt norocoasa unui vanadit foarte frumos, cu multe cristale ,in proportie de 70 % din esantion .Sunt foarte incantata si bucuroasa ca din din doua esantioane am avut ce alege :).
RăspundețiȘtergereDaca imi permiti Florin vreau sa spun si eu ca acesta tavita mi-a placut si mie dar sunt inca nelamurita in ceea ce priveste pirotina, care este mineralul? cristalele mici aurii sau intreg esantionul? la fel si cu ceruzitul ,imi este greu sa-l identific , imi trebuie poate o lamba cu UV :)).
Astept cu nerabdare sa vad ce surprize ni se mai pregateste.
Pot sa va spun ca in nr 82 ar trebui sa fie Tectitele, am primi doar revista cadou de la d-nul de la chiosc, mi-a spus ca a fost coperta la topul unor reviste.
Bafta.
Anca
Cristalele de pirotina sunt cele mici aurii,aemanatoare piritei,iar cele de ceruzit,in cazul meu sunt cele transparente.La alte esantioane au fost cristale de ceruzit aciculare,albe.
ȘtergereNumarul 81 din colectie va contine bornit
RăspundețiȘtergereCu siguranta,daca cele amintite de Florin or sa fie cele care se dau in ultima(posibil) tavita o sa avem din nou piese nasoale.Ochiul de tigru multicolor-posibil o combinatie galben-rosu sau verde galben,opalul ambra nu stiu ce o fi(denumirea asta nu exista;ori e opal ori e chihlimbar),cuartul albastru e sigur facatura,piatra lunii mai mult ca sigur rulata,tektitul foarte mic,mai mic decat rodonitul,petalitul posibil rulat-este mai mult roz,la rusi a fost alb sau transparent si brut.In rest 2 roci si cateva piese mai scump, care sper sa merite.Poateo sa avem parte de pietre frumoase si reprezentative.
RăspundețiȘtergereAre cineva idee cam cate numere sunt? Ms anticipat :D
RăspundețiȘtergereDin cate stiu eu sunt 120 de numere.
Ștergere