Salutare colectionari!
Astazi a aparut numarul 59 al revistei Comorile Pamantului,penultimul din aceasta serie.Din cate stiu eu,odata cu numarul 60 vom primi si cutia de depozitare a urmatoarei serii,iar odata cu numarul 61 vom primi si autocolantele pentru aceasta serie.Din pacate,se pare ca odata cu numarul 80 se ve sfarsi aceasta colectie...desi in toate tarile in care a aparut a avut cel putin 100 de numere.
Numarul de astazi vine insotit de un mineral pe care eu personal il astept de ceva timp,Diopsidul.Din pacate esantioanle vazute de mine dimineta erau in habitus masiv, de dimensiuni mici si foarte prafuite.Abia acasa,dupa ce l-am spalat a iesit la lumina mineralul de o frumoasa culoare verde.Varietate primita de noi cu revista cred ca este crom-diopsid.
Acest mineral face parte din grupa silicatilor,cu formula chimica MgCaSi2O6
Fiind un piroxen,diopsidul formeaza cristale prismatice scurte,adesea maclate.Alte habitusuri pot fi masive,lamelare,granulare si columnare.Poate fi incolor,alb,gri,verde,brun deschis sau brun rosiatic,avand o urma alba-gri.Este de culoare albastru-violet in varietatea cu mangan ,numita violan si verde intens in crom-diopsidul bogat in crom.Este un piroxen transparent pana la aproape opac,cu luciu sticlos.Are duritatea 5,5-6,5,densitatea 3,22-3,38,clivaj bun,spartura neregulata.
Dioptizul se formeaza in multe tipuri de roci metamorfice si in rocile eruptive bazice.
Cristalele prezinta uneori efectul numit asterism,ce apare atunci cand incluziunile fac lumina sa produca o forma de stea in piatra.Poate de asemenea prezenta un efect optic asemanator unui ochi de pisica.
In Romania,se intalneste in amfibiolitele,calcarele si dolomitele cristaline,incluse in complexele de sisturi mezozonale din m-tii Preluca,Parang,Vulcan,masivul Godeanu,etc; la contactul unor roci intrusive vechi si in componenta acestora,in corneene,calcare si serpentinite din Parang,la Rau de Mori (langa Hateg).In Dobrogea la Vacareni,Macin,Greci,Turcoaia; in sienitele de la Ditrau,in gabbrourile de la Cazanesti,la Sopotul Vechi,la Sasca Montana,Oravita,Ciclova Romana,Ocna de Fier (in banatite si skarne cu epidot si granat),etc...
Esantionul dupa spalare
Crom-diopsid din colectia mea
in sfarsit am gasit si eu ceva mai mare.e aproape cat cutia.la fel si al meu era prafuit.dupa ce l-am spalat a iesit o minunatie.succes la exemplare frumoase!adi baga repede pronostic pentru nr 60 :D
RăspundețiȘtergereFoarte frumos mineralul. L-am luat azi dimineata si mi s-a paru ciudat ca nu are nici un pic de verde, dar l-am spalat si mi-am dat seama ca era prafuit. Apropo. Colectionezi si tu Insecte Reale?
RăspundețiȘtergerece mineral va apare in nr.60?
RăspundețiȘtergereStie cineva ce mineral va fi prezentat in nr. 60 ?
RăspundețiȘtergereInca nu stiu,indata ce aflu anunt.
RăspundețiȘtergerein nr 60 ochi de tigru rosu (teoretic)
RăspundețiȘtergereTeoretic masluit...
RăspundețiȘtergereStiu bine ca vrem cutiile si ca o sa cumparam indiferent daca ne place sau nu piatra.
RăspundețiȘtergerese numeste
RăspundețiȘtergereOchi de Taur Formula: Na2Fe32+Fe23+ [(OH)(Si4O11)2]FeO(OH)culoarea brun-roscata uneori galben-brun pana la brun-negru.cred ca despre asta e vorba.din cate stiu se obtine din ochi de pisica sau de tigru modificat termic.si bineinteles rulat.
florin,crezi ca cei de la dealgostini ne v-a pregati si ochiul de soim pana la nr 80
RăspundețiȘtergereSincer nu stiu daca o sa primim ochi de soim.Problema este ca din cate stiu,eu vor aparea doar 80 de numere din cel putin 100 cate au aparut in alte tari,deci pierdem destule pietre...
RăspundețiȘtergerein ce zi apare revista la chioschiuri, florin?
RăspundețiȘtergereMiercuri dimineata
RăspundețiȘtergereAm auzit ca nu mai primim cutie la nr 60.Acestea se vor vinde separat cu 25 lei.Hotie mare !
RăspundețiȘtergereatata-ti trebuie victor sa ai dreptate!:) LOL
RăspundețiȘtergere