Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

sâmbătă, 26 martie 2011

Despre cristalul de cuart

       Am tot auzit oameni ca se plang de faptul ca in colectia Comorile Pamantului primim prea multe feluri de cuart.
       Desi cuartul este unul dintre cele mai intalnite minerale din scoarta Pamantului,el apare intr-o gama foarte mare de forme de cristalizare si culori.Nu se poate concepe o colectie de minerale fara cuart in toate formele lui cristaline si criptocristaline.Practic cuartul este atat de divers incat se pot alcatui colectii imense numai din acest mineral,colectii organizate pe forme,culori sau locuri de provenienta.Eu personal mi-am inceput colectia cu cristale de cuart si de fiecare data cand am vazut unul deosebit am incercat sa-l achizitionez,in limita posibilitatilor.Cel mai mult am dat 65 dolari pe unul,desi sunt exemplare care ajung si la sute sau chiar mii de dolari.Atat de mult am apreciat cristalele de cuart,incat au avut si au inca prioritate in fata altor minerale.Niciodata nu ma voi plictise de cuart.Nu degeaba i se spune "Regele cristalelor".
       Ca toate celelalte minerale din colecia Comorile Pamantului,cuartul reprezinta doar esantioane,nu piese de colectie.Am vazut la mineri din Maramures cristale de o frumusete de neimaginat...bineanteles ca majoritatea dintre aceste piese au iesit din tara...dar unele se mai gasesc la preturi astronomice (dupa parerea mea mult exagerate fata de cristalele cu adevarat valoroase de afara).
       Cele mai celebre cuarturi din lume si cele mai cautate de cunoscatori sunt cele provenind din zona Orange River (granita dintre Africa de Sud si Namibia),Brandberg,Erongo (Namibia),Arkansas (SUA),Madagascar...
       Cu cat sunt mai batrane din punct de vedere geologic cu atat sunt mai deosebite.Cele de Orange River au peste 600 milioane ani,Brandberg 125...Cuarturile nostre din Maramures s-au format ca urmare a fenomenelor de mineralizare postvulcanica si au intre 9 si 15 mil ani...tinerele.
       Pentru mai multe informatii despre formarea si caracteristicile cristalului de cuart cititi articolul meu,Cristalul de Cuart,din septembrie 2010.
       Din lipsa de spatiu expun doar cateva cristale ce cuart din colectia mea (cristale de stanca,cuart laptos,cuart de Brandberg,de Orange River,diamant de Maramures,cuart sceptru,fantoma,lumanare,ananas,cactus...)







10 comentarii:

  1. Extraordinare fotografiile...si postarea. Într-adevăr, se poat alcătui colectii gigantice doar din varietăţile si polimorfii cuartului! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. oaaaaaau, Florin, "bulgarasii" sunt absolut dementiali, si cuartul rosiatic e super; toate sunt senzationale....

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult!Fiecare cristal are povestea lui...

    RăspundețiȘtergere
  4. SUPERB! Muzeul de geologie din Bucuresti cu siguranta ar fi invidiosi pe colectia ta! Ce pot spune sunt superbe toate, imi place foarte mult cel rosu dar cel mai cel ... este Crucea. Adica e fara cuvinte... cred ca a fost scumpa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult pentru apreciere! Crucea este cuart cu hematit si provine din zona Brandberg,Namibia.Am luat-o de pe eBay,a costat in jur de 60 dolari fara transport.Cred a este cea mai scumpa piesa achizitionata,cu siguranta face mult mai mult...

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari Florin!Impresionanta colectia ta, sunt sigur ca fiecare piesa are povestea ei, de aceea colectionarii se ataseaza de propriile achizitii. Succes la largirea colectiei proprii si de ce nu, ne bucuram si noi alaturi de tine invatand din experientele tale. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut! revista vine abia joi, nu?
    In bv asa e!

    RăspundețiȘtergere
  8. Florin cand am vazut astazi ca pana la ora 9 nu era niciun post legat de howlit, asa cum ne-ai obisnuit, credeam ca nu ai reusit sa cumperi revista din diverse motive. Apoi cand am ajuns la ziare si am vazut ca nu a aparut, am zis : ahaaa trebuia sa imi dau eu seama de ce nu era pe blog :)

    RăspundețiȘtergere
  9. De obicei postez dimineata sa vada si altii cum arata revista si piatra,daca nu inseamna ca nu a aparut...

    RăspundețiȘtergere