Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!miercuri, 17 august 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.48

       Salutare prieteni!
       Astazi a aparut numarul 48 al revistei Comorile Pamantului,care asa cum ati aflat inca de saptamana trecuta este insotit de un esantion de gips rosu.
       Acest mineral este identic,cu gipsul primit intr-un numar anterior al revistei,deosebindu-se doar prin culoarea rosiatica,data probabil de impuritati de hematit (oxid de fier).Totusi,in revista scrie ca cea mai mare parte a gipsului rosu din lume rezulta ca un produs colateral artificial in cursul extractiei oxidului de titan din minereurile cu illmenit...nu cred ca este cazul esantionelor primite de noi,acestea fiind cristale naturale,taiate la dimensiunie cutiutelor de plastic.
       Eu personal am vazut la chiosc numai exemplare de dimensiuni medii si chiar mici,dar frumoase.Cu siguranta ca se gasesc si revista cu esantione mai mari.
       Caracterizarea mineralului este aceeasi ca la gipsul alb.
       Este un sulfat de calciu hidratat cu impuritati de hematit,cristalizeaza monoclinic,are duritate 2 pe scara Mohs,densitate 2,3,clivaj perfect.Spartura este neregulata,culoare rosu-brun,urma alba,luciu sticlos sau perlat.Uneori prezinta luminiscenta verzuie.
       Cristalele sunt tabulare,lentiforme sau prismatice.Prezinta frecvent macle sub forma de coada de randunica.
       Cea mai mare parte a gipsului se formeaza in depozite marine de evaporit,asociate cu anhidrit si halit,dar poate fi si hidrotermal.
       Pana data viitoare numai bine si succes la pietre!
       PS:ciudat e ca esantionul pare a fi umed la atingere si nu prezinta striatii specifice unui cristal natural...8 comentarii:

 1. deci e naturala sau nu?

  RăspundețiȘtergere
 2. Sincer nu pot sa imi dau seama...al meu nu arata prea natural,dar am luat si pentru o prietena si acela pare ok.Vezi daca are striatii orizontale ca la gipsul selenit dintr-un numar anterior...

  RăspundețiȘtergere
 3. Si esantionul meu e la fel ca a lui florin si am mai fost sa mai cumpar unu doar de curiozitate si e la fel :-s!

  RăspundețiȘtergere
 4. Al meu e mai decolorat...am zis ca daca e un rosu mai aprins poate e colorat artificial...dar imi place ;)

  RăspundețiȘtergere
 5. BLACK ONYX in nr. viitor

  RăspundețiȘtergere
 6. conform blogului rusului onixul va fi slefuit:(

  RăspundețiȘtergere
 7. Al meu arata la culoare exact ca si al lui Florin dar are aceleasi striatii ca si cel selenit. Sper ca este natural nu artificial.

  RăspundețiȘtergere
 8. mie mia luat tata unl mic de tot :( si are aceasi forma cu cea a selenitului)

  RăspundețiȘtergere