Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 20 iulie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.44

       Salutare prieteni!
       Asa cum stiati inca de saptamana trecuta,numarul 44 al revistei Comorile Pamantului vine insotit de un esantion de opal,o pietricica simpatica,inrudita cu cuartul si pe care o astept de mult.
       Nu am avut de ales intre prea multe esantioane,deoarece toate aratau la fel si cam de aceeasi marime.Am reusit totusi sa dau peste unul mai verzui un pic,cu putin rosu.
       Cateva cuvinte despre opal: este un mineral cu structura amorfa.Apare intr-o mare varietate de habitusuri printre care masiv,botrioidal,reniform,stalactitic,globular si concretionar.Ceea ce am primit noi astazi se numeste opal comun si nu intra in categoria pietrelor pretioase.Poate avea culori diferite de la gri la negru,verde sau rosiatic si nu prezinta jocuri de culori.Urma este alba,duritate 5,5-6,5 pe scara Mohs.Este translucid sau opac ,cu luciu sticlos (cel mai comun),rasinos,ceros sau perlat.
       Opalul pretios este alb laptos sau negru cu jocuri de culori,dar frecvent rosu albastru si galben.Culorile se pot schimba datorita incalzirii apei pe care o contine mineralul.Opalul pretios incalzit in mana devine foarte stralucitor.Opalul de foc,este portocaliu sau rosu si nu prezinta jocuri de culori.
       Opalul are tendinta de a crapa si a se sparge in cioburi daca este supus la diferente mari de temperatura sau este lovit.
       Se formeaza la temperatura scazuta in ape bogate in silice,in special inprejurul izvoarelor fierbinti,dar poate fi intalnit in aproape toate mediile geologice.
       Poate fi adesea fluorecent in lumina ultravioleta.Daca este expus la aer mult timp,poate pierde apa si structura mineralului devine fragila,pe fata lui aparand crapaturi.
       Cele mai celebre si mai frumoase opale pretioase provin din Australia.Din pacate legile statului nu permit scoaterea din tara de catre colectionari.Aceasta se face doar cu autorizatii speciale.Dar daca doriti opale pretioase gasiti la targurile de profil.
       Succes la pietre!



                 Opal din colectia mea-Mexic (se pot vedea dendrite negre de pirulozit)

11 comentarii:

  1. Foarte frumos! mie imi place esantionul de azi, cu toate ca nu e pretios!

    RăspundețiȘtergere
  2. naspa dak stay sa te gandesty e penal

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, si mie imi place esantionul de astazi cu toate ca imi pare rau ca este un opal comun si nu intra in categoria pietrelor pretioase, asa cum am mai spus la mine in localitate nu primeste decat 2 exemplare, sunt singura colectionara din oras :), si nu am avut de unde sa aleg, amandoua erau la fel, dar identice cu cel de pe coperta revistei si am fost bucuroasa, pana am vazut ca exista si opal mai frumos.
    Pe saptamana viitoare.

    Anca

    RăspundețiȘtergere
  4. din 10 nr nu am avut ce sa aleg... toate erau la fel sant cam dezamaggit

    RăspundețiȘtergere
  5. salut,
    anul trecut am luat de la un targ un ciob de opal galben pal, f deschis si transparent, fara impuritati, seamana cu acesta:
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Potch.jpg
    dar fara jocul de culori :(...este opal comun???

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata grozav,dar cred ca este comun...

    RăspundețiȘtergere
  7. multumesc de raspuns :)

    RăspundețiȘtergere
  8. stie cineva un magazin in iasi unde se vand pietre??

    RăspundețiȘtergere
  9. Maya Concept.Un magazin ezoteric,in Piata Unirii,laga Hotel Traian.Pe partea cu hotelul urci pe scari si este pe stanga.Acolo se gasesc si cateva pietre faine,iar vanzatorii mi-au zis ca au multe altele neexpuse.

    RăspundețiȘtergere