Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

luni, 30 mai 2011

Trovantii-"pietrele vii"

       Trovanți sau concrețiuni mai sunt cunoscuți și sub numele de "pietre care cresc". Sunt microforme de relief caracteristice acumulărilor de nisipuri și unor stratificații de gresii bogate în carbonat de calciu. Trovanții (concrețiunile) cresc spontan- din centru către periferie- cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. Ei apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană (stratificată), având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri.
       Despre trovanti s-au spus multe: ca sunt de origine extraterestra,ca e bine sa te porti frumos cu ei fiindca altfel se pot razbuna...Oamenii sunt sfatuiti sa ii ude pentru ca acesti bolovani misteriosi sa creasca si sa se dezvolte.
       Aceste pietre care cresc singure pot fi vazute in zona Costesti-Horezu,jud.Valcea,pe soseaua ce leaga Rm.Valcea de Tg.Jiu,intr-un muzeu in aer liber si in com.Maldaresti din apropiere.
       Unele teorii sustin ca trovantii s-au format in urma seismelor cu intensitati relativ mari.Cu cat socurile ar fi fost mai puternice si mai numeroase,cu atat s-ar fi obtinut forme mai bine conturate.La Costesti insa,s-a remarcat o particularitate ce poate reprezenta un unicat la nivel mondial:este vorba de prezenta unor trovanti foarte mici pe suprafata altora mai mari.Unii specialisti considera ca trovantii ar face trecerea de la regnul mineral la cel vegetal.Geologii afirma ca rocile ar fi rezultatul unor cimentari ce ar fi avut loc cu milioane de ani in urma,insa procesul nu este bine cunoscut.Cercetatorii sunt depasiti de misterul pietrelor adunate ca intr-un muzeu si ridica neputiinciosi din umeri atunci cand trebuie sa explice aparitia,cresterea si inmultirea trovantilor.Acestia au niste prelungiri ce seamana foarte mult cu niste radacini.Daca sunt taiate,in sectiune se pot observa inele de crestere asemanatoare copacilor.
       In urma cu peste 6 milioane de ani,zona in care se gasesc trovantii arata foarte diferit.Spatiul respectiv era ocupat de o delta,iar actuala cariera s-a format prin depunerea succesiva a materialului transportat de pe continent.Conditiile esentiale de formare ale trovantilor ar fi urmatoarele:existenta unor sedimente nisipoase,ori prezenta unor fluide carbonatice in nisipuri.
       Bolovanii ciudati sunt aproape identici,iar dimensiunile lor variaza de la cativa mm la 1o m.Stranietatea acestor pietre este determinata de formele aproape identice,pentru ca in natura este aproape imposibil sa gasesti doua pietre la fel.Trovantii au doua forme de baza:sferica si elipsoidala.Forma se poate complica,iar atunci pietrele arata precum cifra opt.Trovantii au inceput sa rasare peste tot.Ii gasesti nu numai in zona munzeului.Ii gasesti pe marginea drumului,la temeliile caselor,si chiar ca ornamente in casele unor oameni.Formele deosebite ale trovantilor,denumiti popular balatruci sau dorobanti,au impresionat oamenii din totdeauna.Pe vremuri,in Transilvania existau cimitire vechi,unde trovantii erau asezati la capataiul mortilor.
Zamisliri de nisip,formate prin compactarea acestuia in urma unor puternice seisme,trovantii de la Costesti sunt considerati a fi cele mai mari formatiuni geologice de acest tip din lume.In jurul lor s-a tesut o adevarata mitologie: se spune ca aceste pietre ar fi vii si ca ar avea puterea de a influienta viata oamenilor.In zona,aproape ca nu este casa in curtea careia sa nu existe cel putin un trovant.Oamenii locului se impart in doua categorii:cei care personalizeaza pietrele bizare si cei care prefera sa nu stie de existenta lor.Povestile se transmit din generatie in generatie.Din pacate insa,multi localnici nu isi dau seama de comoara de langa ei si au distrus multi trovanti pentru constructii...Minunati de straniile formatiuni,unii sateni au luat trovantii din muzeu si i-au pus in propriile gradini pentru a aduce noroc.Cu toate acestea,pietele aduc stari ciudate;unii sateni spun ca nu se simt deloc bine in preajma lor,ca acestea sunt lasate de extraterestri sau diverse fiinte mitologice.De aceea este bine sa le vorbesti frumos prieteneste si sa nu ii deranjezi,altfel se pot razbuna si iti pot face rau.
       Nenorocirea pentru muzeul cu pietre stranii de la Costesti este ca multi turisti pleaca acasa cu trovanti,ca amintire,sau distrug din neglijenta sau chiar intentionat aceste minuni ale naturii...Autoritatile locale din Costesti au decis sa ia masuri pentru conservarea Muzeului Trovantilor.Obiectivul turistic neglijat ani de-a randul,a fost inclus intr-un proiect de finantare PHARE,program ce finanteaza refacerea infrastructurii turistice di zona Horezu.
       Diversitatea de forme si marimi ale trovantilor,gingasia si naturaletea pietrelor tacute,care cresc dupa poaie (la 40 de minute dupa ce ploua nisipul se transforma in piatra) ne duc cu gandul nu la forme de arta create de oameni,ci la cele sase zile de munca prestate de Dumnezeu in folosul omenirii...

       Articol preluat






3 comentarii:

  1. Foarte interesant,Florin!Felicitari pentru postare!

    RăspundețiȘtergere
  2. La Costesti este un loc cu adevarat mirific. Nu-ti mai vine sa pleci din muzeu.
    Am facut si eu cateva poze mai demult acolo, dar nu se mai vede clipul prea bine pe youtube http://www.youtube.com/watch?v=qcttdZRWK-Q

    Nu stiu cata vreme va mai rezista acel muzeu insa, foarte slab semnalizat de altfel si necunoscut in general, pentru ca prea multi se duc si distrug. Doar exemplarele mari au ramas, adica ce nu se poate lua. Am vazut si la cativa km departare, pe marginea drumului amestecati printre pietre de rau, pentru a fi incarcati in camioane si folositi in constructii.

    RăspundețiȘtergere