Salutare!
Numarul 45 al revistei Comorile Pamantului,aparut miercuri 27 iulie,vine insotit de un esantion de Olivina.La prima vedere mi-a fost foarte greu sa aleg de la chiosc o revista cu un esantion cat de cat interesant,datorita faptului ca toate erau de dimensiuni mici si medii,iar revistele mult mai putine.Am cautat ceva cristalizat,dar toate erau masive,sparte din bucati mai mari.Dar pentru ca nu am in colectie o mostra de olivina,e ok.
Eu imi impart colectia in trei parti:flori de mina,fosile si esantioane diverse de roci si minerale,fiecare avand un loc bine stabilit.Partea cu esantioane cuprinde piese mici,demonstrative,cu dimensiuni intre 4 si 6 cm.Revista nu este singura mea sursa,pentru achizitii serioase,de colectie apelez la alte surse...
Revenind la olivina,acesta este numele unui grup de minerale silicati,iar majoritatea olivinelor au o compozitie ce variaza intre forsterit,cu continut de magneziu si faialit,cu continut de fier.Cand fierul si magneziul sunt inlocuite de mangan apare varietea tefroit.Acest grup de minerale formeaza cristale groase,tabulare,frecvent cu terminatie in forma de pana.Alte habitusuri pot fi masive,compacte sau granulare.Culoare predominanta este verde,galben verzui,brun galbui,brun,alb sau gri iar urma este incolora.Sunt minerale transparente sau translucide si au luciu sticlos.Duritate 6,5-7,greutatea specifica 3,27-4,32,clivaj imperfect,spartura concoidala.Varietatea pretioasa a forsteritului se numeste peridot.Peridotul este dupa parerea mea una dintre cele mai frumoase pietre pretioase,de o culoare verde intens si rezistenta.
Forsteritul se formeaza in roci eruptive bazice si ultrabazice,dar poate fi intalnit si in marmure (roci metamorfice).Este bogat in magneziu.Faialitul este bogat in fier si se formeaza in roci eruptice,care se racesc rapid.
Tefroitul apare in skarne si zacaminte de mangan metamorfozate.
Olivina este solubila in acid clorhidric,cu gelatinizare.
In Romania,olivina se intalneste in rocile ultrabazice si serpentinele din Carpatii Meridionali (la Tisovita),in rocile bazice si ultrabazice din Carpatii Orientali (M-tii Bistritei,Persani) si din Apuseni (Cazanesti,Almas,Saliste...).In corneenele si skarnele din Banat (Ocna de Fier-Moldova Noua) si din M-tii Apuseni (Vladeasa).In bazalt-andezitele din M-tii Apuseni si Carpatii Orientali (Calimani,Gurghiu,Harghita si Persani).
Mult succes la pietre!
mama nu ma lasa sa mai iau tavita a 3a, oare sa fur bani? sunt disperata ANa
RăspundețiȘtergereDe foarte mult timp mi-am dorit o olivina,pentru ca ador verdele.Insa cred ca o voi pierde daca nu ajung la timp intr-un oras.Sper ca norocul sa fie cu mine astazi!Oricum,ai o piatra foarte frumoasa si sper sa ai cat mai multe pe placul tau.Mult succes!
RăspundețiȘtergereAna,imi pare rau ca nu mai ai bani...poate daca o rogi frumos,mama ta te va ajuta in continuare.Sa furi nu este o solutie!
RăspundețiȘtergereSalut odata cu expozita 'vara cristalelor' Bucuresti se mai organizeaza in parteneriat cu ambasada Peru expozitia 'Peru-bogatie si culoare' cu minerale specifice statului Peru. Expozitia va avea loc in intervalul 27 iul-26 aug la muzeul national de geologie.
RăspundețiȘtergereCata 19
Cu siguranta o sa fie o expozitie incredibil de frumoasa.Stiu ca Muzeul National de Geologie Bucuresti organizeaza multe evenimente interesante.
RăspundețiȘtergereIn nr 46, TALC. Florin, cateva cuvinte despre tacl daca se poate .
RăspundețiȘtergereMs.de info.Talcul este un mineral metamorfic,de culori diferite,deosebit de moale,se zgarie cu unghia.Est mineral etalon din scara Mohs,pentru duritatea 1.Probabil vom primi o bucata compacta,fibroasa sau foliata.
RăspundețiȘtergereE mineralul din care sa face pudra de talc...foarte,foarte fragil.
RăspundețiȘtergereSi eu mi-am cumparat 25 de pietroaie.Pana la urma revista mi-a dat dureri de cap.
RăspundețiȘtergereCam multe chestii,nu?Oricum,fiecare piatra are ceva special asa ca mult succes la colectionat.
P.S.Cam cate numere sunt?