Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 31 august 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.50

    Salutare colectionari!
    Desi astazi era asteptat sa apara cu revista Comorile Pamantului,sfaleritul (blenda),iata ca am avut parte de o oarecare surpriza.
    Numarul 50 al revistei vine insotit de un esantion de psilomelan,oxid-hidroxid de mangan.
    Exemplarele vazute de mine la chiosc erau de dimensiuni medii si nu prea aratoase,departe de cum ar trebui sa arate,adica cu dendrite,asemanatoare ferigilor.Este un strat de psilomelan pe roca gazda.
    Oxizii negri de mangan care nu au cristale distincte sunt dificil de deosebit,mai ales daca apar in amestecuri.Oxizii moi,neidentificati de mangan sunt cunoscuti sub denumirea de wad,iar cand sunt duri,de psilomelan.
    Dupa cum puteti citi si in paginile revistei,psilomelanul,este un amestec de mai multe minerale,in special romanechit.In trecut,psilomlanul era privit ca o specie de mineral distinct.Studile recente au aratat ca este de fapt o specie amorfa,romanechit.
   Romanechitul face parte din clasa oxizi-hidroxizi si poate aparea masiv,botrioidal,reniform,stalactitic si pamantos.Este negru pana la gri inchis,urma este neagra sau brun inchis si stralucitoare.Este un mineral opac cu luciu submetalic.Duritatea este 5-6,densitatea 3,7-4,7,nu prezinta clivaj siar spartura este eregulata sau concoidala.
Se formeaza prin alterarea altor minenerale,in special a silicatilor si a carbonatilor bogati in mangan.Romanechitul este un mineral comun si formeaza concretiuni unde calcarul a fost inlocuit de alte minerale.
   Cea mai mare parte a psilomelanului nu este romanechit pur,asa ca nu trebuie confundate.
   Numai bine si succes la pietre!



       P.S: iata si un exemplar deosebit de psilomelan,exemplar ce-i apartine lui Cristi,coautor pe acest blog.Se pot abserva dendrite superbe :)






10 comentarii:

  1. iar au nimerit'o, cred ca spusele despre numerele viitoare sunt mai degraba preziceri...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am gasit absolut niciunul care sa arate cum ar trebui. Nici urma de ferigi... numai niste pete albe si niste pete negre...:( Cam dezamagita

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut. Arata foarte interesant! Abia astept sa-mi iau si eu revista diseara (dimineata m-am dus direct la chioscul de la care luam revista in mod regulat si am avut supriza neplacuta sa constat ca este desfiintat :( )
    Numai bine tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  4. nici pe asta nu o cred. in nr 51 TURMALINA NEAGRA???? ar fi un cadou din partea lor

    RăspundețiȘtergere
  5. buna, eu am dat un jet de apa peste esantion, pt ca mi se parea c-am prafuit:) si a iesit la iveala un esantion frumos, asemanator cu cel din revista, si se vede destul de clar si frumos.sper ca nu am gresit ca l-am spalat...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu e nicio problema.Si al meu era la fel de prafuit si urat...se vede in poza ca l-am spalat si arata ceva mai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ati avut dreptate...daca il speli arata mult mai bine. L-am spalat si se vad ferigile :) Nu mai sunt nemultumita! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. al meu seamana cu al doilea doar ca trece o dunga prin mijloc. si cresc de pe ea tot felu de forme , ferici , lini, puncte

    RăspundețiȘtergere
  9. buna !
    foarte frumoase amandoua esantioane!
    Sucees in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  10. http://pozeartistice-veronyk.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere