Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 15 februarie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.74

       Salutare colectionari!
       Numarul 74 al revistei Comorile Pamantului aparut astazi este insotit de un esantion de Cromit,un mineral de crom din clasa oxizilor.La standul de presa de unde iau de obicei revista,erau doar doua exemplare de marime medie.Eu personal nu am avut pana acum in colectie acest mineral,asa ca nu cunosc foarte multe detalii despre el.A trebuit sa apelez la surse de informare.
       Cromitul este compus din fier,crom si oxigen si formeaza cristale octaedrice,dar acestea apar foarte rar.Habitusul obisnuit este masiv,granular sau nodular.Culoarea este negru-negru maroniu cu urma brun inchis.Este un mineral opac cu luciu metalic.
       Se formeaza in roci eruptive,in special in roci bazice si ultrabazice si se pastreaza atunci cand aceste roci sunt metamorfozate formand serpentinite.Este insolubil in acid si prezinta un magnestism slab.
        Exemplarele primite de noi sunt mai degraba verzui,culoare pusa in evidenta mai ales dupa spalare,de unde trag concluzia ca aceste esantioane de cromit sunt metamorfozate.
        
       Cromit
       Clasa: oxizi
       Sistem de cristalizare: octaedric
       Formula chimica: FeCr2O4
       Duritate: 5,5
       Densitate: 4,5-4,8
       Clivaj: nu prezinta
       Spartura: neregulata
       Culoare: negru,negru-maroniu
       Urma: maroniu inchisa
       Luciu: metalic
       Luminiscenta: nu prezinta


5 comentarii:

  1. Eu am avut de ales din multe reviste dar nu prea am stiut ce sa aleg. Majoritatea erau foarte murdare. Am luat unul care este negru inchis si este spart din bucata mai mare pe cam toate partile si are ceva care seamana a microcristale.

    RăspundețiȘtergere
  2. daka ne dau mezolit ca la rusi inseamna ca vor fi f frumoase , cu cristale gen stiblit manunchiuri nush cum sa zic , si albe

    RăspundețiȘtergere