Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 25 ianuarie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr. 71

       Salutare!
       Numarul 71 al revistei Comorile Pamantului aparut astazi vine insotit de un esantion de baritina,un mineral sulfat de bariu.Din pacate toate exemplarele vazute de mine erau de dimensiuni mici si in habitus masiv.Oricum,eu personal nu ma asteptam la cristale.Din fericire am cateva esantione frumoase in colectie,baritina fiind un mineral comun, des intalnit pe la targuri.
       Acest mineral formeaza cristale tabulare si prismatice,care pot ajunge la dimensiuni mari.Poate aparea de asemenea in straturi de nisip,in concretiuni in forma de trandafiri,numite adesea trandafiri de desert (a nu se confunda cu gips trandafir de desert).Alte habitusuri pot fi : granular,lamellar, fibros,creasta de cocos,pamantos sau columnar.Baritina poate fi incolora,alba,gri,galbena,bruna,rosie,albastruie sau verzuie cu urma alba.Este un mineral translucid-transparent,cu luciu sticlos,rasinos sau perlat.
       Din cauza densitatii mari,baritina este intotdeauna foarte grea,fiind usor de indentificat.
       Se formeaza in filoanele hidrotermale (de temperatura scazuta) alaturi de de alte minerale cum ar fi cuart,calcit,flourit,galena,pirita,dolomit,calcopirita si sfalerit (blenda).Se poate forma de asemenea in noduli de argila ,in straturi sedimentare si in jurul izvoarelor fierbinti.Apare si ca mineral accesoriu in unele roci vulcanice.
       Acest mineral arde cu dificultate colorand flacara in galben verzui.Este insolubil in acid si unele varietati sunt fluorescente la lumina UV.
       In Romania,baritina este un mineral des intalnit.In regiunea Baia Mare apare ca mineral de ganga in cristale deosebit de frumoase cu diverse culori si incluziuni.(Ilba,Nistru,Dealul Crucii,Baia Sprie,Baiut si Cavnic).In Muntii Tiblesului,Rodnei,Calimani,in Muntii Apuseni
(Deva,Sacaramb,Hondol,Fizes,Craciunesti,Ruda-Barza,Rosia Montana,Baia de Aries,etc...).Alte locuri in care apare baritina in diverse formatiuni geologice sunt: Gemenea (langa Campulung Moldovenesc, Ostra (Gura Humorului), la Poiana Marului (Fagaras),in dealul Malciu din Valea Teilor (Tulcea),la Samova in dealul Casla si in dealul Cortelu.
      
       Baritina
       Clasa: sulfati
       Forma de cristalizare: ortorombica
       Formula chimica: BaSO4
       Duritate: 3-3,4
       Densitate: 4,5
       Clivaj: perfect
       Spartura: neregulata
       Culoare: incolor,alb,gri,albastru,brun,verde,rosu,galben
       Urma: alba
       Luciu: sticlos
       Luminiscenta: purpurie



                                        Baritina de Baiut,de Cavnic si rosie de Baia Sprie

                                               Baritina de Baia Sprie si Cavnic

15 comentarii:

  1. din pacate multe esantioane nu aveau cristale de unde am luat eu.din 10 reviste doar 2 aveau cateva lamele.noroc ca ma trezesc dimineata si doamna de la care iau ma lasa sa aleg.

    RăspundețiȘtergere
  2. ma apuca toti dracii afland ca o sa primim din nou jasp.heliotrop mai precis sau piatra sangelui.astia sunt chiar nesimtiti.bineinteles ca o sa fie rulata.in loc sa dea si altceva ne-au bagat pe gat

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest mineral se poate spala?

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate in brasov nu au adus revista (cel putin la cele mai importante chioscuri nu gasesti nimic). Imi pare rau, dar neseriozitatea editurii ma cam enerveaza...
    Alex

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Heliotrop sau piatra sangelui.Ar trebui sa fie verde cu pete rosii.Sunt convins ca o sa fie rulata,din pacate...

      Ștergere
  6. Florin, foarte frumoase exemplarele din colectia personala. Cea rosie e de vis, felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Baritina rosie contine incluziuni de realgar si este foarte rara in Romania.A ajuns la mine cu o gramada de alte pietre.Nici acum nu inteleg cum a pus-o omul in colet,valoreaza cat celelalte 12 pietre la un loc...Nu stiu exact,dar am auzit ca a fost descoperita doar la o anumita adancime si doar in anul 1976...

      Ștergere
    2. Florin de unde pot cumpara Exemplare de baritina din Romania ptr. colectia mea? Pe langa rocile si mineralele venite majoritatea din strainatate doresc acum sa-mi fac o colectie cu minerale si roci numai din tara.

      Ștergere
    3. Baritina romaneasca se gaseste pe la toate expozitiile Mineralia.Poti sa gasesti si la targurile organizate pe la zilele oraselor.Incearca si pe www.okazii.ro.

      Ștergere
  7. in sfarsit mi-am facut si eu blog.inca nu am postat tot.va astept si pe la mine http://amatordemineralogie.blogspot.com/ .o sa continui sa anunt si aici urmatoarele pietre de la revista atat cat o sa-mi permita timpul.succes la pietre!

    RăspundețiȘtergere
  8. Faina baritina ta,ma bucur ca ai gasit un exemplar interesant.Din cate stiu nu se pot atasa poze la comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  9. valentine aia nu e barita de la revista e prea mare

    RăspundețiȘtergere