Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 24 august 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.49

       Salutare prieteni!
       Astazi am achizitionat revista Comorile Pamantului cu ceva intarziere...
       Dupa cum stiti,numarul de astazi este insotit de un esantion de onix negru,din pacate slefuit.In mod normal onixul este o varietate de calcedonie,care prezinta dungi orizontale parelele,alternante,alb negru.Deci este o forma de calcedonie,varianta criptocristalina a cuartului (cristale invizibile cu ochiul liber,vizibile doar la microscop).Onixul negru prezinta benzi negre mult mai groase si ai evidente decat cele albe.Din pacate este o piatra care se falsifica des prin diferite metode...lucru aproape imposibil de identificat de catre amatori.In mod normal ar fi trebuit sa prezinte dungi albe,fie si foarte subtiri,cat un fir de par...Mai multe amanunte aflati din paginile revistei.Din fericire,esantionul meu pare veritabil.Daca il pun in lumina sa pot observa bine dungile alternante albe negre.Dar chiar si asa,poate fi alta varianta de calcedonie colorata artificial...greu de spus.
       Onixul se formeaza in bazalte si alte roci eruptive,unde apare sub forma de gode,goluri lasate in roca de scurgerea lavei,in care au crescut cristale din solutii hidrotermale.Goedele cresc intotdeauna de la exterior spre interior,apar apar dungile.
       Onixul face parte din clasa oxizilor,cristalizeaza trigonal,are duritate 6,5,densitate 2,61.Spartura este concoidala si nu prezinta clivaj.Urma este alba,luciu sticlos sau perlat.
       Numai bine!



9 comentarii:

  1. In nr 50: SFALERIT! Sper sa fie un mineral frumos deoarece schimbam prefixul:D . Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok,ms de info.Sfaleritul sau blenda este o sulfura de fier si zinc.Este un mineral dragut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Blenda nu este doar sulfura de zinc (ZnS)?

    RăspundețiȘtergere
  4. phh..blenda...
    iar o piatra pe care am cumparat-o la expo :-<

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-adevar,blenda este o sulfura de zinc,dar exista si o varietate bogata in fier,numita Marmatit.

    RăspundețiȘtergere
  6. sal. mie ,cand mi-a adus tata revista mi-a zis ca i-a comunicat vanzatoarea ca nu vor mai fi decat 1-2 nr. eu nu prea cred dar nu stiu ce sa zic. o fi o pacaleala a tatei sa nu mai cumpar =))

    RăspundețiȘtergere
  7. cum sa mai fie dor 2 nr? si cu restu tavitei? mai sunt vreo 11 spatii !sunt asigurate cel putin 60 nr dar pun pariu ca mai dau o tavita de la editura deci 80 nr( acum suntem la 49, deci mai sunt minim 11 dar pot fi sigur ca mai sunt 31)
    semnat
    dragos' blog(edit by Me and CowKo)

    RăspundețiȘtergere
  8. desi dl. adi a spus ca in nr. 50 va aparea blenda, am avut parte de o surpriza (placuta) cand am ajuns la chioscul de ziare: aparuse un esantion de psilomelan.

    Daniel

    RăspundețiȘtergere