Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 4 ianuarie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr. 68

       Salutare prieteni si La Multi Ani!
       Iata ca incepem noul an cu o surpriza placuta de la  DeAgostini.Dupa mai multe numere in care am primit roci si minerale rulate,iata ca numarul 68 al revistei Comorile Pamantului vine insotit de un esantion de Stilbit,un mineral frumos si interesant,un zeolit.Eu am avut noroc si am gasit un exemplar frumos,in habitus fascicular,dar majoritatea celor vazute de mine nu aratau prea bine,unele erau mici,altele taiate sa incapa in cutie,majoritatea fara cristale vizibile.Pe la targuri si pe la tarabele ce vand minerale,stilbitul se poate gasi destul de des,alaturi de apofilit,de obicei importat din India sau Brazilia.Nu de putine ori am avut surpriza ca vanzatorii sa imi zica ca sunt flori de mina din Maramures...pe mine nu au reusit sa ma pacaleasca,dar au cazut destui oameni in plasa...Asa ca aveti grija cand cumparati pietre de la tarabe,vanzatorul va va vinde ce doreste el.
       Cateva cuvinte despre stilbit.
       De fapt sunt doua minerale cu acest nume,ce par identice: stilbit-Na si Stilbitul-Ca,mai des intalnit.
       Stilbitul este un zeolit,ce apare de obicei sub forma de cristale rombice si formeaza macle cruciforme de penetrare.Poate apare si in alte habitusuri,cum ar fi: lamelar,globular,sau mase radiante.Frecvent apare in chiorchini in forma de grau sau papion.Culoarea este alba,gri,galbena,roz,rosu,oranj,sau maroniu,cu urma incolora.Este un mineral transparent pana la translucid si are luciu sticlos sau perlat.Se formeaza in cavitati de bazalt si in diferite tipuri de lave vulcanice,in cavitati numite vezicule sau  amigdale.Aceste cavitati rezulta din bulele de gaz din lava aflata in proces de racire.Dupa ce bazaltul se raceste,aceste goluri sunt ocupate de diverse minerale.In aceste zone vulcanice stilbitul este un mineral larg raspandit.Poate aparea si in zone hidrotermale.Este solubil in acid hidrocloric.
       Eu am in colectie un esantion din acest mineral,provenind din India,podisul Deccan.
       In Romania apare in legatura cu procese hidrotermale la Craciunesti si Tebea,in melafire;la Cazanesti-Ciungani in bazalte,gabbrouri si andezite cu hornblenda; la Vata si Poiana Techereu in melafire; la Halmagiu in valea Leucei in cristale de 2-4 mm.La Baita,Bihor in agregate sferice si uneori in cristale izolate; in masivul Vladeasa in amigdalele andezitelor,in Banat,la Oravita-Ciclova in cristale frumoase,la Sacaramb,Fizes,Hartaganu si Reteag apare lamelar,in dacite.La Ruda Barza,Stanija si Zlatna.La Muncelul Mic,Hunedoara in iviri legate de mineralizatiile de sulfuri complexe din sisturile cristaline.
      
       Stilbit
       Clasa: silicati
       Sistem de cristalizare monoclinic
       Formula chimica:  NaCa4(Si27Al9)O72·28(H2O)
       Duritate: 3,5-4
       Densitate: 2,1-2,2
       Clivaj: perfect
       Spartura:neregulata
       Culoare:alb,gri,roz,galben,brun,roscat
       Urma: incolora
       Luciu: sticlos,perlat
       Fluorescenta: nu prezinta



                                    Cristale maclate de Stilbit din India,Podisul Deccan

25 de comentarii:

  1. Noroc din asta numai tu ai ( nu intelege gresit, eu ma bucur pt. tine). Eu am unul mic si prapadit, mai mult din roca mama...
    Plus de asta eu cutie nu mi-am luat la acel pret exagerat si nici glosar nu am mai gasit ca a aparut inaintea revistei :( Sa vad eu cum o rezolv.
    A! Am vreo 4 cutiute mici si daca vrei ti le pot da tie... sigur tie iti sunt mai folositoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult.Daca nu ai nevoie de ele,mie imi prind bine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut, printre multele bucati ciobite ca sa intre in cutie (pacat de ele) am gasit si un esantion destul de mare si cu cristale frumos formate, a fost o mare multumire dupa saptamanile cu pietre rulate (sper ca si-au facut norma pt seria asta-avem deja 4 ;))...si eu am cumparat stilbit+apofilit(+alti zeoliti) care au fost „binenteles” din Romania/Baia Mare de obicei fiind catalogate drept fluorina(verde) (sau cuart daca era transparent) pe calcit sau rodocrozit :))), dar piesele luate arata bine (acesta fiind motivul cumpararii) si de cate ori vad apofilit/stilbit pe o taraba intreb ce/de unde este si daca primesc vreun raspuns de mai sus am si catalogat vanzatorul drept șarlatan si am mare grija ce cumpar de la ei ,aceste exemple de mai sus nefiind singurele minciuni auzite in timp:(((

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate asa procedeaza vanzatorii ambulanti.Au incercat sa imi vanda si mie apofilit "cuart clar" si stilbit din Maramures.Odata ma uitam la o taraba cu pietre si vanzatorul ia una si zice: uite cuart rar,cand am refuzat si am cerut fluorina mi-a arat aceeasi piesa zicand:fluorina,din Maramures :))

    RăspundețiȘtergere
  5. DE UNDE STITI CA SUNT TAIATE CA SA INTRE IN CUTIE?

    RăspundețiȘtergere
  6. La unele exemplarea se poate vedea clar taietura.Teoretic se poate spala,dar nu prea are rost.

    RăspundețiȘtergere
  7. eu unul nu le cer nimic, ma uit, daca vreau ceva intreb cat costa si eventual cumpar, daca le spun ce vreau dinainte pretul va fi dublat/triplat in functie de cum sunt imbracat in acea zi:))...aici e vb de vanzatori ambulanti cu produsele nemarcate cu pret(nu bag pe toata lumea in aceeasi oala)...apropo apofilitul se poate colora? pt ca am vazut esantioane verzui/albastrui cu o pigmentatie dubioasa,neuniforma (semanau cu agatele vopsite in zonele unde nu prinde culoare prea bine), nu am cumparat asa ceva si n-as putea sa-ti arat vreo poza.
    Stii cumva ce apare in nr viitor?

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am vazut,nici nu am auzit de apofilit vopsit,dar stiu ca sunt f.multe metode de a falsifica pietre.Nu m-ar mira sa il aranjeze si pe asta...Inca nu am aflat ce apare in nr.viitor,dar sper sa aflu cat mai repede.O sa las un comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Numarul 68 din colectie va contine piatra “HEULANDITE”.

    RăspundețiȘtergere
  10. In romana este Heulandit,un alt zeolit frumos.

    RăspundețiȘtergere
  11. ar fi bine sa nimerim unul cu putin cavansit.

    RăspundețiȘtergere
  12. Florin, ti le dau cu cea mai mare placere :) Am cumparat alt esantion...L-am vazut in vitrina si nu m-am putut abine...

    RăspundețiȘtergere
  13. stiu ca e 69 dar eu am dat copy/paste din mail,aia nu stiu pe ce pamant traiesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Poate citesc aia comentariul ca nu mai vezi tu mail...:))

    RăspundețiȘtergere
  15. Abia astept sa apara Heulanditul. Am cautat sa vad cum a fost la rusi, dar n-am gasit.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Adela
    http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=ru&u=http://mineralog.livejournal.com/&ei=Z64FT9mCFofasgaO08mBDw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=3&ved=0CDEQ7gEwAg&prev=/search%3Fq%3Dmineralog%2Blivejournal%26hl%3Dro%26biw%3D1360%26bih%3D641%26prmd%3Dimvns

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut,
    eu sunt multumita de acest esantion. La mine se vede clar cum e taiat.
    In ce priveste heulanditul, am dat o cautare pe google si au aparut atatea imagini diferite, ca oricum nu stiu la ce sa ma astept saptaman viitoare :)) Oricum ar fi e binevenit, numai rulat sa nu fie!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  18. http://lumeameacuadri.blogspot.com/ Blogul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Salut,

    Eu sunt cam nou pe forum si in lumea asta (minerale, fosile si alte pietricele :D) si nu prea ma pricep(am cumparat aceasta serie si mai am o colectie de fosile nu foarte numeroasa, daca doriti va pot trimite poze). Deocamdata am cumparat toata colectia si am vazut pe aici pe forum ca unele esantioane se pot spala pentru a arata mai bine. Daca nu e prea mare deranjul poate cineva sa-mi trimita o lista cu numerele pe care le pot spala si cu ce?
    Multumesc anticipat.
    Florin

    RăspundețiȘtergere
  20. E greu sa pun o lista cu mineralele ce nu trebuie spalate,sunt multe.In general e mai bine sa le lasi asa cum sunt.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ok multumesc oricum pentru raspuns, eram curios daca isi schimba cuma aspectul

    RăspundețiȘtergere
  22. cine mai are cutiutele pentru depozitare esantioanekor
    vi le cumpar
    cristian7775@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere