Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

sâmbătă, 30 iulie 2011

Pestera Cristalelor-Naica,Mexic

       Zilele trecute a fost difuzat pe postul tv National Geographic,un documentar absolut impresionant despre o descoperire geologica iesita din comun.
       De vreun an de zile ma tot gandesc sa scriu despre aceasta pestera,dar am tot amanat.Pentru cei ce nu au vazut acest documentar,vi-l recomand cu caldura.Cu siguranta va fi difuzat in reluare.De fapt,National Geographic a mai prezentat un asemenea film documentar cu cu cativa ani in urma sub numele de Giant Crystal Cave( Pestera Cristalelor Uriase),iar acesta difuzat zielele trecute in premiera este o continuare a cercetarilor,sub numele de Return to the Giant Crystal Cave (Intoarcerea la Pestera Cristalelor Uriase).Parerea mea personala e ca este vorba mai degraba de geode uriase si nu de pesteri in adevaratul sens al cuvantului,dar voi folosi denumirea oficiala,de pesteri.
       Pentru cei ce nu ati vazut acest documentar iata,pe scurt despre ce este vorba.
       In Mexic,in statul Chihuahua se gaseste mina Naica,una dintre minele cu cea mai mare productie de zinc si argint din lume.Aici exploatarea se face de mai bine de un secol si in 1910,in cursul exploatarilor a fost descoperita prima dintre cele cateva pesteri (geode) de cristal la 120 m adancime.Aceasta cavitate,numita Pestera Sabiilor,contine cristale foarte mari de gips selenit pana la 2 m lungime.Aceasta pestera a furnizat specimene deosebite de gips selenit marilor muzee mineralogice si colectionarilor din toata lumea.Aceasta se prezinta sub forma unei singure camere,cu diametrul de 70 m si este accesibila cercetatorilor si publicului larg.Din pacate,toate aceste vizite si-au lasat amprenta asupra cristalelor,care in decursul anilor si-au pierdut din stralucire.

                                                  Pestera Sabiilor,descoperita in 1910

       In aprilie 2000,in cursul exploatarilor miniere s-a descoperit un alt sistem de pesteri,la 300 m adancime.Acesta descoperire este mult mai spectaculoasa decat cea din 1910...Noua descoperire a fost numita Pestera Cristalelor si s-a dovedit a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperi geologice din toate timpurile.Este vorba despre un sistem complex de pesteri orientate de-a lungul unei falii geologice,in care au putut creste cristale de gips independente cu lungimi pana la 12 m si 2 m diamentru.Aceasta geoda imensa era initial inundata in solutie hidrotermala ,solutie ce este pompata afara din mina cu un debit de 4 mil. litri pe ora,pentru a permite explorarea.Initial temperarura era de 60 de grade C si umiditate 100%,explorarea detaliata a pesterii era absolut imposibila,atat pentru oameni cat si pentru echipamentele electronice..Exista o poveste despre un miner care a incercat sa rupa cateva cristale minunate imediat dupa descoperire,dar a fost coplesit de caldura,umiditate si de cantitatea redusa de oxigen ,pierzandu-si constiinta si fiind gasit cteva zile mai tarziu ...Acum conditiile sunt ceva mai bune,dar tot exista o temperature de 45 de grade C si umiditate 100%.In acest loc un om in putere este rapus in 5 minute,ceea ce face inca din pestera un loc deosebit de greu ce cercetat.Camerele video se defecteaza in cateva minute.

                                                              Pestera Cristalelor


       Pestera are marimea unui teren de fotbal si inaltimea unei cladiri cu 2 etaje, cristalele avand pana la 12 m lungime,2 m diametru si 60 tone greutate!Din pacate cristalele fiind gips selenit,sunt foarte fragile,cu duritatea 2 pe scara Mohs ,se zgarie cu unghia dar sunt taiose la atingere si fierbinti.Sunt identice cu cristalele de gips selenit primite de noi cu revista Comorile Pamantului.
       O echipa internationala de cercetatori,din diferite domenii incearca sa afle misterele Pesterii de Cristal:din ce sunt facute cristalele,de ce sunt asa de mari,ce vechime au,de ce este asa de cald si daca exista viata aici.Este posibil ca aici sa se afle raspunsuri cu privare la aparitia vietii pe planeta.Bilogii au identificat deja cateva mii de specii de microbi si bacterii,unice in lume care traiesc in solutia hidrotermala si chiar in interiorul cristalelor.Prezenta vietii aici nu este o surpriza,deoarece aceasta a fost gasita si in alte conditii extreme,cum ar fi in izvoarele hidrotermale subacvatice.Acolo viata se dezvolta in forme complexe la adancimi de peste 3000 de m si temperaturi ale apei de 200-300 de grade C,plus gaze sulfuroase toxice.Apa nu fierbe la aceasta temperatura datorita presiunii uriase.
       Unele dintre aceste cristale sunt rupte misterios,probabil toate in acelasi timp,ori datorita propriei greutati,ori datorita unor cutremure.Marimea lor este un mister,fiind de cel putin 5 ori mai mari fata de cristalele descoperite anterior.Cristalele gigatice sunt foarte rare,datorita faptului ca gipsul creste foarte lent si are nevoie de doua ingrediente:sa fie scufundat in apa si temparatura de peste 120 grade C.Este clar ca in aceasta pestera conditiile gologice au ramas neschimbate periode lungi de timp.Aceasta caldura mortala pentru oameni provine din adancurile pamantului.Sub zona Naica se afla cateva falii tectonice avand o camera magmatica dedesubt care incalzeste apa ce circula prin scoarta pamantului.Aceata pestera a fost sub apa pana la descoperirea ei in anul 2000 si va fi din nou inundata daca pompele ce scot apa se vor opri.Apa scoasa de aici intr-o singura zi ar putea umple 23 de bazine olimpice de inot.Cristalele s-au format intr-o cavitate naturala in scoarta, umpluta cu apa termala la 120 grade saturata cu gips.Cand apa a devenit suprasaturata,au inceput sa creasca pe pereti cavitatii cristale microscopice de gips care au crescut din ce in ce mai mari.Pentru a ajunge la aceste dimensiuni uriase cristalele au beneficiat de conditii geologice neschimbate.Daca nu s-ar elimina mereu apa ce se aduna,cristalele si-ar relua cresterea ,probabil pana ce vor umple intreaga cavitate.Se pare ca vechimea lor este de circa 500 000 ani.Interesant este ca aceasta pestera pare sa se continue cu alta,printr-un pasaj foarte ingust.Cercetatorii au folosit costume etanse racite cu gheata,ceea ce a crescut limita rezistentei umane la maxim 40 minute si incaltari speciale pentru a nu distruge cristalele fragile.Dar explorarea ramane foarte dificila.Prin sondarea cu unde seismice s-au descoperit si alte sisteme de pesteri,dar unele sunt inaccesibile oamenilor.Aceste unde seismice patrund in scoarta cu viteze diferite in functie de straturi,putandu-se astfel crea o harta tridimensionala.Este ceva asemanator cu ecograful.
       Aceasta Pestera a Cristalelor ramane una dintre minunile geologice descoperite si este unica in lume prin dimensiunea cristalelor,dar din pacate compania care administreaza mina a anuntat ca in curand va opri pompele de evacuare a apei,asa ca aceasta va deveni inaccesibila...cristalele probabil ca isi vor continua cresterea lenta in lumea lor...poate intr-un viitor,pestera va fi din nou golita si cercetata.
       Voi incerca pe viitor sa scriu cate ceva despre curiozitatile geologice ale lumii,lucruri mai putin cunoscute,dar incredibile.
       Numai bine!





8 comentarii:

  1. Foarte interesant!Felicitări pentru postarea reușită!

    RăspundețiȘtergere
  2. chiar vroiam sa te intreb daca o sa scri despre pestera asta:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Am o intrebare, imi doresc sa vizitez aceasta pestera si nu stiu daca este deschisa publicului. Se poate sa ma informati si pe mine. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anca:Pestera Cristalelor nu poate fi vizitata de public,ci doar de specialisti,in costume speciale.Conditiile sunt foarte dificile,temperaturi de 45 grade C si umiditate 100%.Chiar si in costum special,un om nu rezista mai mult de jumatate de ora.Din pacate pestera va fi inundata definitiv.Ea se umple mereu cu apa termala si necesita pompe speciale pentru a o mentine uscata.Anuntul oficial este ca pompele vor fi oprite,daca nu au facut-o deja,fiind foarte costisitoare.
    Din fericire Pestera Sabiilor,aflata in apropiere poate fi vizitata oricand.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult de raspuns. Imi doresc foarte mult sa ajung acolo sa o vizitez. Nu stii cumva la ce pret se ridica vizitarea Pesterii Sabiilor.
    Multumesc mult inca o data

    RăspundețiȘtergere
  6. :)) nu stiu...dar cu siguranta e mai scump drumul pana acolo.

    RăspundețiȘtergere
  7. extraordinar......nam mai auzit de aceasta pestera pina acum...uitativa si aici...super http://hartacomorii.blogspot.com/2010/10/comorile-de-cristal-din-pestera-naica.html

    RăspundețiȘtergere