Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

vineri, 8 octombrie 2010

Amoniti

        Amonitii sunt unele dintre cele mai cautate fosile de colectionari si nu numai,cu cochilii bogat ornamentate,de o mare frumusete,pietrificate,calcifiate,opalizate,silicifiate...
       Amonitii sunt o clasa de cefalopode fosile aparuta in Paleozoicul sup.(Devonian),fiind cefalopodele dominante de-a lungul Mezozoicului.Ei au inlocuit in mare parte nautilii cu care pot fi confundati din cauza cochiliei exterioare.Totusi,ei par sa se fi asemanat mai mult cu coleoideele (alt grup de cefalopode fosile) in alte aspecte:au noua dinti pe radula,asemenea calamarilor si caracatitelor,fata de cei treisprazece ai nautililor.Puii de amoniti erau mici si probabil produsi in numar mare si adultii par sa fi avut o crestere relativ rapida.Prezinta dimorfism sexual,formele mari presupus a fi femele,iar cei mici masculi.Pe de alta parte nu sunt cunoscute parti ale corpului moale si biologia amonitilor este bazata mai mult pe presupuneri si deduceri.Totusi,se considera ca au fost animale tetrabranhiate.Piese mandibulare calcaroase sau cornoase fosilizate,cu aspect de valve se gasesc frecvent.Aceste piese,numite aptihii este posibil sa fi avut rol dublu,de mandibule si de opercule care sa protejeze animalul retras in cochilie.


       La fel ca la amprentele digitale,expertii in amoniti folosesc modelul liniei lobare (de sutura) pentru identificarea speciilor,acestea fiind peste 10 000,apartinand la 1000 de genuri.
Amonitii au fost numiti dupa Amun (sau Ammon),o veche zeitate egipteana,echivalenta cu Zeus la greci si Jupiter la romani si a carui caracteristica sunt coarnele de berbec.Majoritatea amonitilor au cochilia mai mult sau mai putin spiralata si unii intra-adevar seamana cu niste coarne,iar multi poarta sufixul “ceras” (corn): Sciponoceras,Peltoceras...
       Disparitia amonitilor este inca un subiect intens dezbatut.Clar este ca amonitii nu sunt cunoscuti dincolo de sfarsitul Cretacicului,in timp ce alte grupe de cefalopode,Coleoideele si nautiloideele supravietuiesc pana in prezent.Acest fapt este legat de alte extinctii care au avut loc la sfarsitul Cretacicului (limita C/T).Cele mai cunoscute victime au fot dinozaurii ,dar au disparut de asemenea inclusiv multe forme de plancton,reptile,rudisti,inocerami si bivalve.Dintre cefalopode au disparut si belemnitii.Impactul meteoritic si activitatea vulcanica intensa sunt teoriile oferite de multi geologi pentru a explica toate aceste extinctii.Un crater imens in Yucatan,Mexic pare sa se fi format la timpul potrivit si un semenea impact ar fi avut urmari profunde asupra climei planetei.Un efect ar fi fost obturarea luminii solare pentru cateva luni,poate ani,ucigand multe forme planctonice care stateau la baza lantului trofic in mari.Amonitii si belemnitii se crede ca aveau pui mici,planctonici care erau dependenti de fitoplancton sau de zooplancton pentru hrana.Posibil ca nautilii,mai oportunisti ,sau puii “gunoieri” sa fi fost capabili sa gaseasca hrana in timpul acetei “crize a planctonului”.Cum calamarii si caracatitele ce traiau in marile mezozoice printre amoniti,belemniti si nautili,au supravietuit este neclar.Calamarii si caracatitele moderne trec in general printr-un stadiu planctonic,cand se hranesc cu zooplancton.
       Principala problema cu amonitii si belemnitii ca victime ale extinctiei C/T (Cretacic-Tertiar) este ca numai cateva exemplare din cele doua specii mai traiau la momentul impactului.Amandoua grupele erau in regres de 30 milioane ani,iar amonitii ajunsesera chiar la forme aberante (Macroscaphites),inainte de limita C/T.
Pana acum se poate afirma cu incredere ca la acest stadiu,amonitii si belemnitii ar fi disparut oricum,impactul meoritic poate sa fi fost “lovitura de gratie” care a eliminat ultimii supravietuitori.
Amonitii fosili din poze sunt din colectia personala,nu le mai pun denumirea,o gasiti la colectia mea-fosile.Provin din Germania,Franta,Anglia si Magdascar.

11 comentarii:

  1. Sal
    Am tinut sa te felicit pentru websiteul nemaipomenit si pentru pasiunea ta ce imi este impartasita si mie insa eu nu am o colectie asa de vasta.In primul rand vad ca este un website stiintific.Nu ca altele cu porcariile lor cu ceakra spirite,puteri si toate alea.
    Si acum sa ma aduc la subiecttul acestei pagini vreau sa iti zic ca sunt foarte frumoase fosilele insa nu ma pasioneaza
    A si am mai pus intrebarea la articolul despre cum sa gasim pe teren minerale:Sunt din Jud Buzau Rm Sarat si vreau sa te intreb unde pot incepe expeditiile?

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi este greu sa raspund,nu cunosc zona.Eu personal as pleca in expeditii pe vaile raurilor de deal si munte si as fi atent intai la pietrisul dein albii.Acolo se pot face descoperiri interesante,dar slefuite de ape.Nu stiu ce sa zic exact,cerceteaza cu atentie stancile,poate observi ceva interesant.Eu asa am dat de calcit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si inca ceva:majoritatea pietrelor mele sunt cumparate sau achizitionate de la prieteni.Cristale mari se gasesc de obicei in zonele vulcanice,si se scot din mina.Mergi la Colti daca ai timp,dupa chihlimbar.Poti sa intrebi localnicii cum sa il cauti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine o sa incerc sa intreb localnici dar sunt sigur ca nu o sa scoata nimeni nici un cuvant ca sunt interesati sagaseasca ei ca daca ar zice la toti...Eventual as putea sa intreb batranii

    RăspundețiȘtergere
  5. Cihlimbarul a fost candva rasina arborilor de acum milioane de ani.Deci crezi ca s-ar gasi printre stanci?

    RăspundețiȘtergere
  6. A si m-am mai gandit sa ma duc sa caut pe litoral si sa ma scufund aproape de tarm si sa incerc sa caut in zonele mai retrase unde nu prea sta lumea Crezi ca am sanse sa gasesc ceva?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu cred ca pe litoral se gasesc minerale,poate doar calcare cu urme fosile.La Colti,chihlimbarul apare in diferite strate de argila sau de carbuni,printre stanci,dar localnicii cunosc stratale mai bine,eu nu am fost acolo.De asemenea poate aparea in albiile raurilor,scos de ploile torentiele ce erodeaza stratele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sal
    sunt tot eu si am o intrebare in ce fel iti aranjezi colectia?Adica am citit ca ai peste 300 de exemplare le aranjezi intro ordine adica ametist la ametist si cuart la cuarts sau cum
    (a sa sti ca trimit toate mesajele aici deoarece e cel mai nou articol si banuiesc ca aici te uiti cel maimutl)a si nemaipomenit situl am citit toate articolele si am descoperit ca am 3 falsuri 2 care credeam ca sunt cuart da defapt sunt sticla cu crapaturi prin interior facute special si o piatra pe care o numeam "chery" care e tot sticla cu crapaturi rosi.sunt ca baghetele de la articolu minerale falsificate

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut!Colectia mea este impartita in 3 parti:expuse la vedere sunt florile de mina si mineralele mari,apoi in cutiute fosilele si mineralele si rocile mici.De obicei le asez estetic,ca sa dea un contrast mai mare.Imi pare rau pentru mineralele false...

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut, imi pare bine sa intalnesc un pasionat ca dvs.
    Sunt si eu pasionat de stiinta urmaresc ca hobby lumea minerala.
    Am o intrbare.
    Megand pe litoral am intalnit niste formatiuni ciudate.
    Tot admirandu-le am inteles ca sunt sunt potentiale urme fosile.
    De curiozitate am luat legatura cu specialisti dar care m-au cam flituit.
    Unul singur mi-a spus ca nu se baga in aceasta "cercetare" deoarece ar putea sa fie in contradictie cu teoriile consacrate si asta ar putea insemna compromiterea sa ca specialist.
    As incerca sa va trimit cateva poze pentru a vedea "potentialul" acestor urme.
    Cele mai ciudate sunt formatiunile ovoidate de circa 25 cm, usor aplatisate.
    Seamana cu niste oua fie de "dinozaur" fie de "pasare" uriasa.
    Mai sunt urme ce par a fi de melci uriasi, de zimti, de trunchiuri de pomi.
    Cum pot em tine legatura?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! adresa mea de email este: florin.sova@yahoo.com.trimite-mi cateva poze si si locatia exacta unde au fost gasite.nu stiu daca te pot ajuta cu un raspuns clar,dar pot sa incerc.

      Ștergere