Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

sâmbătă, 27 august 2011

Trilobiti

       Alaturi de  amoniti, unele dintre cele mai indragite si cautate fosile de catre colectionari,sunt fosilele de trilobiti.Acest fapt se datoreaza atat vechimii lor foarte mari cat si detaliilor extraordinare ale fosilelor.
       Cu toate ca acum sunt disparute,aceste artropode au prosperat in mari,din perioada Cambriana pana in perioada Permiana (542-251 mil.ani).
       Trilobitii sunt creaturi exclusiv fosile si marine cu cochilie tare, segmentata care au trait acum peste 300 milioane ani în vechile mari ale Pamantului.Ei au disparut inainte de aparitia dinozaurilor si sunt unele din animalele caracteristice Erei Paleozoice.
       Trilobitii au fost printre primele artropode, creaturi cu cochilie, cu multiple segmente ale corpului si picioare articulate (cu toate că picioarele,antenele si alte structuri fine ale lor sunt rareori conservate).Ei constituie o clasa disparută de artropode, Trilobita, formata din 9 ordine, peste 150 de famii, 5000 de genuri si peste 15000 de specii descrise. Noi specii sunt descoperite si descrise în fiecare an,aceasta facand din trilobiti cel mai divers grup de organisme disparute,cu o mare varietate de forme si marimi. Cea mai mica specie cunoscuta de trilobiti are putin sub 1 mm, in timp ce alte specii au 30-70 cm lungime (frecvent 5-8 cm).
       Cu asa diversitate de specii si marimi, speculatiile asupra ecologiei lor includ forme planctonice, inotatoare si taratoare si putem presupune ca erau detritivori, pradatori şi necrofagi.
       Numele lor provine de la faptul ca aveau corpul divizat atat longitudinal cat si transversal in trei parti sau lobi.In sens longitudinal se recunoaste o partea centrala si doua laterale,pe cand transversal au un scut cefalic (cephalon),un torace (thorax) format din segmente (max.30) si un scut codal (pygidium).Partea centrala a scutului cefalic ,denumita radacina nasului poseda doua falci laterale si la multe forme era prevazuta cu ochi reniformi bine dezvoltati.Ochii erau compusi dintr-un numar variabil de lentile ( de la 2 pana la 15 000) de forma hexagonala ,acoperite de o cornee subtire.Pe langa ochi,scutul cefalic poseda si o pereche de apandici biramificati (dotati cu doua ramuri primare),servind la capturarea hranei.La fiecare segment toracic se articula o pereche de apendici biramificati,cu un membru intern cu functie de locomotie si un membru extern prevazut cu filamente,probabil cu functie respiratorie.Rar,apendicii cefalici si toracici se conserva in stadiu fosil.




       Resturile fosile abundente de trilobiti ,regasite in sedimente au permis recunoasterea unor stadii de evolutie.In prima faza,larva (protaspis) achizitiona metameri datorita unor naparliri succesive.In a doua faza,larva (meraspis) avea un corp in care regiunile erau mai diferentiate .In ultima faza,larva (holaspis) capata aspectul de individ adult.Multi trilobiti aveau capacitatea de a se incolaci in jurul propriului corp ,cum se observa la unele crustacee actuale (isopode) si insecte (gandaci si miriapode).Incolacirea avea probabil rol de protectie in caz de agresiune din partea pradatorilor .
       In ceea ce priveste organizaţia interna, sunt cunoscute relativ putine lucruri. Tubul digestiv prezinta un stomac anterior, situat la nivelul zonei cefalice, într-o poziţie anterioară faţă de deschiderea orificiului bucal (situaţie similara cu cea de la crustaceele superioare actuale). De la acest stomac urma un intestin lung, care se deschidea pe pigidiu. Sistemul nervos era reprezentat de un creier anterior, care se continua cu un lant ganglionar ventral. Sistemul circulator era probabil lacunar, deschis, cu inima tubulara, situata dorsal fată de tubul digestiv. Musculatura era fasciculata, bine dezvoltata, după cum o demonstreaza capacitatea trilobitilor de a se strange ghem (fenomen denumit volvatie) în caz ca erau atacati, expunand la exterior doar partea dorsala, puternic chitinizata si protejandu-si partea ventrala, vulnerabia.
       Dezvoltarea se facea ca si la artropodele actuale prin naparliri succesive si se pare cu metamorfoza. Cea mai mare parte a speciilor erau bentonice, unele putand sa si înoate; existau însa si forme pelagice, mai slab chitinizate.
       Primii trilobiti apar în Cambrianul inferior, cu 550 milioane de ani în urma, dovedind deja o diferentiere pe mai multe regiuni biogeografice. Apar într-un fel brusc pe scena evolutiei la sfarsitul glaciatiunii precambriene care a încheiat un interval de 60 de milioane de ani de climat cald şi umed pe tot globul. Dupa o dezvoltare ascendenta punctată de trei perioade de extinctie pe tot parcursul Paleozoicului, la sfarsitul acestei ere geologice trilobitii dispar definitiv, fiind înlocuiti de alte tipuri de artropode.Totalul fosilelor de trilobiti reprezinta aproximativ 60% din toate fosilele paleozoice. Din acest motiv, trilobitii reprezinta unul din grupurile foarte importante pentru datarea stratigrafica, ca şi pentru zonarea zoogeografica a provinciilor marine ale Paleozoicului.
       În cursul evolutiei lor de peste 300 de milioane de ani, trilobitii s-au diversificat, ocupand aproape toate nisele ecologice ale mediului marin. Existau astfel forme abisale, greoaie, care se deplasau pe suprafaţa sedimentelor, forme alungite, cu exoscheletul mai puţin chitinizat, capabile să inoate în masa apei, si forme mici, cu corpul garnisit cu tepi lungi, care pluteau în masa apei exact ca unele forme de zooplancton actuale. Regimul de hrana al trilobitilor era probabil preponderent detritivor, cu toate ca în hrana lor ar fi putut intra şi mici vietăti bentonice. La randul lor, trilobitii constituiau sursa de hrana pentru alte organisme - de exemplu pentru cefalopode primitive din grupa orthoceratidelor.
       Sistematica grupului este destul de bine stabilita, cu toate ca relatiile filogenetice dintre diferitele grupe sunt neclare.
       Din pacate in Romania eu personal,nu stiu sa se gasesca fosile de trilobiti,datorita faptului ca rocile sedimentare paleozoice apar foarte rar la zi.Dar am auzit de descoperiri facute in sondaje geologice,de adancime.Nici la targuri nu am vazut,dar cu siguranta la cele internationale se gasesc.Din pacate pretul acestor fosile este cam piperat…incepand de la 20 dolari si ajungand pana la mii de dolari.Criteriile care influenteaza pretul sunt raritatea si detaliile fosilei.Se gasesc pe piata fosile de o calitate incredibila cu detalii .Dar din pacate fosilele de trilobiti se falsifica destul de des.Mai multe amanunte despre falsificarea fosilelor de trilobiti puteti citi in articolul meu, Falsificarea fosilelor

                                      Elrathia Kingi-Cambrian med.510 mil ani,Utah SUA

                                       Flexicalymene sp.-Ordovician,450 mil ani,Maroc

  Flexicalymene sp.(rulat in pozitie de aparare)-Ordovician,450 mil ani,Maroc

Coltraenia oufatenensis (Treveropyge)-Devonian med.395 mil ani,Alnif,Maroc

Metacanthina issoumourensis (Asteropyge) Devonian med.395 mil.ani,Alnif,Maroc

Metacanthina issoumourensis (Asteropyge) Devonian med.395 mil.ani,Alnif,Maroc











13 comentarii:

  1. Florin, iti multumesc pentru aceste informatii in detaliu despre trilobiti. Foarte bine conservate exemplarele achizitionate, din colectia personala, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Despre trilobiti se pot scrie foarte multe lucruri,dar majoritatea sunt doar presupuneri,pentru ca teoretic nimeni nu i-a vazut vreodata...teoretic...asta pentru ca sunt cateva decoperiri care incalca cam tot ce stim despre evolutia lumii.

    RăspundețiȘtergere
  3. De bun augur schimbarea „feței” blogului, din când în când și blogurile noastre trebuie să capete haină nouă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc!Dupa un an si jumatate de la deschiderea blog-ului era si timpul pentru un look nou.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna!
    Ceva locatii fosilifere prin judetul Mures sunt?

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut! Din pacate eu personal nu cunosc nici un loc fosilifer in jud.Mures.Cu siguranta sunt,dar nu le stiu eu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut
    Intamplator ma aflu in posesia unei fosile de trilobit si as dori sa aflu mai multe despre ea.
    Putem lua legatura pe mess sau in alt mod?

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt mii de specii de trilobiti,o identificare corecta poate fi facuta doar de un specialist in domeniu.Totusi,cateva specii comune pot sa le recunosc si eu,lasa-mi o adresa de mail (nu o fac publica) si vad daca pot sa te ajut.Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  10. multumesc mult pentru informatiile despre trilobiti,desi le stiam deja ma bucur ca mai exista persoane ca voi in tara.ps:am o specie de amonit si trilobit din Germania si America de Nord care sunt in mod uimitor mai bine conservate decat ale tale(pentru ca probabil sunt ceva mai noi) si nu imi pot da seama ce specie e,ma ajutizi am sa iti mai fac caracterizarea daca vrei sa vorbim ad-ul meu este: pop_ioan88@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  11. Tara noastra e un "muzeu" natural in totalitate(potential 100%)---din pacate nu exista programe specializate si "muzeografi"---suntem si noi in Paleozoic se pare:))---a se vedea BBC David Attenborough "Lumi disparute"---Sanatate si Noroc!

    RăspundețiȘtergere
  12. de unde as putea cumpare si eu o fosila de trilobit?
    ?????????????????????????????????????????????????????

    RăspundețiȘtergere
  13. Se gasesc pe la targurile organizate la Muzeul de Geologie din Bucuresti sau pe www.ebay.com.

    RăspundețiȘtergere