Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 3 august 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.46

       Salutare!
       Astazi,3 august a aparut numarul 46 al revistei Comorile Pamantului,numar insotit de un esantion de Talc.Chiar daca pare un mineral banal,pentru mine este binevent,pentru ca nu aveam asa ceva in colectie.Chiar daca unii dintre voi sunteti un pic dezamagiti de unele pietre din colectie,nu aveti de ce.Un pasionat adevarat se bucura de orice esantion de mineral sau roca nou in colectia personala.Nu toate esantionale arata frumos,dar sunt la fel de interesante.Eu personal cand am inceput colectia de roci si minerale am pus accent pe diversitate si mai putin pe valoarea esantionalelor.Asa se face ca am ajuns la peste 90 de specii minerale diferite.
       Singura mea nemultumire la aceasta colectie este ca unele minerale sunt foarte mici,prea mici chiar,altele sunt slefuite si colorate artificial (din fericire putine),in rest e ok.
       Dupa cum stiti deja,talcul este ales de Mohs pentru a fi mineralul etalon pentru pozitia 1 din scara duritatii.Acest mineral- Mg3Si4O10(OH)2, formeaza uneori cristale tabulare fine,dar apare mai des in habitus masiv,compact,foliat sau fibros.Culoarea poate fi verde inchis,brun sau alb,cu urma alba.Talcul este uneori translucid cu luciu perlos,estompat sau gras.Cristalizeaza in sistemul triclinic sau monoclinic,are clivaj perfect,spartura neregulata.Apare in sisturi de talc,formeaza filoane hidrotermale in serpentine si rezulta din metamorfismul dolomitelor silicioase si a rocilor ultrabazice si eruptive.Se zgarie foarte usor si este gras la atingere.Este principalul ingredient al prafului de talc.
       In Romania se gaseste talc in diverse tipuri de roci din masivele cristaline din M-tii Carpati:in calcarele cristaline de la Borsec,in sisturile talcoase de la Rasinari (Sibiu),din M-tii Retezat si Vulcan;in serpentinele din jurul localitatii Tisovita;in dolomitele de la Valea Margineului,Catini si la Cerisor (Hunedoara);in dolomite si alte roci la Rusca Montana,Lelese,Surduc,Baia de Aries;in roci bazice sau ultrabazice in masivul Parangului (la Gropi,Muntinu...),apoi la Cazanesti,Vata de Jos,Techerau,Zlatna,Sasca Montana,Oravita-Ciclova Romana,Ocna de Fier,etc.
       Asadar este un mineral des intalnit.
       Pana data viitoare numai bine si succes la pietre!


11 comentarii:

  1. Salut. Florin, ma regasesc si eu in primele randuri pe care le-ai scris: si eu ma bucur la orice pietricica in plus la colectie. Imi place talcul, e foarte fain. Toate bune tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,astazi cand ma vede domnul de la chioscul de ziare, stramba din nas si zice " azi nu imi place"...dar eu cand am vazut am zis "UAU, cum nu ii frumos? ii chiar extraordinar!!"...si mi imi place tare mult,esantionul care l-am ales ii mare cat cutiuta si este spart astfel incat se vede forma de cristalizare.Abia astept numarul urmator.Mult succes :).

    Anca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie imi place...prietenul meu a zis "da ai mai cumparat piatra asta" eu am zis nu asta e alta au culori asemanatoare si cand am ajuns acasa i-am scos cutia si i-am aratat si i-am explicat fiecare in parte...cred ca s-a plictisit :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Numarul viitor : Lepidolit

    RăspundețiȘtergere
  5. Florin daca nu te superi imi zici si mie unde mai exact in muntii vulcan se gaseste talc ca pot zice ca stau la poalele lor:)))

    RăspundețiȘtergere
  6. @Deea: si mie tot la fel mi-a zis prietenul meu :))))))

    RăspundețiȘtergere
  7. @Robert:imi pare rau,dar nu stiu locatia exacta,nu am fost in zona respectiva.Informatia o am din cartile de geologie.Cauta prin sisturi,dar e cam greu.Eu am am avut uneori informatii exacte despre locuri cu minerale si tot a trebuit sa merg de 3-4 ori pana sa gasesc ceva...bafta multa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Lepidolitul rusilor este ft. frumos:
    http://mineralog.livejournal.com/38342.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Am crezut ca ai fost sau ca sti ce pe cineva care a fost dar oricum multumesc pt informatie!

    RăspundețiȘtergere
  10. Florin,cum de nu ai cumparat nr 47?

    RăspundețiȘtergere