Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 11 ianuarie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.69

       Salutare!
       Astazi a aparut numarul 69 al revistei Comorile Pamantului,numar care asa cum stiati inca de saptamana trecuta vine insotit de un esantion de Heulandit,un zeolit ca si Stilbitul.
       Din pacate,cel putin pentru mine,esantionul lasa mult de dorit...Cand am cumparat revista,m-am uitat pe toate esantioanele si am ramas uimit...toate erau de dimensiuni medii,dar nici urma de heulandit,doar bazalt.Ajuns acasa,am scos esantionul din cutiuta si dupa ce l-am spalat am vazut o crusta verde,mica si vai de ea,plus cateva geode.Din fericire sunt  patru geode micute umplute cu cristale mici,portocalii,pe care nu am reusit sa le identific deocamdata.Sincer nu stiu care este heulanditul,dar banuiesc ca cel portocaliu din geode si nu cel verde.Se poate sa ma insel,nu sunt sigur.Pe coperta apare de culoare verde.Heulandit nu am in colectie,am avut ocazia sa iau unul,dar omul de la care am cumparat,dupa ce i-am platit banii in avans in cont a zis ca nu il mai are si mi-a trimis apofilit...Oricum omul era ciudat rau...
       Sper sa aveti mai mult succes cu esantionul de astazi,uitati-va foarte bine,poate gasiti ceva interesant.
       Am auzit ca au aparut si tavite de depozitare,tot la pretul de 25 lei,dar eu personal nu am vazut.
       Cateva cuvinte despre heulandit.In primul rand,sunt patru minerale ce poarta acest nume,cel mai des intalnit fiind Heulandit-Ca.
       Este un zeolit care apare sub forma de cristale tabulare,trapezoidale sau in habitus masiv si granular.Poate fi alb,gri,galben,roz,rosu,oranj,incolor sau maroniu.Urma este incolora,este un mineral transparent sau translucid cu luciu sticlos sau perlat.Se formeaza in vezicule de bazalt.
      In Romania se cunoaste in amigdalele rocilor ofiolitice de la Rimetea  din Coasta Buii,Valea Ariesului (intre Buru si Moldovenesti) si la Techereu (Hunedoara); in andezitele cu biotit de la Caprioara -Lipova;in bazaltele din M-tii Drocea.
       Numai bine si noroc la pietre!
      
       Heulandit
       Clasa: silicati,subclasa tectosilicati
       Sistem de cristalizare: monoclinic
       Formula chimica: Heulandit Ca - NaCa4(Si27Al9)O72•24H2O
       Duritate: 3,5-4
       Densitate: 2,1-2,2
       Clivaj perfect
       Spartura: neregulata
       Culoare: incolor,alb,gri,roz,rosu,oranj,maroniu
       Urma: incolora
       Luciu: de la sticlos la perlat
       Luminiscenta: nu prezinta
       

19 comentarii:

  1. cam dezamagit la numarul asta.la mine e jumate roca si jumate o chestie verde si 2-3 bobite verzi/albastre.ai avut ''noroc'' florin sa gasesti portocaliu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer nu stiu care este heulanditul,cel verde sau cel portocaliu...posibil amandoua.
    Se poate spala.

    RăspundețiȘtergere
  3. mda.se spala dar doar atunci cand este ud arata mai bine.dupa uscare arata la fel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, nu inteleg nelamurirea in privinta esantionului ?!
    La culorile pe care le poate avea heulanditul nu apare scris de tine culoarea verde, deci logic este oranj.
    (Poate fi alb,gri,galben,roz,rosu,oranj,
    incolor sau maroniu)

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa este,nicaieri in descrieri nu apare culoarea verde...dar tot sunt nelamurit,deoarece pe coperta esantionul este verde...

    RăspundețiȘtergere
  6. Am gasit pe internet unul putin asemanator cu ce ne-au dat noua
    http://www.google.ro/imgres?q=Heulandit&um=1&hl=ro&sa=N&biw=1280&bih=610&tbm=isch&tbnid=CbNGB7D6HlrgFM:&imgrefurl=http://www.crystalclassics.co.uk/news-story.php%3Fid%3D75&docid=fWFno4HhrJI2sM&imgurl=http://www.crystalclassics.co.uk/UserFiles/Image/Articles/Tucson%25252010%252520westward/DSC02193.jpg&w=500&h=375&ei=vk0NT-7eOM6P4gSEzLCIBg&zoom=1&iact=hc&vpx=743&vpy=290&dur=99&hovh=194&hovw=259&tx=152&ty=124&sig=110449816391014017691&page=2&tbnh=118&tbnw=157&start=18&ndsp=21&ved=1t:429,r:18,s:18

    RăspundețiȘtergere
  7. Am facut niste ''investigatii''.se pare ca acel verde este dat de incluziunile de celadonit un filosilicat de K,Fe.deci pana la urma cel portocaliu este ''pur'' si cel verde alterat.pacat totusi ca nu are macar un cristal vizibil cu ochiul liber.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oricum e esantionul care m-a dezamagit teribil. Am vazut la rusi cu cristale albe pe linkul postat de Iuliana. Poate are cineva noroc si gaseste ceva frumos.
    Ma multumesc cu cel din India luat din targ asta vara care arata ca acesta
    ttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Heulandite.jpg

    RăspundețiȘtergere
  9. @Adela:ma bucur ca ai un esantion frumos,ca cel din poza.Totusi pe celalalt link-ul postat de tine apare heulandit verde...nu am gasit in nicio descriere culoarea verde,e cam ciudat.Oricum seamana cu ce avem noi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am primit acum raspunsul pe e-mail de la DeA

    Buna ziua,

    Colectia “Comorile Pamantului” va contine 100 de numere.

    Va multumim si va dorim o zi placuta!

    Scuze pentru linkul anterior la care am pierdut prima litera
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Heulandite.jpg

    RăspundețiȘtergere
  11. in 70 avem alabastru.Alabastrul este o varietate microcristalină a mineralului gips, în care se găsesc, adeseori, vinișoare subțiri multicolore. Poate fi translucid, de culoare albă, cenușie sau, foarte rar, neagră.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu am primit unul, gri-maroniu (nici urma de verde), cu 5 mici incluziuni, de la portocaliu (3 mm ) la alb cu aspect de mica muscovit(6-7 mm).
    Ma intreb daca nu are si alte incluziuni in interior, poate chiar mai mari...

    PS. tot incerc sa comentez ca membru logat dar primesc de fiecare data mesajul ca adresa URL contine caractere nepermise...

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa ne bucuram pentru ca, azi, Google il celebreaza pe savantul danez Nicolas Steno printr-un doodle cu ocazia implinirii a 374 de ani de la nastere acestuia. Savantul Nicolas Steno a fost primul care a realizat ca scoarta terestra contine o istorie a evenimentelor geologice care ar putea fi descifrate printr-un studiu cronologic al straturilor si fosilelor (astfel apar literele care alcătuiesc logoul Google). In secolul XVII, Nicolas Steno a descoperit ca nu conteaza cata distorsiune produce un cristal de cuart, deoarece fetele lungi ale prismelor fac intotdeauna un unghi perfect de 60 grade. Aceasta observatie a prefatat cristalografia moderna.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Dragos: multumesc mult pentru aceasta informare.

    RăspundețiȘtergere
  15. Frumos este esantionul tau ! Mini-geodele il fac foarte deosebit !

    RăspundețiȘtergere
  16. Cu cea mai mare placere :) Cat despre piatra de azi, ne-au tras o mare teapa! Practic, astia ne-au vandut bazalt cu niste urme verzi, probabil heulandit impurificat cu celadonit, de asta e verde :( Eu am gasit fara bazalt, dar asa ceva numai heulandit nu poate sa fie! Trebuie sa cautam la targuri aceasta piatra si sa o inlocuim. Pana la nr. 100, Deagostini o sa ne umlileasca de tot.

    RăspundețiȘtergere
  17. salut imi puteti spune la ce numar a ajuns reviste va rog?

    RăspundețiȘtergere