Salutare prieteni!
Astazi,miercuri 13 iulie, a aparut numarul 43 al revistei Comorile Pamantului.Asa cum ati aflat deja inca de saptamana trecuta, astazi am primit ceea ce in engleza se numeste slab agat,adica agat taiat in felii pentru a i se pune in evidenta culoarea si straturile de crestere.Aceste straturi cresc in mod normal de la exterior spre interior,in golurile ramase in urma activitatilor vulcanice,prin care trec solutii hidrotermale la temperaturi si presiuni mari. Stiti deja ca agatele fac parte din familia cuarturilor,dar au structura criptocristalina.
Din pacate mostra de astazi este dezamagitoare pentru mine.Eu colectionez de obicei minerale in stare naturala si le evit pe cat posibil pe cele slefuite.Agatul de astazi se prezinta in sectiuni foarte subtiri 2-3 mm.La chiosc am vazut agate de toate culorile,de la rosu la verde mar si pana la albastru.Problema cu aceste agate e ca de obicei ele se coloreaza artificial.Avand structura poroasa vopseaua patrunde in aceste felii si coloreaza diferit straturile.Desi unele dintre ele pot fi in stare naturala,a fost destul de greu sa aleg unul...am ales ceva la intamplare,fara sa ma uit.Totusi nuanta asta de rosu apare destul de frecvent si la esantioanele din tara noastra.Este bine totusi sa evitati esantionale avand culori foarte vii,ca roz,verde intens sau albastru intens.De obicei la targuri gasiti felii mari de agate pe care este bine sa le evitati....
Ma amuza teribil faptul ca in revista se spun localitati de la noi unde se gasesc anumite pietre de colectie cum ar fi jasp,agate,calcedonii.Sunt destul de greu de gasit in teren,chiar imposibil pentru amatori,avand in vedere ca zonele respective sunt foarte intinse si pe alocuri salbatice.Cand a aparut pe blog-ul meu,intr-un comentariu o localitate unde se gaseste jasp am fost certat de cautatori,ca dau locuri,desi am spus in mare...Sunt oameni,pe care ii consider ipocriti, care aduna cu sutele de kg pentru comert si se supara teribil cand cineva indrazneste sa profaneze natura si sa ia o pietricica acasa...spun asta deoarece,au fost destui cei care m-au mustrat.Vad ca cei de la revista nu tin seama de secretele lor si dau destul de des informatii,dar destul de vagi.
Saptamana viitoate posibil sa primim unakit...cu mari sanse sa fie slefuit...
Succes la pietre!
chiar e frumos esantionul tau...prima oara cand le-am vazut la chiosc, si am vazut ca sunt atat de subtiri, am zis ca e bataie de joc...ca o ne da o piatra asa subtire la pretul asta...si mi-am ca nu mai cumpar deloc...dar dupa un minut m-am razgandit...si mi-am luat 3 agate de culori diferite (una roz, una albastra deschis si una verzuie), dar niciuna asa frumoasa ca a ta...
RăspundețiȘtergerefaza este ca doar dupa ce am ajuns acasa si m-am uitat pe fisa, am realizat de ce este asa subtire
cu acest tip de agate iese un colaj frumos..asta daca aceste pietre ar fi ai ieftine
P.S. in numarul 25, a aparut tot agatul, dar de data aceea era o pietricica vopsita...
macar puteau si ei sa schimbe numele de data asta...sa zica "Agat feliat" ;))
Daniel.
Salutare. Si eu tot dezamagita de piatra de azi :( Erau cateva esantioane chiar dragute, pe mov, verde, albastru, dar m-am ferit sa iau aceste culori si am luat pe maro, in speranta ca macar sa nu fie vopsita. Astept cu nerabdare numarul urmator, poate primim ceva mai frumos. Toate bune.
RăspundețiȘtergereBuna Florin! Stiu ca nu am mai comentat de multa vreme insa sa stii ca am urmarit blogul tau cu interes. Chiar sunt multumita de ultimile 3 numere ale revistei, au fost niste esantioane tare dragute. Agatul meu e mov :) Si imi place mult. Era singrul mai frumos ca al tau pe care l-am vazut :)) Agatul asta imi place, desi slefuit eu nu mai aveam in colectie asa ca..bun si asta decat deloc :)
RăspundețiȘtergereVroiam sa zic ca de la chiosul de unde cumpar eu erau si niste pietre fara forma de o singura culoare. Nu erau felii erau bucati de pietre, urate tare. Sa fi fost tot agate?
Cu siguranta erau tot agate,am vazut si eu dimineata cateva.
RăspundețiȘtergereBuna, eu din pacate nu am avut de unde sa aleg pt. ca la mine in localitate la chioscul de ziare a primit doar 2 exemplare, o agata era albastru intens iar cea de a 2 a apropare transparenta jumatate din ea si o parte roz-mov pal,am ales-o pe aceasta in speranta ca nu este vopsita artificial.
RăspundețiȘtergereImi place tare mult blog-ul tau Florin, si il urmaresc cu interes.
Anca
agatul meu este foarte frumos.este rosu cu galben si albastru.ador aceasta colectie
RăspundețiȘtergerein nr 44 opal, dar nu se stie la deagostini
RăspundețiȘtergerecosmin:Agatul tau e super,al meu este o felie mica de forma unui colt ,transparenta cu putin,putin roz
RăspundețiȘtergereporcari vopsite
RăspundețiȘtergereBuna la toata lumea , parerea me-a e o mare cacealma cu agatele ,nu sant naturale
RăspundețiȘtergereVariatia de culori intr-o piatra e exagerat , de-oarece agatul de tip Moosachat care are ioni de mangan e combinat cu Regenbogenachat ...
Nu poate avea asa formatiune de culori pe o suprafata atat de mica , e vorba de temperaturile de formare ale lavei. Plus tinand cont ca o Calcedonie are nevoie de 16 milioane ani sa se formeze .. nu poti punde un agat format cu un agat timpuriu ne format in benzile de culori..
Cu drag si respect Victor
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereEu nu am cum sa corectez vreun comentariu,pot cel mult sa il sterg,dar nu e cazul.Sterg doar comentariile indecente.Blog-ul meu este unul de amatori si sincer nu e treaba mea cum se exprima oamenii,ii respect pentru pasiunea lor.De cand ma ocup de pietre am invatat ca mai toti oamenii care au aceasta pasiune pentru frumos,sunt deosebiti.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereVa rog frumos sa incetati cu jignirile!O sa sterg din start toate comentariile jignitoare la adresa altor persoane.Daca aveti ceva de zis bine,dar lasati-i pe ceilalti in pace.Se mai intampla sa se strecoare greseli de scriere...mi se intampa si mie cand scriu foarte repede,dar eu am avantajul ca pot sa intervin in postare si corectez,la comentarii nu se mai poate face asta.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereniku,oricine mai greseste si lasa fitele veziti tu de treaba ta
RăspundețiȘtergeresalut,
RăspundețiȘtergerefara a avea de-a face cu cearta de mai sus,
cand Victor spune ca esantioanele nu sunt naturale se refera doar la culoare sau la tot esantionul???...partea a doua a postarii sale n-am prea inteles-o(cea cu agate formate si agate timpurii)
Salut! Cred ca se refera doar la culoare.Sunt agate naturale,colorate artificial.
RăspundețiȘtergereSupreme01 sa nu uiti si pentru cultura ta generala , cand sant beat intru pe net
RăspundețiȘtergere2 Cand sant suficient de ametit imi place sa scriu
3 Sa fii fericit imi place sa fiu analfabet ma simnt bine , nu ma intereseaza abecedarul sa-l deschid dupe 40 de anii , decand am terminat gradinita , chiar numi pasa de parerea ta .
Referitor la esantioanele de agate ,mai intrebat Domnul ,Doamna anonim .. In lumea minerala sant niste codurii ,etape , perioade , nu vreau sa fiu dezamagitor , dar mai bine te documentezi
Trebuie sa priveti culoarea agatelor exact ca un pazel , sant culori care nu au cum sa fi-e combinate intr-un cm patrat . Trebuie privita si partea de ionizare .. trecerea prin culorile terte , e foarte usor sa colorezi dioxidul de siliciu
CU DRAG VICTOR (oier de meserie) ;)))
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere... am uitat sa zic ca aici, la noi la Brasov, se desfasoara expozitia Mineralia. Mi-am cumparat si eu cateva piese interesante care sa le inlocuiasca pe cele urate de la revista CP, dar si bijuterii foarte frumoase pentru prietena mea si pentru doamnele mele dragi. Totusi, au fost foarte putini exponanti. Am reusit sa gasesc o agata mica, cu inelele de crestere foarte frumos definite.
RăspundețiȘtergereFlorin, ce ne poti spune despre opal?
RăspundețiȘtergereDe la ce sunt culorile acelea?
Opalul este ca si labradoritul, cu efecte vizuale?
Opalul este un mineral amorf cu o mare varietate de forme si culori.Se imparte in dupa grupe:opal pretios de culore alb laptos,negru,verde,rosu (opal de foc),galben,albastru si opal comun:gri,negru,verde...Iti dai seama ca vom primi opal comun,fara valoare.Eu am unul verde albastrui,opac.
RăspundețiȘtergereflorin, de ce ai lasat commentul anonimului betiv, oierul pasionat de pietre? nu ai promis ca nu vom mai citi jigniri? vreu sa citesc aici doar opinii despre pietre, minerale si roci! PLSSSSSS, sterge commenturile urate :(
RăspundețiȘtergeresa ne anunti FLORIN daca mai auzi de vreo expozitie pe la iasi
RăspundețiȘtergereCu siguranta.O sa incerc sa anunt toate expozitiile ce au loc in tara,in masura in care fac rost de informatii.
RăspundețiȘtergeream si eu o intrebare... de ce am mai primit inca o data esantion de agat?? am mai avut in nr 25... bine, difera faptul ca acesta este taiat subtire... dar doar pt asta ?
RăspundețiȘtergereDa,e cam aiurea.In nr.25 au dat agat albastru (blue agate) vopsit artificial,iar in 43 sectiune (slab agate) pentru a se pune in evidenta straturile de crestere.De asemenea,unele sectiuni sunt colorate artificial...
RăspundețiȘtergere