Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Geoda cuart

       Acum cateva zile am primit cadou de la o prietena buna o frumoasa geoda de cuart.Desi nu cunosc exact originea ei,presupun ca aceasta provine din desertul Sahara,deoarece asemenea geode sahariene se gasesc pe la targuri.Eu nu am avut pana acum o geoda intreaga,doar jumatati de dimensiuni mici.Aceasta este interesanta,deoarece in interior se gasesc cristale bipiramidale de cuart laptos,precum si un alt mineral translucid si cu duritate mica,posibil gips.Intreaga geoda are cam 13 cm diametru si putin peste 1 kg.
       Nu stiu in ce parte a Saharei se gasesc aceste geode,deoarece Sahara este un desert imens in care ar incapea cu usurinta intreaga Europa si tot ar ramane loc...interesant este ca oamenii cand aud de Sahara se gandesc la dune de nisip,dar adevarul este ca cea mai mare parte a desertului este zona muntoasa,pe alocuri mai inalta decat Carpatii,cel mai inalt varf,atingand 3415m.Geologia Saharei este deosebit de interesanta.Fundamentul cristalin,este acoperit de gresii si calcare paleozoice,mezozoice si tertiare si apare la suprafata in vest precum si in masivele muntoase centrale.Din loc in loc apar platouri vulcanice si cratere de impact meteoritice (cel mai mare avand 31 km diametru).Posibil ca aceste geode sa se gaseasca chiar in aceste zone vulcanice aflate in special in Libia si Mauritania.
       Interesant este ca Sahara nu a fost intotdeauna un desert,acum 8000 de ani aici gasindu-se campii verzi,cu lacuri si rauri,avand o flora si fauna foarte diversa.Stim acest lucru datorita picturilor gasite in munti,picturi reprezentand oameni pescuind,plante si animale acvatice (hipopotami,crododili,pasari flamingo...)
       Tin sa multumesc inca o data persoanei care mi-a facut acest cadou deosebit!




3 comentarii:

  1. foarte frumoasa geoda....si eu am, dar mult mai mica, nu cantareste 1 kg,mi-am cumparat-o dintr-un magazin din Brasov cu doar 10 lei, si este mult mai frumos decat oricare din esantioanele de la revista comorile pamantului.Aveau geode si sparte in jumatate ca a ta dar si geode care aveau doar o bucatica mica sparta cat sa se vada inauntru :).
    In ceea ce priveste complexitatea desertului Sahara ai dreptate este o zona geografica, geologica extrem de complexa, interesanta si chiar misterioasa :)

    Sa ne auzim cu bine miercuri.

    Anca

    RăspundețiȘtergere
  2. anca, despre ce magazin din Brasov este vorba?

    RăspundețiȘtergere
  3. Este un magazin pe strada Republicii, chiar langa Piata Sfatului, cu bijuterii din pietre semipretioase, minerale si fosile. N-am retinut exact numele, dar scrie mare pe geam FOSILE, asa ca n-ai cum sa-l ratezi daca ajungi in zona. De acolo mi-am luat si eu o geoda mare, cam ca cea a lui Florin si un cub perfect de pirita :D Avea chiar si meteoriti, dar pretul era cam mare, asa ca m-am abtinut.
    Numai bine :)

    RăspundețiȘtergere