Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

sâmbătă, 1 mai 2010

Falsificarea fosilelor

       Daca va veti apuca vreodata de colectionat fosile, aveti doua posibilitati: fie mergeti personal pe teren, ceea ce este mai dificil, necesita efort si mult timp de cautare, fie le cumparati. Pe teren va fi dificil sa gasiti piese deosebite si rare din primele incercari. Multi colectionari isi extind colectiile cumparand piese, ceea ce este destul de riscant, deoarece nu se stie daca fosila este autentica si care este pretul ei corect. Pentru un colectionar este foarte important sa stie daca o fosila este reala, sau o replica, si de unde provine aceasta (in cazul necunoasterii locului de provenienta, valoarea scade semnificativ). Desi o replica poate fi foarte frumoasa, si imita piese foarte scumpe, ramane totusi o replica. Daca alegeti sa cumparati o faceti fie dintr-un magazin geologic (nu am auzit sa existe asa ceva in Romania), fie din targurile de minerale, roci si fosile, fie de pe internet, in acest caz nu aveti la dispozitie decat cateva poze si o mica descriere. Cand achizitionati ceva de pe internet urmariti intotdeauna cateva chestii:
-urmariti calificativele vanzatorului, fiti atenti daca are negative
-daca are mai multe fosile foarte asemanatoare, sigur sunt falsuri
-daca mai multe fosile sunt pozitionate pe aceeasi matrice si exista o distanta regulata intre ele, sunt falsuri.
-asigurati-va ca specimenele de pe roca ar fi putut trai in acelasi mediu si in aceeasi perioada.
-daca vedeti vreo fosila stand pe matrice ca la fotograf, fiti suspiciosi, animalele naturale au fost fosilizate in diferite pozitii si nu stau perfect.
-fiti atenti ca piesele puse la vanzare sa nu apartina vreunui muzeu sau altei institutii si sa aveti probleme cu legea. Am gasit odata un amonit pe Okazii care avea numar de inventar pe el si fusese probabil furat de pe undeva.
-in general fiti foarte atenti la fosilele provenite din China si Maroc.
-fiti atenti ca piesele sa nu constituie obiecte de patrimoniu in tara de origine si sa fie ilegal comertul cu ele.
       Iata o lista cu fosilele care se falsifica cel mai des:
-fosile de pasari
-fosile de pterozaur
-cranii si oase de dinozauri
-gheare de dinozaur
-oua de dinozauri
-cranii si oase de mamifere
-ichtyozauri
-broaste
-testoase
-insecte si alte artropode
  • Ouale de dinozaur care se gasesc de vanzare pe eBay nu au prea multe sanse sa fie reale. Acestea se fac din rasini sintetice, ciment sau alte materiale.
  •  Chihlimbarul poate fi falsificat foarte usor din plastic sau diferite rasini sintetice.Este destul de greu de verificat autenticitatea lui,desi exista cateva metode.De multe ori se vand pe piata bucati de copal (chihlimbar tanar) la pret de chihlimbar autentic. Chihlimbarul autentic poate contine resturi fosile vegetale (polen,flori,frunzi,lemn) si animale (insecte,mici vertebrate),dar in aceste caz pretul este destul de piperat la sute si chiar mii de dolari.Daca vedeti fosile extraordinare in chihlimbar la preturi modice ganditi-va de doua ori inainte sa cumparati.In chihlimarul real,fosilele sunt distorsionate,chircite si nu stau ca la fotograf...
 
  • Insectele sau alte artropode se pot pune pe o placa reala de calcar, peste care se adauga solutii cu praf de calcar. Cand se intareste este foarte greu de deosebit.
  • Uneori se vand fosile frumoase (cum sunt de exemplu pesti sau insecte in placi de calcar), care sunt reale, dar au fost pictate pe matrice folosindu-se vopsele acrilice. Vedeti in poaza diferenta dintre o fosile pictata si aceeasi fosila, naturala curatata de vopsea.


  • Una din cele mai mari probleme pe piata de profil o reprezinta trilobitii falsificati. Au fost inselate in acest fel chiar si mari muzee ale lumii. Trebuie remarcat ca scoaterea trilobitilor din afloriment este o metoda dura care se face prin spargerea rocilor cu ciocanul. In acest caz, multe din piesele veritabile vor prezenta ciobiri sau crapaturi, care vor prezenta urme de raparatii prin lipire. Asta este ok, dar din pacate marocanii au obiceiul de a lipi si parti de la trilobiti diferiti. Asa am vazut odata un trilobit devonian din specia Calymene care semana mai degraba cu un miriapod. Unii chiar adauga pieselor veritabile spini, filamente sau alte elemente nesepecifice animalului respectiv pentru a parea specie rara. marocanii sunt experti in asa ceva. Pe Youtube gasiti o gramada de filmulete in care acestia pot face o fosila de trilobit in cateva minute. Mulajele sunt cel mai des intalnite. De obicei se mixeaza ciment cu particule de gresie naturala si se pune intro forma la uscat, apoi fosila rezultata se vopseste in diferite culori. Daca va veti uita cu atentie veti vedea ca aceste fosile nu sunt incrustate in piatra, sau veti vedea mici bule de aer. Aceste fosile se pot recunoaste adesea prin lipsa stratului chitinos specific trilobitilor.Multi marocani falsifica trilobiti folosind elemente din plastic sau rasini lipite pe matrice. O metode de verificare este folosirea unui ac fierbinte, daca se topeste este fals.





        Iata si trilobitii autentici din colectia mea personala, in ordinea pozelor:
-Elrathia kingi, Cambrian mediu-510 mil.ani
-Coltraenia oufatenensis (Treveropyge)-Alnif, Maroc,Devonian mediu-395 mil.ani
-2 trilobiti Metacanthina issoumorensis (Asteropyge)-Alnif, Maroc, Devonian mediu-395 mil.ani
-2 trilobiti Flexycalimene sp.(unul rulat in pozitie de aparare)-Maroc, Ordovician 450 mil.ani










5 comentarii:

  1. daca fosilele mele au aceiasi culoare cu roca de baza e ok?,am un trilobit care are aceiasi culoare cu roca de baza care e rozalie si un amonit care are aceiasi culoare cu roca de baza care este galbuie,spunemi sunt autentice?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,e ok,dar trebuie sa fii atent sa nu se vada urme de lipire intre matrice si baza,sau sa nu fie mulaj din rasini.De obicei amonitii nu se falsifica,dar trilobitii da.

      Ștergere
  2. Interesant si instructiv articolul---felicitari---colectie minunata(un pasionat).

    RăspundețiȘtergere
  3. am si eu roci diverse modele si fosile doi dinti si un os de urs de caverna as vrea sa le vind daca var anteresa detali: deian_95_4you@yahoo.com sau facebook: deiangabitattoo

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere