Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 25 mai 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.36

       Salutare!
       Astazi,miercuri 25 mai,a aparut numarul 36 al revistei Comorile Pamantului,numar insotit de un esantion de Albit.
       Dupa cum puteti citi si din paginile revistei,albitul este un membru al seriei feldspatului plagioclaz format la temparatura joasa bogat in sodiu.Formeaza cristale tabulare,adesea aplatizate care sunt foarte des maclate.Poate aparea si in habitus masiv,granular sau lamelar.Este de obicei alb sau incolor,dar poate fi si albastrui,gri verzui sau rosiatic si lasa o urma alba.Este transparet-translucid cu un luciu sticlos sau perlat.Duritate 6-6,5 pe scara Mohs.Apare ca un component esential in multe roci eruptive,incluzand granite,pegmatite,rioloite,andezite si sienite.Poate aparea de asemenea in unele roci metamorfice cum ar fi sisturi si gnaise si in roci sedimentare.Uneori se formeaza in filoane hidrotermale sau prin alterarea altor feldspati.
       Din pacate esantionul de albit oferit cu revista este in habitus masiv.Oricum ar fi,este binevenit,caci nu aveam albit in colectie.Toate esantionale vazute de mine la chiosc erau de marimi mari si medii,dar fara cristale vizibile.
       Mult succes la pietre!
       P.S: din pacate se intampla ceva ciudat cu blog-ul,asa incat nu pot sa raspund la comentarii...nu e rea vointa.Sper sa se rezolve curand.


11 comentarii:

  1. Si mie imi place esantionul de azi, poate ca nu e perfect (nu prea se vad cristalele) insa apreciez faptul ca au dat esantionae mari si ca nu e slefuit sau colorat artificial :))

    Vazusem la chiosc si unul cu mult gri, insa recunosc ca cel alb arata mult mai frumos (parerea mea).

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Florin! sti cumva cand ar putea aparea turcoisul?

    RăspundețiȘtergere
  3. Florin, cred ca ar trebui să faci un topic pe forum în care să le răspunzi celor care îţi pun întrebări în blogul tău. Dacă da, toţi ceilalţi, veţi posta în linkul de mai jos, dacă va face Florin un topic, dacă nu, oricum vă invit în forum, unde Florin este unul din administratori (vezi Florin dacă poţi posta din telefonul mobil, cum o fac eu acum, poate îţi merge) :
    fosilemineraleroci.forumulmeu.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. ce apare in nmarul urmator

    RăspundețiȘtergere
  5. buna. sunt un colectionar incepator dar nu prea stiu cum imi pot largi colectia. am citit multe de pe blogurile lui florin si ii multumesc si asi dori sa mai intreb cate numere vor fi in comorile pamantului daca imi poate spune cineva.

    RăspundețiȘtergere
  6. In nr viitor: Goethite.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Anonim
    Poate nu colectionezi de la inceput Comorile Pamantului. S-a anuntat ca vor fi in jur de 80 de numere la revista. Urmareste si blogul colectionarului deschis de editura Deagostini, unde poti intreba mai multe nelamuriri pe care le ai, link:
    http://blogulcolectionarului.net/2010/09/deagostini-colectia-comorile-pamantului/

    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. Dar cum puteti sti ce va fi in nr. viitor?

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Tudorita.Am mai cautat ceva care sa zica concret ...dar nu stiam ca cei de la Deagostini au creeat un blog pe care sa fie astfel de informatii.

    RăspundețiȘtergere
  10. cosmin:albitul meu seamana perfect cu al tau Florin

    RăspundețiȘtergere