Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

luni, 13 august 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.99

       Salutare!
       Se pare ca numarul 99 al revistei Comorile Pamantului este penultimul din aceasta colectie,conform editurii DeAgostini.In acest numar am primit un esantion de roca vulcanica numita riolit,urmand ca in ultimul numar sa primim un mineral,Angelit.
       Riolitul este o roca vulcanica acida,cu un continut de peste 65 % silice,fiind corespondentul de suprafata (extruziv) a granitului (intruziv).Ca si granitul,aceasta roca este adesea bogata in cuart si feldspati alcalini,uneori si biotit.Spre deosebire de granit,sticla este adesea unul dintre componentii majori in riolit.
       Riolitul este o roca vulcanica acida cu granulatie fina,ce poate contine fenocristale ce ii dau o textura porfirica.Cristalele din matrice sunt prea mici pentru a fi vazute cu ochiul liber,iar racirea rapida a lavei duce la formarea sticlei.Riolitul poate de asemenea contine vezicule si amigdale.
       Aceasta roca se formeaza in eruptiile vulcanice cu explozii violente si sunt rezultatul racirii lavei vascoase.Devitrificarea riolitului vitros produce cristale minuscule dispuse in sfere radiante,de obicei de aproximativ 1 cm: acesta se numeste riolit sferolitic.Eruptiile vulcanice submarine pot duce la formarea perlitelor,roci hialine,alcatuite din agregate globulare de ordinul milimetrilor.Ignimbritele sunt roci de compozitie riolitica formate prin depunerea materialului cineritic fierbinte.
       Culoarea riolitului este variabila,de regula alb galbuie,sau alb cenusie,dar poate fi si alb verzuie sau chiar neagra.
       In Romania,riolitele sunt relativ raspandite: curgeri mari de riolite ignimbritice se gasesc in masivul Vladeasa (M-tii Bihor); riolitele,uneori sub forma de perlite apar in zona Baia Mare.Alte aparitii izolate se cunosc prin muntii Metaliferi (Rosia Montana,Baita,etc) si in judetul Tulcea.



                                             Riolit-Izvoarele,Tulcea

Un comentariu:

  1. Am cumparat Angelitul de la chiosc..desi eu ma asteptam la un esantion slefuit, DeA mi-a (ne-a) facut o surpriza (ne)placuta ..cel putin mie....esantionul de "Anhidrit bleu" sosind in stare bruta.

    In alta ordine de idei, cei care ati pierdut numere vechi sau doriti sa mai achizitionati (pentru rude/prieteni, etc..) mai aveti la dispozitie 6 luni sa o faceti

    P.S. a aparut si lista cu esantioanele acestei serii...se pare ca Angelitul provine din Peru

    RăspundețiȘtergere