Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 11 mai 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.34

       Salutare prieteni!
       Astazi,11 mai a aparut numarul 34 al revistei Comorile Pamantului,insotit de un esantion de Disten/Kyanit.
       Distenul -Al2SiO5, formeaza cristale elegante de culoare alb,albastru, verde,gri,galben sau roz culori care pot aparea foarte des pe acelasi cristal.Cristalele sunt alungite si lamelare,deseori inclinate si maclate.
Are duritate 6-7 de-a latul planului de clivaj,dar numai 4-5 in lungul planului.Se formeaza in multe roci metamorfice,in special in sisturi si gnaise,la temperaturi intre polimorfii sai andaluzit si silimanit.Prezenta lui in sisturi permite geologilor sa estimeze conditiile de temperatura si presiune in care s-au format.Habitusul poate fi cristalin,fibros sau masiv.
       Dupa parerea mea este unul dintre cele mai frumoase minerale.Eu am nimerit astazi un exemplar foarte bun,asemanator cu cel de pe coperta,dar am ceva probleme cu camera foto asa ca am rugat un prieten sa faca pozele cu revista lui.M-am uitat pe toate revistele de la chiosc,dar majoritatea esantioanelor lasau de dorit,aveau mult disten,dar nu se observau cristalele lamelare,unele fiind in habitus masiv.
       Partea proasta e ca dupa ce cumpar revista,vad mereu in vitrine esantione deosebite,unele si la o saptamana de la aparitie...unele le-am luat de cate doua ori pentru ca nu m-am putut aptine...
       Cam asta e de spus,imi pare tare rau ca nu va pot arata esantionul meu,dar sper sa rezolv problema pana saptamana viitoare.

       Pentru cei din Iasi si din apropiere nu uitati de expozitia Mineralia,care incepe de vineri pana duminica la Muzeul de Stiintele Naturii.Daca puteti ajunge merita sa aruncati o privire si sa puneti intrebari specialistilor,chiar daca preturile sunt cam mari.Acolo puteti gasi minerale incepand de la 10 lei si pana la pietre pretioase,sau pietre de podoaba.
       Mult succes la pietre!
       P.S: am rezolvat cu camera foto,asa ca am pus pozele cu revista si esantionul meu.


15 comentarii:

  1. Cu toate acestea, si mineralul din poza este dragut :)

    RăspundețiȘtergere
  2. "Partea proasta e ca dupa ce cumpar revista,vad mereu in vitrine esantione deosebite,unele si la o saptamana de la aparitie..."
    Am aceeasi problema destul de des si nici eu nu m-am putut abtine in cazul amazonitului. Iar rodonitul mi-a placut atat de mult incat as fi luat din start mai multe exemplare... daca imi permiteam.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este normal ca stratul albastru de Disten sa poata fi dat jos cu usurinta cu unghia de pe roca gazda ? Intreb asta pt ca pitra mea pare sa fie data cu sclipici :))

    RăspundețiȘtergere
  4. al meu e destul de mare, este albastru si se vad foarte bine planele de clivaj si la un capat are o structura aciculara. mam intepat destul de tare. si am observat ca este destul de sfaramicios

    RăspundețiȘtergere
  5. ce apare in numarul urmator

    RăspundețiȘtergere
  6. florin,sunt foarte curios la o intrebare.citrinul poate fi si un galebn deschis aproape spre alb

    RăspundețiȘtergere
  7. Da citrinul poate avea diferite nuante.Provine din ametist tratat termic natural,in scoarta Pamantului.Daca ametistul are diferite nuante de mov si citrinul provenit din el are diferite nuante de galben.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Gabriel: distenul apare foarte des in sisturi si gnaise impreuna cu muscovitul (mica alba).Cred ca sclipicii aceia sunt fulgi de mica.Daca roca gazda este muscovitul este normal sa se zgarie cu unghia.

    RăspundețiȘtergere
  9. in nr 35 jasp dalmatian (dati un sarci pe goagal si veti vedea cum arata)

    RăspundețiȘtergere
  10. kianitul se poate spala?

    RăspundețiȘtergere
  11. ahhh...probabil ca o sa fie slefuit jaspul dalamtian...

    RăspundețiȘtergere
  12. Florin, nu mai stiu mailul tau, diseara intre 19 si 20 ma voi duce la expozitia Mineralia, poate ne intilnim acolo, voi fi intr-o haina de piele maro. Da-mi te rog un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut! Eu am fost sambata dimineata la expo
    Mineralia Iasi.Din pacate blogger are probleme cu postarile si comentariile...nu am putut sa postez coment.Adresa mea de mail o sa ti-o trimit pe forum intr-un mesaj privat.

    RăspundețiȘtergere
  14. http://stones-mypassion.blogspot.com/2011/05/comorile-pamantului-nr34.html
    Si de pe al meu cade foarte usor stratul albastru...

    RăspundețiȘtergere
  15. am o intrebare.
    Cine poate sa-mi spuna cum imi pot largi colectia(cu exceptia cumpararii revistei "Comorile Pamantului",pe care o iau deja).

    RăspundețiȘtergere