Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 7 martie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr. 77

       Salutare!
       Numarul 77 al revistei Comorile Pamantului aparut astazi vine insotit de un esantion de Magnetit.Cel putin pentru mine este o surpriza placuta,deoarece ma asteptam la un esanantion mai putin reprezentativ,granular.Acesta prezinta cristale mici de magnetit intr-o roca gazda.Am vazut mai multe reviste dimineata si majoritatea aveau cristale de magnetit asa ca mi-a fost oarecum greu sa fac o alegere.Dar e ok,sunt multumit.Eu am deja in colectie un esantion maricel si foarte frumos cristalizat in matrice de cuart.
       Acest mineral oxid comun, formeaza cristale octaedrice si dodecaedrice si poate aparea in habitus granular sau masiv.Culoarea este neagra,la fel si urma.Este un mineral opac si poate prezenta luciu metalic sau estompat.Culoare ruginie de pe unele esantioane indica o alterare.
      Magnetitul se formeaza in roci eruptive,de asemenea in filoane si depozite de inlocuire.
      Se poate testa usor,acest mineral avand proprietati magnetice,atragand fierul.Poate de asemenea sa devieze acul busolei.Eu personal am incercat cu esantionul de la revista si nu am obtinut rezultate concludente...cristalele sunt prea mici,parerea mea.
       Fiind un mineral ce contine fier,este mai bine sa evitati spalarea lui.
     
       Magnetit
       Clasa: oxizi
       Sistem de cristalizare: cubic
       Formula chimica: Fe3O4
       Duritate: 5,5-6,5
       Densitate: 5,2
       Clivaj: nu prezinta
       Spartura: neregulata
       Culoare: neagra
       Luciu: metalic,stralucitor sau tern
       Luminiscenta: nu prezinta



                                       Cristal de magnetit in matrice de cuart din colectia mea.

15 comentarii:

  1. Buna Florin, foarte frumos si esantionul tau, si al meu este la fel, imi pare rau ca multe din cristalele de magnetit au fost desprinse de pe esantion, oricum de data asta sunt si eu mai multumita. Intrebarea mea este daca sti roca gazda ce este?, eu am avut de ales din doua esantioane, unul era ca si al tau, roca gazda fiind verzui deschis, sidefat, cu luciu metalic, iar alt esantion roca gaza era bej, maro deschis fara luciu.Bineinteles ca am ales cel sidefat care are duritate mica, fiind si sfaramicios.

    Anca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar,sunt multe cristale cazute de pe roca,au ramas spatiile unde erau atasate.Cat despre roca gazda nu sunt sigur ce poate fi,dar in mod sigur este metamorfica.As putea sa imi dau cu parerea,dar nu sunt sigur asa ca mai bine nu ma pronunt.

    RăspundețiȘtergere
  3. in 78 opal dendritic...ce'o fi nu stiu..personal nu am auzit de asa cvea pana acum

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un opal cu incluziuni de oxid de mangan,care dau aspectul unor dendrite.Sunt convins ca va fi slefuit...asa se pun in valoare dendritele.

      Ștergere
    2. Dar oare de ce ne dau inca un esantion slefuit.... ar fi al 6-lea in seria a patra. Eu am un esantion de opal dendritic brut cumparat de pe Okazii.ro si dendritele se vad foarte bine.

      Ștergere
    3. Sa vedem,eu presupun ca va fi slefuit,dar sper sa ma insel.

      Ștergere
  4. Fain esantion ai gasit!
    La rusi nu a fost slefuit opalul.
    http://mineralog.livejournal.com/74934.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut, eu sunt f multumit de esantionul de azi, ma asteptam la mult mai rau :)...in ceea ce priveste matricea a mea e talc (are o nuanta rosietica de la oxizii de Fe, dar senzatia ”grasa” eu am simtit-o doar la talc pana acum)
    De unde este magnetitul tau???...arata f bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Magnetitul in matrice de cuart provine din China,l-am achizitionat de la cineva pe okazii.ro.

      Ștergere
  6. Salut...sunt din Republica Moldova, si de mult urmaresc noutatile si comentariile de pe blog, e foarte cool....la noi azi a aparut abia nr. 53 berilul...

    RăspundețiȘtergere
  7. Am achizitionat o mostra la care s-a desprins ulterior cel mai reusit cristal de magnetit(era mult prea "degajat" spre exterior). Nu pot renunta la el(are cam 8-9 mm din varf in varf)si as ruga pe cineva sa-mi dea o solutie de a-l lipi la loc fara a-l altera de la vreun adeziv prost ales.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca sa-l lipeste cu super glue,pune f. putin,cu un vf.de ac,dar suficient sa se lipeasca.Apoi tine apasat un min. si se rezolva.Eu am procedat asa cu cateva cristale de cuart rupte si nu se observa.

      Ștergere
    2. Multumesc, Florin.

      Ștergere
  8. Salut Florin....am si eu o intrebare. In obsidianul meu sunt incorporate in roca niste granule de culoare sura. Insa uitindu-ma mai atent seamana foarte tare la niste ''raci de lemn''...sper ca e doar o impresie...:):):)...nu stii ce pot fi...mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer nu stiu despre ce este vorba,nu pot sa imi dau cu parerea.Dar obsidianul este o sticla naturala,formata prin racirea rapida a lavei si este exclus sa contina fosile.

      Ștergere