Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 23 noiembrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr. 62

       Salutare colectionari!
       Astazi,23 noiembrie a aparut numarul 62 al revistei Comorile Pamantului.Dupa cum stiati inca de saptamna trecuta,esantionul mineral furnizat cu revista este Sulf,un mineral nativ,celebra "pucioasa din Biblie".Ca fapt divers,in Biblie scrie ca cetatile Sodoma,Gomora si inca vreo 3 au fost distruse cu foc si pucioasa din cer.Interesant este ca ultimele cercetari in zona au dus la descoperirea unor fragmente de sulf,de marimea unui ou de porumbel,de o puritate peste 98%,nemaintalnita pe Pamant...asta ca o curiozitate...
       Revenind la revista,eu am vazut ca esantioanele de sulf erau de marimi mari si medii,fara cristale vizibile,care sunt destul de rare.
       Sulful face parte din grupa mineralelor native,avand formula chimica S.Cristalele formate de acest mineral sunt tabulare si bipiramidale.Poate aparea de asemenea in facies masiv,crustal,prafos,granular si stalactitic.Este de culoare galben  lamaie,stralucitor,galben-portocaliu si are urma alba.Este un mineral transparent pana la translucid si are luciu rasinos.
       Se formeaza in jurul craterelor vulcanice si in jurul izvoarelor hidrotermale,precum si in fumarole.
       Arde la temperaturi mici,degajand dioxid de sulf.
       Face parte din clasa elementelor native,are sistem de cristalizare ortorombic,duritate 1,5-2,5,densitate 2,0-2,1,clivaj slab,spartura concoidala sau neregulata.Culoare galben de diferite nuante,urma alba.
       Se foloseste in principal la fabricarea acidului sulfuric.
       In Romania se exploata in M-tii Calimani,dar nu stiu daca in prezent carierea mai este functionala...Apare destul de frecvent in zonele cu activitate post vulcanica din lantul Carpatic.Celebre sunt izvoarele cu ape minerale sulfuroase de la Slanic Moldova,jud.Bacau.Cine a fost in statiune sigur a remarcat mirosul de sulf.De asemenea in lantul muntilor vulcanici din Carpatii Orientali se gasesc pesteri naturale,numite mofete,in care se aduna dioxid de sulf.Un astfel de loc este pestera Puturosul de la Turia,jud,Harghita,situata la 1052 m altitudine,fiind cea mai mare mofeta naturala din Europa.
       Revenind la esantionul de astazi,este un mineral fragil,care pe deasupra mai si miroase destul de urat,asa ca este mai bine sa il tineti inchis in cutiute.Daca este tinut mult timp in palma riscati sa se sfarame  la caldura,datorita conductivitatii termice reduse.Nu este periculos pentru sanatate,dar este mai bine sa il feriti de copii mici (ca orice alt mineral).
       Eu am gasit odata in gara o gramada de bulgari de sulf,cazuti dintr-un vagon de marfa.Desi aratau foarte bine,a trebuit sa ii arunc,miroaseau ingrozitor,fiind proaspat exploatat.
       Numai bine si spor la colectionat!


                    
                                            Sulf nativ,Gura Haitii-M-tii Calimani.

   

15 comentarii:

  1. salutare!al meu nu e cine stie ce.al tau florin vad ca este mai lucios.cum nu putem sa il spalam il las asa.de mirosit nu miroase absolut deloc.oricum nu o sa-l mai scot din cutie deloc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,Emil.De obicei,sulful miroase urat in spartura proaspata.In contact cu aerul se altereaza superficial.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cariera din Calimani este inchisa de ceva ani. In prezent o firma straina se ocupa de ecologizarea zonei, cel putin teoretic, pentru ca practic singura carea intervenit dupa inchiderea carierei este natura.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hello.... imi place tare mult cum arata. Tocmai ce l-am scos din cutie si miroase un pic :( Dar daca nu-l tin in cutie se mai duce mirosul? Ziceai ca se altereaza superficial? Ce inseamna asta?
    O zi minunata tuturor!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca il tii la aer se altereaza la suprafata si mai pierde din mirosul neplacut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu,dar nu cred ca este o idee buna...lasa-l asa cum este.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua,



    La numarul 63 se va trimite piatra “HORNEBLENDA “, biblioraftul se va trimite separat de numarul 65.



    Va multumim si va dorim o zi placuta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ady96
    De la ce chiosc din campia iti cumperi revista? Eu mi.o cumpar de la xerox, din centru..si nici acolo n.a sosit

    RăspundețiȘtergere
  9. Da,da... Iar primim ceva (biblioraftul) la super pretul de 25Ron? Astia chiar nu isi vad lungul nasului. Chiar imi e ciuda cu chestia asta... eu chiar vreau sa termin aceasta colectie si ei profita de chestia asta :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu mi-am luat data trecuta si biblioraft de rezerva, dar sper sa nu-i schimbe pretul. Oricum are o calitate superioara comparativ cu ale celorlalte colectii aparute ulterior, ca si revista dupa parerea mea.
    Daca rusii au avut in colectie noul mineral de la nr. 63, va rog mult sa-mi lasati si mie un link!

    RăspundețiȘtergere
  11. Adri:X eu o cumpar de la chioscul din centru de langa ceas si astazi a venit e super sulful, chiar daca nu e sub forma de cristale

    RăspundețiȘtergere
  12. cosmin:eu sunt din neagra sarului,fix langa gura haitiii si muntii calimani

    RăspundețiȘtergere
  13. cosmin:daca am un esantion mic,l-as putea inlocui oricand cu unul mult mai mare

    RăspundețiȘtergere