Cristalele de granat sunt dupa parerea mea cele mai frumoase pietre care se gasesc la noi in tara...Din pacate apar doar in zona Banatului de munte,in zona Dognecea si Ocna de Fier.Orice colectionar care se respecta isi doreste granat de Dognecea in colectie.Aici a fost identificat pentru prima data in lume granatul andradit,prin anii 1800.
Despre cuvantul granat se crede ca are originea in latinescul granatum malum ce inseamna rodie. Rodia desemneaza arborele care produce fructe rosii cu seminte, purtand acelasi nume de rodie, asemenea arborelui.
Granatul este un mineral din grupa silicatilor. Din punct de vedere structural granatele sunt silicati izolati (insulare). Granatele cristalizeaza in sistemul cubic, duritatea cristalului depinde de compozitia chimica,intre 6 si 7,5 pe scara Mohs.
Apare intr-o serie de roci roci magmatice, pegmatite, roci metamorfice si aluviuni.Se gaseste frecvent sub forme masive grauntoase sau cristale scurte, cu o masa care a atins greutatea de 700 kg. Compozitia chimica a cristalelor este influentata de compozitia rocilor inconjuratoare (varietatea pirop este totdeauna asociata cu roci bogate in magneziu).
Se gaseste in: Africa de sud, Brazilia, Canada, India, Madagascar, Sri Lanka, SUA, Argentina, Elvetia, Scotia, Rusia, Romania, Italia, Spania.
Cele mai multe cristale sau gasit insa in SUA, Africa de Sud si Sri Lanka.
Urmatoarele minerale apartin familiei granatelor:
1. almandin – culori: rosu, negru, brun; numit si “rubin alabanda”
2. andradit – culori: rosu-brun
3. demantoid – culori: verde
4. melanit – culori: negru-brun, negru
5. grossular – culori: galben, incolor, verde, brun; numit si “jadul african” sau si “rubin de Montana”, poate fi confundat cu jadul sau peridotul
6. hessonit
7. tsavorit
8. pirop – culori: rosu; numit si “rubin american” sau “rubin cehesc”
9. spessartin – culori: galben, brun
10. uvarovit – culori: verde
11. rodolit (combinatie de pirop si almandina) – culori: zmeuriu, roz, culoarea levanticii.
Am si eu cateva cristale de granat in colectie,din Romania si din afara tarii.din pacate la doua dintre ele nu le stiu originea...
Granat andradit-Ocna de Fier,Dognecea,CS
Granat andradit-Ocna de Fier,Dognecea,CS
Granat andradit-Ocna de Fier,Dognecea,CS
Granat almandin-China
Granat grossular si cuart negru -China
Granat hessonit
Sist cu Granati
Îmi plac pozele
RăspundețiȘtergere