Salutare prieteni,am revenit!
In primul rand vreau sa imi cer scuze tuturor pentru lipsa postarilor din ultimul timp.Acest lucru se datoreaza in special lipsei de timp,dar si intarzierii cu care am achizitionat numerele 94-98 ale revistei.Lipsa timpului este o mare problema,deoarece trebuie sa ma trezesc la 4:45, iau autobuzul la 6 si incep lucrul la 6:30.De multe ori sunt nevoit sa stau peste program,iar cu tot cu berea de dupa, ajung acasa pe la orele 19-20.Cum chioscurile de ziare se inchid pe la 17-18 nu mai am nicio sansa sa gasesc revista,asa ca de multe ori a trebuit sa apelez la alte persoane carora vreau sa le multumesc.Oricum,am reusit performanta de a nu rata nici un numar,chiar daca revistele se gasesc tot mai greu iar pietrele atasate nu sunt cine stie ce.Noroc ca unele dintre ele se afla deja in colectia mea.
Asa cum ati aflat deja de mult timp,in numarul 94 a aparut Grafit,un element nativ,fiind carbon pur ca si diamantul,dar cu proprietati diferite,ce cristalizeaza in sistem hexagonal sau trigonal.Foarte moale si gras,cu duritate 1-2,opac,gri inchis sau negru,se gaseste in mod obisnuit sub forma de granule si agregate solzoase, foliate sau masive.Grafitul se formeaza prin metamorfismul materialelor organice din sedimente si apare in sisturi si marmuri.
Numarul 95 a fost insotit de un esantion de Petalit,un silicat destul de rar,una dintre putinele surse de litiu.Acest mineral formeaza rar,mici cristale,adesea maclate,cristalizate monoclinic.Adesea,petalitul formeaza agregate masive clivabile.Petalitul poate fi alb,gri,roziu,galben sau incolor,cu urma alba.Este transparent-translucid cu luciu vitros sau perlat.Se formeaza in rocile eruptive acide,cu granulatie mare.Se asociaza cu diverse minerale cum ar fi cuart,lepidolit,spodumen si alte minerale bogate in litiu.Are duritate 6-6,5,densitate 2,3-2,5,clivaj perfect spartura neregulata pana la concoidala si luciu sticlos sau perlat.
In numarul 96 am primit o placuta de Ardezie,o roca sedimentara slab metamorfozata,din pacate taiata.Se caracterizeaza printr-un clivaj puternic si plan ce permite rocii sa se despice usor in foi.Culoarea frecvent inchisa,poate fi gri,neagra,verde,purpurie,rosie.Granulatia este foarte fina cu posibile incluziuni grosiere (pirita).Ardeziile sunt roci ce apartin paleozoicului timpuriu.
In numarul 97 am primit un esantion de Apofilit,un mineral din clasa silicatilor ce contine calciu,potasiu si fluor.Aceste cristale frumoase,mari,trasparente sau translucide care sunt verzi,roz,incolore sau albe sunt foarte populare printre colectionari.Acestea sunt prisme striate cu fete patrate care pot sa apara cubice sau pot sa aiba terminatii piramidale abrupte.Apofilitul se intalneste in general alaturi de zeoliti in golurile de bazalt.Cristalizeaza tetragonal,are clivaj perfect,spartura neregulata,luciu vitros-perlat,urma alba.Duritate 4,5-5,densitate 2,33-2,37.
Apofilit din colectia mea-Jalgaon,India
Numarul 98 a fost insotit de un esantion de calcit galben.Calcitul este un mineral comun ce apare in peste 600 de varietati.Este un carbonat,cristalizeaza trigonal,prezinta clivaj perfect,spartura concoidala.Duritate 3 ,densitate 2,71
Calcit galben din colectia mea
Bine ai revenit. Chiar ma miram de ce nu ai mai postat nimic. Eu sunt nemultumit de esantioanele din aceste numere: "petalitul" nu cred ca are urme de petalit iar calcitul meu este alb. Noroc cu apofilitul care are niste cristale mai maricele. O sa pun si eu poze pe blogul meu pe care l-am facut de curand:
RăspundețiȘtergerehttp://fosilesiroci.blogspot.ro/
Florin
A aparut o modificare, urmatorul numar va fi Riolit
RăspundețiȘtergereApropo de riolit. Azi am cumparat aceasa revista si am luat un riolit frumos desi era singura revista de la 3 chioscuri. Pe seara surpriza!!! Cand am desfacut acasa revista am vazut ca am doar coperta si foaia cu descrierea riolitului. Am sunat la ei si mi-au cerut datele sa-mi trimita o revista gratis acasa in 2-3 saptamani. Oare sa ma incred in ei? In cuprins am mai observat ceva, paginile de la activitate practica si descopera sunt mult in fata decat avem noi pana acum si nu cred ca la numarul 100 ni le vor da pe toate. Am uitat sa intreb la telefon dar asta nu e un semn ca se prelungeste revista?
RăspundețiȘtergereNumarul 100 este ultimul...daca te uitai pe cuprinsul de pe coperta, vedeai ca la sfarsit este un index, unde sunt trecute toate fisele primite pana acum si pe care le vom primi in numarul 100, insotit (indexul) de un mesaj de la editor, in care se specifica faptul ca numerele 99 si 100 sunt ultimele numere ale colectiei
RăspundețiȘtergereDa ai dreptate, dar eu m-am referit la faptul ca in cuprins, deoarece nu am primit revista completa, la capitolele activitate practica si descopera este o diferenta de aprox 10 pagini la fiecare. Nu cred ca ultima revista va avea asa multe pagini incat sa completeze pe cele lipsa. Poate doar or sa ne dea iarasi autocolante sa modificam.
RăspundețiȘtergere