Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

duminică, 17 iulie 2011

Proprietatile mineralelor (1)

       Chiar daca informatiile acestea apar pe toate blog-urile (copiate sau originale) m-am gandit si eu ca nu ar fi strica sa postez cateva date despre minerale,in mod accesibil si enciclopedic.Intotdeauna la descrierea unui mineral apar cateva caracteristici importante,cum ar fi:sistemul de cristalizare,habitus,densitatea,duritatea,urma,culoarea,clivajul,luciul...O sa postez in doua articole separate,aceste informatii,enciclopedic,fara a intra in detalii.Mineralogia este o stiinta in sine in cadrul geologiei...
       Mineralele sunt portiuni de materie solida,cu cateva exceptii(apa,mercur,opal),omogena,prezentand aceleasi proprietati in toate partile lor.Ele au structura atomica bine definita si compozitii chimice bine stabilite.Fiecare cristal de cuart,de exemplu,format in diferite conditii geologice prezinta exact acelesi proprietati fizice si chimice.Asadar,mineralele sunt entitati materiale distincte care intra in alcatuirea rocilor din litosfera.
       Rocile sunt agregate de minerale ,de obicei cateva,dar uneori doar unu sau doua.Unul si acelasi mineral poate da mai multe tipuri de roci.Astfel cuartul sub forma de granule consolidate cu un ciment natural formeaza o gresie,in timp ce tot granule de cuart intens "sudate" intre ele prin intrepatrundere formeaza un cuartit,pe cand granule libere de cuart nereunite,formeaza nisipul.Mai frecvent intalnite in natura sunt situatiile in care mai multe minerle intra in alcatuirea unui anumit tip de roca.Astfel granitul este o roca alcatuita din asocierea mai multor minerale,cuart,feldspat si mica ca minerale principale,la care se adauga minerale accesorii ca amfiboli,apatit,rutil,turmalina.Aceasta eterogenite confera granitului un aspect pestrit.
       Starea cristalina si starea amorfa
Exista doua stari principale in care se poate afla materia:starea cristalina si starea amorfa.
Starea cristalina se intalneste numai la corpurile solide fiind caracterizate printr-o repartitie periodica si geometric determinata a pozitiilor medii ale atomilor si ale ionilor.Starea cristalina reprezinta o dispunere ordonata a particulelor materiale.
Starea amorfa se intalneste la unele corpuri solide numite sticle (sticla vulcanica,tectite,etc.)fiind mai putin ordonata,atomii sau ionii sunt repartizati fara o anumita periodicitate.
       Forme cristaline
       Daca cristalele nu au fost stanjenite in timpul cresterii lor de prezenta unor corpuri straine,ele sunt delimitate de fete plane.Acestea reprezentand directiile dupa care cresterea cristalului se face cu intensiate minima.
       Cresterea unui cristal porneste de la un prim nucleu unde se gasesc deja din intamplare,un numar mic de atomi sau ioni in pozitii ordonate.La acest nucleu se ataseaza alte particule in pozitii bine determinate continuand cresterea ordonata.In cristalele unei anumite specii minerale,unghiurile intre fetele de acelasi tip sunt egale intre ele.Aceste unghiuri sunt diferite la alte specii minerale.La cuart,valoarea lor este de 120 grade pentru fetele de prisma,chiar daca dimensiunea fetelor este inegala.

Cuart "ananas" din colectia mea (Ramas Drift,Orange River-Africa de Sud)

       Sisteme de cristalizare
Diferitele forme cristaline ale mineralelor se clasifica in sapte sisteme,dupa elementele de simetrie (centre,axe,plane)pe care acestea le prezinta.Elemtele de simetrie ale unui cristal se raporteaza la cele trei axe cristalografice x,y si z.Fara a intra in detalii de cristalografie,iata cele 7 sisteme de cristalizare:
1.In sistemul triclinic toate unghiurile au valoare diferită de 90°, iar axele au lungimi diferite, neavând nici un element de simetrie.
2.In sistemul monoclinic, după cum îi spune și numele are numai o înclinație, în sistemul de coordonate are două unghiuri drepte (90°) și un unghi diferit de 90°.
3.Sistemulul ortorombic este caracteristic că toate cele trei unghiuri ai sistemului de cristalizare au 90°.
4.In sistemul tetragonal, sistemul de coordonate este asemănător sistemului cubic cu diferența că axele de simetrie sunt egale luate numai două câte două.
5.In sistemul trigonal, (piramidal) are 3 axe ( a1, a2 și a3) sunt egale între ele și închid un unghi γ de 120°. Axa a patra, axa c e diferită de cele 3 axe amintite, formând un unghi de 90° cu ele.
6.Sistemul hexagonal este înrudit cel trigonal, și are ca bază un hexagon regulat, are 6 axe de simetrie )paralel cu c)
7.Sistemul cubic, are gradul de simetrie cel mai mare, sistemul de cordonate formând între ele unghiuri drepte, toate axele de simetrie sunt egale între ele.

       Surse de informare:
-Curs de Geologie Generala-Prof.Univ.Dr.-Constantin Catana,de la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava,unul dintre OAMENII extraordinari pe care i-am intalnit in viata si de la care am avut multe de invatat.
-Rocks and Minerals-Chris Pellant
-Cristale si Pietre pretioase-R.F.Symes si R.R.Harding
-Rocks and Fossils-Robert R.Coenraads
-Wikipedia

5 comentarii:

  1. ma bucur sa citesc despre cristale, dar eu am invatat la cursuri ca starea amorfa este specifica materiei solide, nu gazelor si lichidelor, care este adevarat ca au dispunerea atomilor dezordonata, insa nu compacta ca la solide. mai exista si o stare mezomorfa... de limita intre cea cristalina si cea amorfa. de asemenea, exista cristale lichide, o stare cristalina ordonata in faza lichida.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexandra,asa stiam si eu,ca starea amorfa este specifica materiei solide,dar sincer asa scrie in cursul de geologie...promit ca ma informez mai bine si daca gresesc,corectez.

    RăspundețiȘtergere
  3. vreau sa fiu mai clara: starea solida are mai multe forme: cristalina, mezomorfa, amorfa (care este opusul starii cristaline). asta se refera la organizarea geometrica a atomilor/ionilor componenti. gazele si lichidele nu pot avea amorfism, pentru ca acolo nu se pune problema nici de cristalin (opusul). in plus, distantele interatomice/ionice este mult mai mare, si variabila, ceea ce le face fara forma. se face o analogie intre dezordinea amorfelor si cea a sticelor, care sunt, practic, lichide inghetate (solidificate aproape instant). cat despre gaze, ele ies din discutie pentru ca intre atomi sunt alte forte de atractie, de natura strict fizica si foarte foarte slabe care nu fac fata sa tina impreuna intr-o forma atomii gazului.

    RăspundețiȘtergere
  4. ooo fain cuart,merita un miss

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma ajutati si pe mine cu niste informatii? Am de ceva vreme "o piatra" cu niste cuburi aurii in ea... Cuburile respective sunt foarte lucioase, iar pentru un neavizat, ar parea a fi aur. Pus mai jos niste poze, in care, din pacate, nu se poate vedea adevarata frummusete a pietrei.
    http://i636.photobucket.com/albums/uu86/chase-status/c58f3dcf.jpg
    http://i636.photobucket.com/albums/uu86/chase-status/9c9f4716.jpg
    http://i636.photobucket.com/albums/uu86/chase-status/f9bb94e7.jpg
    Ce e interesant, e ca unele cuburi au crescut din interiorul altora, precum acesta incercuit :O
    http://i636.photobucket.com/albums/uu86/chase-status/4431f0ff.jpg

    RăspundețiȘtergere