Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 22 februarie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.75

       Salutare prieteni!
       De cand a inceput colectia Comorile Pamantului v-ati obisnuit sa postez in fiecare dimineata informatii despre revista si mineralul aparut in numarul respectiv.Imi cer scuze pentru cei care asteptau sa vada cam ce primesc,dar avand in vedere dezamagirile din ultimele doua numere,am luat decizia de a nu mai cumpara revista la prima ora.La standul de presa de unde iau de obicei revista se aduc doar 2-3 exemplare si de multe ori nu am de unde alege un esantion cat de cat reprezentativ,asa ca prefer sa caut in mai multe locuri.Se intampla sa gasesc exemplare frumoase la mult timp dupa aparitia lor.De exemplu azi am vazut intr-o vitrina un esantion de ceruzit care parea sa aiba cristale pe partea cu buretele.Intru-cat esantionul cumparat la vremea respectiva s-a dovedit a fi doar galena am riscat sa il iau pe acesta si a meritat,avand cristale frumoase.
       Saptamana viitoare probabil voi posta si mai tarziu,spre seara,deoarece intentionez sa ajung la Iasi la Expo Mineralia.
       Revenind la numarul 75 al revistei,aparut astazi,acesta este insotit de un esantion de Mezolit,un mineral zeolit.Am rasfoit prin mai multe reviste si majoritatea mineralelor erau compacte,nereprezentative.Am gasit totusi unul fibros-radial foarte interesant.
       Acest zeolit apare cu cristale fibroase sau aciculare care formeaza smocuri sau mase compacte.Este intotdeauna maclat.Acest mineral este alb sau incolor,opac-transparent cu luciu sticlos sau matasos.Se formeaza in veziculele lavelor bazaltice.Gelatinizeaza in acizi.
        
       Mezolit
       Clasa: silicati
       Sistem de cristalizare: monoclinic
       Formula chimica:  Na2Ca2(Al2Si3O10)3·8H2O
       Duritate:5
       Densitate: 2,25
       Clivaj: perfect
       Spartura: neregulata
       Culoare: incolor,alb
       Urma: alba
       Luciu: sticlos,matasos
       Luminiscenta: absenta.


9 comentarii:

  1. frumusel.sper sa mai fie ceva esantioane frumoase pe viitor ca sa merite macar jumatate de colectie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare! Urmaresc de cand a inceput publicarea revistei acest blog, dar nu am comentat niciodata. Sunt un colectionar, ma pasioneaza tot ce tine de minerale si roci, plus de asta sunt si student in Baia Mare, specializarea Inginerie Miniera. Am avut si un curs foarte interesant "Resurse minerale" in care am avut ocazia de a identifica unele minerale si roci din colectia proprie. Florin, daca poti pune te rog o poza cu ceruzitul pe care l-ai achizitionat, sa-l vedem si noi. Al meu prezinta 3 cristale care seamana a calcit si nu mi-am dat seama daca intradevar acele cristale sunt de ceruzit,is foarte curios. Va astept la Baia Mare sa vizitati Muzeul de Mineralogie! O zi buna tuturor! S.Marius

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,Marius,multumesc mult!Am pus poza cu ceruzitul la articolul unde am scris despre nr.73 al revistei.Sunt cateva cristale micute,transparente,situate pe galena si acoperite de baritina.Nu seamana cu cele prezentate pe coperta revistei.Din pacate aparatul foto nu focalizeaza prea bine,si cutia mai era si prafuita.
      http://fosilemineraleroci.blogspot.com/2012/02/revista-comorile-pamantului-nr73.html

      Ștergere
  3. Multumesc Florin! Din cate vad la fel sunt si cristalele mele. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fa test cu lumiva uv(un neon de discoteca-se gasesc unele mici de 8W la magazine cu electrice).calcitul are luminescenta rosie,albastra si mai rar galbena iar ceruzitul una puternic galbena.sper sa-ti fie de ajutor sfatul!
    In 76 pirotina,o sulfura de fier FeS.

    RăspundețiȘtergere
  5. frumos esantionul tau...la chioscul de unde cumpar eu a fost adusa o singura revista, cu un esantion frumos, zic eu http://comoripamantminerale.blogspot.com/2012/02/comorile-pamantului-nr-75-mezolitul.html

    RăspundețiȘtergere
  6. al meu e ca un cup doar cu 2 laturi naturale , restul taiate drept drept dretpt.sunt de acord cu cei ce ziceau ca sunt numere trecute cu cv prospatura :(

    RăspundețiȘtergere