Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 16 noiembrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.61

       Salutare colectionari!
       Numarul 61 al revistei Comorile Pamantului,aparut astazi,16 noiembrie vine insotit de un esantion de Smaragd.Din cate stiu eu smaragdul este acelasi lucru cu smaraldul.
       Esantionul de astazi,este o varietate a mineralului beril si isi datoreaza culoarea verde prezentei urmelor de crom in structura sa.Pentru cine se astepta la cristale prismatice perfecte,de culoare verde intens este o dezamagire.Va dati seama ca acele cristale,fie ele si de dimensiuni mici costa extrem de scump.Noi am primit esantione comune,fara valoare de geme,dar destul de interesante.Esantionul cumparat de mine este destul de mare ca dimensiune si de culoare verde,iar in unele locuri se pot vedea cristale prismatice de o frumoasa culoare verde.Eu nu aveam asa ceva in colectie,asa ca este binevenit.
       Smaragdul este varietatea verde a berilului.Alte varietati pretioase de beril sunt acvamarinul (verde acvatic,albastru azur,cu urme de fier),morganitul (roz),heliodorul (galben),goshenitul (incolor) si un beril cu continut de mangan,de culoare rosu-zmeura.
       Despre beril am mai scris cu alta ocazie (numarul 53 al revistei),asa ca nu ma repet.Spun doar ca se formeaza in pegmatie,granite si in unele roci metamorfice de contact.Este un mineral dur (7,5-8 pe scara Mohs), folosit in special pentru bijuterii si ajunge la preturi destul de mari.
       Nu toate pietrele din categoria pretioase au valoare de geme.Asa este cazul diamantelor,rubinelor si smaraldelor,in care majoritatea nu intrunesc calitati nobile si se folosesc in industrie.
       Eu am avut odata ocazia sa iau de la un targ un esantion frumos de smarald,de vreo 3 cm pe matrice,dar am renuntat in favoarea altor minerale,desi pretul era foarte bun...acum imi pare rau,dar o sa caut unul pe eBay.
        De asemenenea,astazi am primit si autocolantele pentru seria trecuta.Bineinteles ca au uitat ca corecteze "calcoprita", asa cum au promis...
       Numai bine si succes la pietre!





                                            Smarald in matrice de sist-expo Mineralia

18 comentarii:

  1. eu nu am gasit numai unul cu foarte putin smarald pe el...eh, macar are ceva....

    RăspundețiȘtergere
  2. florin,piatra de azi este adevarata si pretioasa?

    RăspundețiȘtergere
  3. sigur e smarald?
    eu cred ca e smaragd.

    RăspundețiȘtergere
  4. Smaraldul si smaragdul (emerald in engleza) sunt acelasi lucru.In mod normal este o piatra pretioasa,dar esantioanele primite de noi sunt comune,fara valoare de geme.Deci,sunt decorative,nu pretioase.Ca sa indeplineasca conditia de gema,o piatra trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici,printre care marimea,culoarea si transparenta.Nici macar diamantele nu sunt toate pretioase,majoritatea fiind folosite in industrie si foarte putine la bijuterii.Va dati seama ca sunt verificate atent,in primul rand de cei care le extrag.Un smarald de calitate ar ajunge la un pret mult mai mare decat 10 lei...

    RăspundețiȘtergere
  5. eu am vazut oferte pe net de smaralde slefuite la o marime de 1-2 cm la 6-7 lei.sunt adevarate?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu ce sa zic...poate sunt smaralde comune,fara valoare,slefuite...

    RăspundețiȘtergere
  7. florin,ce este acea parte neagra pe piatra?

    RăspundețiȘtergere
  8. eu me-as fi dorit sa fie ceva gen cel de la tine din utima poza

    RăspundețiȘtergere
  9. Florine, la tine se vad clar cristalele de smarald,iar ca de obicei, esti un norocos si ma bucur pentru tine! Felicitari pentru alegere.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc! Faza nostima ca e ca nu l-am ales,ci am luat unul la nimereala.Nu se vedeau cristalele,era cu partea neagra expusa.Abia dupa ce l-am desfacut si spalat am observat.
    Cat despre matrice,nu tiu ce ar putea fi.

    RăspundețiȘtergere
  11. in nr 62 sulf...sper la ceva mai bun, ca sulful nu e scump...

    RăspundețiȘtergere
  12. salutare!de data asta am gasit ceva cu adevarat frumos.o macla de 2 cristale groasa de cca 1cm si lunga de vreo 3 pe o chestie neagra/verde/gri.in rest la chioscul de unde am luat revista erau numai bobite mici pe aceeasi piatra neagra,aproape cat cutia.

    RăspundețiȘtergere
  13. eu am luat o piatra imensa ,aproape nu are loc in cutie dar am fost destul de norocos deoarce al meu este verde in totalitate cu unele cristale de culoare verde inchis si cu unele dungi pe ele de culoare neagra

    RăspundețiȘtergere
  14. sulful nu este toxic??
    poate fi tinut langa celelalte minerale, sau trebuie tinut separat??

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu este periculos,poate fi expus.Dar este preferabil sa fie inchis,datorita mirosului neplacut.Si se poate altera in timp,in contactul cu aerul.

    RăspundețiȘtergere
  16. sunt 80 de nr in total? de ce in ghidul colectiei arata doar 3 tavite?
    nu mai am bani sa mi continui colectia... am sanse s o gasesc la licitatie pe urma?

    RăspundețiȘtergere
  17. Din cate stiu de la editura vor fi cam 100 de numere.

    RăspundețiȘtergere