Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 6 iulie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.42

       Salutare prieteni!
       Astazi,6 iulie a aparut numarul 42 al revistei Comorile Pamantului.
       Asa cum s-a anuntat de ceva timp,numarul de astazi vine insotit de un esantion de Hematit.Surpriza o reprezinta faptul ca esantionul este in stare naturala si nu rulat asa cum ma asteptam.Pe la targuri se gasesc mai mereu pe tarabele cu pietre, hematite slefuite,de culoare argintie la pretul de 2-3 lei bucata.Din fericire noi am primit cu revista esantionul in stare naturala.Chiar daca mostrele sunt desprinse din bucati mai mari si sunt compacte,ele arata bine.
       Asadar,hematitul-Fe2O3, este un oxid de fier si formeaza cristale tabulare sau romboiedrice,ocazional prismatice sau piramidale.Cristalele tabulare pot forma rozete ce poarta denumirea de "trandafiri de fier".Alte habitusuri pot fi masive,compacte,columnare,fibroase,reniforme,botrioidale,stalactitice,foliate si granulare.Culoare variaza de la brun,rosu stralucitor,rosu-sangeriu,brun-roscat,pana la gri otel si negru.Urma este brun-roscata.Este un mineral opac cu luciu metalic sau estompat.Apare ca mineral hidrotermal sau inlocuitor.Se poate forma de asemenea in roci eruptive sau ca mineral accesoriu.Incalzit la temperaturi mari poate capata calitati magnetice.
       P.S.se pare ca am gresit ceva.In ultima poza nu este hematit,ci siderit botrioidal,sferosiderit.Multumesc d-lui geolog Andrei Gorduza pentru observatie.



                                 Siderit botrioidal (sferosiderit) din colectia mea (Maramures)

26 de comentarii:

  1. Intradevar ne-au facut o mare surpriza cu acest esantion neslefuit. Asta e bn pentru mn pentru ca aveam hematit slefuit . Bn , era super frumos daca ne dadeau hematite ca la tn in ultima poza

    RăspundețiȘtergere
  2. galena tavitei a treia =))

    RăspundețiȘtergere
  3. super tari esantioanele tale de hematit florin!

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate la ultima poza scrisesem hematit.Am gresit,e sferosiderit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salutare. Faina surpriza de azi! Recunosc ca habar n-aveam cum arat hematitul in stare naturala. Cu revista in mana, tot uitandu-ma atent la piatra ma intrebam ce-o fi, asa de profund ca aproape utasem sa ma uit pe revista sa citesc denumirea :))
    Florin, hematitul tau arata foarte interesant!
    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. al meu e 50% acoperit cu un mineral portocaliu. ce poate fi? se poate indeparta?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am idee despre ce mineral este vorba,dar mai bine lasa-l asa.Combinatiile de minerale sunt mai interesante.

    RăspundețiȘtergere
  8. stie cineva ce piatra apare in nr urmator?

    RăspundețiȘtergere
  9. am intrebat si mi-au raspuns ca va aparea ,,Agate Slab''.La rusi le-au dat agat albastru si au mai primit un agat.Cred ca ala e.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hmmm...asta ar insemna agat taiat in felii...poate fi colorat artificial in toate culorile.

    RăspundețiȘtergere
  11. nu vreau o piatra colorata de ei.mai bine alt fel de jasp cu ar fi jasp leopard ca asa am vazut in revista ca exista si jasp leopard =D

    RăspundețiȘtergere
  12. esantionul meu are cristale este super

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut Florin

    Acest esantion de ,,hematit,,oferit la numarul 42, ma face sa pun sub semnul intrebarii autenticitatea sa! Sa iti spun si de ce .O importanta caracteristica a hematitului , este urma rosiatica lasata de acesta pe suprafata unei placi de ceramica.Ori testul facut de mine, pe o astfel de placa, pune in evidenta o urma neagra!
    Sunt curios la ceilalti colectionari , care este culoarea urmei lasate!

    RăspundețiȘtergere
  14. scuza-ma era jasp dalmatian

    RăspundețiȘtergere
  15. la mine lasa urma rosiatica

    RăspundețiȘtergere
  16. si la mine tot rosiatica spre negru...

    RăspundețiȘtergere
  17. deja m-am saturat de colectia asta, mi-am luat primele 41 de numere dar deja ii exagerat sa mai dea inca o tavita.In plus deja parca fiecare piatra parca e in reluare,nu mai sunt originale.Asta-i doar parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  18. Cum sa fie in reluare? Mie dimpotriva, imi par atat de diferite una de alta de parca ar avea fiecare personalitatea ei. Pe mine ma atrage din ce in ce mai mult aceasta colectie. Astept miercurea cu nerabdare. Si am mai auzit un zvon: in continuarea acestei colectii (dupa numarul 80) va aparea una despre cristale si proprietatile lor energetice, despre cristaloterapie. Si tot asa vor veni revistele insotite de cristale. Acea colectie o astept cu un si mai mare interes. De fapt si aceasta colectie am inceput sa o achizitionez tocmai pentru proprietatile energetice ale pietrelor si cristalelor, nu din interes geologic, de aceea imi plac chiar mai mult esantioanele slefuite.

    RăspundețiȘtergere
  19. am sunat la deagostini si miau spus:in nr urmator apare UNACHITUL care vine din america de sud

    RăspundețiȘtergere
  20. Salut!
    Legat de categoria cu mari geologi ; cred ca la Joseph Louis Proust au tiparit gresit. Am cautat pe Internet si am gasit anii (1754-1856) iar in revista scrie anii (1754-1826). M-a dus in eroare greseala aceasta si nu stiu care dintre variante este corecta...
    Anastasia

    RăspundețiȘtergere
  21. @anonim
    Cand spui ca in numarul urmator va aparea unakitul, te referi la numarul 43 (cel ce va aparea maine) sau la numarul 44 (cel de saptamana viitoare) ?

    RăspundețiȘtergere
  22. cum primesc si eu revista?se gaseste la chisc de ziare?

    RăspundețiȘtergere
  23. Da,se gaseste la toate chioscurile de ziare.Mai greu este cu numerele anterioare,care nu se mai gasesc.Dar,daca scrii la editura se poate sa le gasesti pe toate.

    RăspundețiȘtergere
  24. Este un mineral ce contine fier,este posibil sa prinda rugina in contact cu apa.

    RăspundețiȘtergere