Brandberg este un munte de granit situat in NV desertului Namib, aproape de coasta, in regiunea Damaraland. Desertul este cel mai vechi din lume, iar muntele Brandberg este cel mai inalt din Namibia, 2573 m, intins pe aprox.650 km patrati. Aceasta regiune este casa elefantilor si a rinocerilor negri adaptati la conditiile dure de mediu. Considerat un loc mistic, acest munte prezinta o abundenta de roci pictate si gravate care atesta o locuire din cele mai vechi timpuri. Localnicii il numesc muntele Daures, adica muntele de foc, datorita frumoasei culori portocalii rosiatice de la apusul soarelui. Populatia Herero il numeste Omukuruvara, adica muntele zeilor.
Principalul component al granitului de Brandberg este feldspatul, un mineral care poate avea o culoare rosie sangerie. Acest munte este un masiv granitic intrusiv care a fost expus de eroziunea stratelor terestre ca urmare a despartirii continentelor Sud American si African. In peisajul din jur se mai gasesc cateva masive asemanatoare ca Spitzkoppe, Otjohorongo, dar cel mai important si mai mare dupa Brandberg este Erongo. Stratele orizontale de bazalt si dyk-urile de dolerit sunt marturia unui scenariu geologic complex care a luat nastere cu peste 600 mil. ani in urma. Majoritatea trasaturilor geologice vizibile in zona dateaza din ultimii 120 mil. ani. In asa numita padure pietrificata de la N de Brandberg se gasesc exemplare fosilizate de conifere de pana la 30 m lungime, dovada ca o padure intinsa si umeda acoperea zona la un moment dat. Aceeasi zona prezinta urme de tillite, lasate de o imensa platforma glaciara care acoperea o mare parte din Africa la inceputul Carboniferului (Paleozoic sup.). Gresia rosie care apare in special la N de Brandberg este o ramasita a unor mari depozite de nisip, care au urmat periodei glaciare. Uneori vechile dune sunt clar vizibile, in timp ce in alte parti se observa depresiuni si vai care au fost umplute cu namol fin si nisip deasupra. La sfarsitul Permianului, aceste depozite au fost acoperite cu straturi de lava bazaltica de pana la 800 m grosime, care au acoperit parti din America de S si Africa de S. Ramasitele acestor curgeri enorme formeaza azi Muntii Goboboseb, la SV de Brandberg. Eroziunea glaciara, eoliana, precipitatiile si diferentele de temperatura au indepartat mare parte din rocile ce imprejmuiau intruziunea Brandberg, asa ca azi masa de granit se ridica la peste 2500 m de desertul inconjurator. Structura geologica a muntelui arata ca granitul a urcat printr-o uriasa pipa vulcanica de aprox. 25 km diametru, fara sa iasa la suprafata, racindu-se sub scoarta. Caldura generata de acest eveniment a dus la un metamorfism termic de contact, ce se prezinta ca o serie de terase cu roci inchise la culoare in jurul muntelui. In multe locuri sunt indicii ca masivul s-a inaltat, apoi a coborat usor. Sunt multe falii geologice in granit, unele continand vine de cuart, de la procese hidrotermale ulterioare. O trasatura importanta a granitului de Brandberg este forma de ceapa, clar vizibila pe zone largi ale rocilor expuse. Crapaturile paralele cu suprafata si faliile perpendiculare acumuzeaza preciptatii si sustin vegetatia.
Metoda de datare absoluta cu K-Ar pentru complexul de intruziuni magmatice Brandberg, indica varsta Cretacicului timpuriu, 135,2 plus minus 1,5 la 125,4 plus minus 1,3 mil.ani si sugereaza o perioada destul de lunga de activitate.
Cristalele de cuart provenite din aceata zona au trasaturi uimitor de frumoase si datorita istoriei si misticismului zonei sunt considerate incarcate energetic, avand capacitati metafizice deosebite (lucru cu care eu personal nu sunt de acord, aceasta tinand mai mult de New Age decat de geologie). Sunt de obicei foarte scumpe, ajungand si la mii de dolari. Caracteristice pentru Brandberg sunt cristalele cu incluziuni de lut si/sau fluide, bule de apa sau gaz (cuart enhydro), lepidocrit, oxid de fier ce da culoare rosie deosebit de frumoasa, hematit, la fel, da culoare rosie cristalelor, apoi ametiste si cristale fumurii (deseori apar impreuna pe acelasi cristal). Se gasesc de asemenea cristale sceptru normale sau inversate, clustere de cuart transparent sau ametist, adesea impreuna. Foarte multe cristale prezinta "fantome" interne, formate cand un cristal deja format a fost acoperit de alte straturi de crestere (de calitate mai buna sau mai slaba). Aceste cresteri in diferite etape sunt caracteristice zonei. Unele cristale prezinta "ferestre" in forma de piramide, incredibil de frumoase. Din pacate, aceste cristale prezinta adesea fracturi interne, dar cele perfecte ajung la preturi enorme. Stralucirea si culoarea acestor cristale este incredibila si le face destul de usor de recunoscut de cunoscatori, fiind unice in lume. In trecut s-au exploatat, in special din partea vestica a masivului. Azi zona este declarata Parc National si orice activitate miniera este interzisa cu desavarsire, asa ca mai nimic nu iese de acolo. Majoritatea cristalelor de pe piata ce poarta denumirea de Brandberg provin dintr-o zona aflata la 25 km SV, M-tii Goboboseb, dar sunt la fel de deosebite.
Am si eu un asemenea cristal de cuart de Brandberg pe care l-am achizitinat de pe eBay, de la un magazin geologic renumit din Africa de S. Omul respectiv este colectionar recunoscut pe plan mondial si aduna personal minerale de la minerii din toata Africa. Desi cristalul meu nu este foarte scump (am dat pe el 60 dolari, plus trasportul), sunt foarte mandru de el, datorita frumoasei culori rosiatice si a formei deosebite de cruce perfecta. Dimensinea lui este de 8 cm inaltime si inafara de simbolul crucii prezinta la baza o gramada de varfuri cu "fantome", incluziuni de ajoit verde albastrui (pe cristalul mare), plus o incluziune de 2 cristale mici de pirita incredibil de frumoase,vizibile doar cu lupa.
Foarte interesante articolele tale mai ales acesta.Am achizitionat si eu un asemenea cuartz, un ametist despre care vanzatorul spunea ca e din Erongo.
RăspundețiȘtergereAi putea, te rog, sa-mi recomanzi cativa vanzatori seriosi de asemenea cristale? Sunt nou in "bransa" si tu pari ca stii multe despre asta.
Salut!E mai complicat sa iti dai seama daca e original sau nu.Multi vanzatori pun etichete ca Erongo,Brandberg,Orange River sau Arkansas pt.a creste pretul cristalelor,acestea fiind cele mai scumpe din lume.In general cele de Erongo au cam aceleasi caracteristici cu cele de Brandberg (varfuri de crestere fantoma,straturi de crestere suprapuse sau sceptre),dar predomina cele fumurii si ametistele,in general de dimensiuni mici,dar cam scumpe.Iti recomand pe ebay sa cauti magazinul Rocks of Africa sau African fine minerals,e acelasi vanzator.Colin Owen e din Africa de Sud si achizitioneaza cristale din toata Africa direct de la mineri.Eu de la el am cumparat si e foarte serios si rapid. Da o cautare pe ebay "Erongo quartz" sau "Namibia quartz"si alege magazinul.Daca mai ai intrebari te astept.Poate imi trimiti si mie o poza cu ametistul.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru raspuns.Uite cateva poze cu ametistul meu.E micut, are 3,6cm x 1cm.
RăspundețiȘtergerehttp://a.imageshack.us/img9/386/photoycy.jpg
http://a.imageshack.us/img806/6654/photo2bh.jpg
http://a.imageshack.us/img838/166/photo3i.jpg
http://a.imageshack.us/img840/6930/photo4wd.jpg
Fain ametistul.Dupa cum arata e de Erongo,fisurile interioare sunt naturale.
RăspundețiȘtergere