Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 19 ianuarie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.18

       Salutare!
       Numarul 18 al revistei Comorile Pamantului de astazi,miercuri 19 ianuarie,vine insotit de o mostra de calcedonie,care conform ghidului seriei provine din India.Pietrele sunt exact asa cum ma asteptam...bucati sparte din geode si nu geode intregi,asa cum apar in ghidul seriei sau pe coperta revistei.Geoda de pe coperta este goala la interior si umpluta cu cristale de cuart.De obicei geodele au structura criptocristalina si apar sub forma aparent compacta,acolo unde raman spatii goale cresc cristale,de obicei de cuart,dar am vazut si calcit,fluorit,okenit...Geode micute gasiti pe la targurile specializate,eu am avut cateva de 2-3 cm taiate pe jumatate si folosite ca breloc pentru chei.Eu personal nu am vazut jumatati de geode la chiosc,dar poate voi aveti mai mult noroc.
       La noi in tara se gasesc frecvent bucati de calcedonie,de obicei de culoare albastra de diferite nuante...unele dintre ele pot fi adunate ca si jaspul din albiile anumitor rauri.Eu stiu doua astfel de locuri,la care din pacate inca nu am ajuns personal,dar din relatarile unor prieteni se gasesc destul de multe jaspuri,agate si calcedonii.Unul este in Maramures,altul in jud.Hunedoara.Cu siguranta sunt mult mai multe cunoscute de cautatori profesionisti sau de localnici.
       In poza,aveti esantionul de azi,plus cateva exemplare de calcedonie.Cel mare este din Brazilia,celelalte din Romania.
       Mult succes la pietre!

62 de comentarii:

  1. Cu exceptia catorva esantioane neslefuite (ametistul din primul numar, unele celestine), restul sunt puse in bataie de joc, iar cele slefuite se gasesc la targuri si costa in jur de 2-3 lei. Revista este mediocra, in texte exista multe repetitii doar ca sa se ocupe spatiul. Despre fluorina, "nenea consultantul" a scris de nu stiu cate ori ca acest mineral este folosit in industria siderurgica, probabil ca atat stie. Exista carti foarte interesante care costa incepand de la 35 lei mult mai bine scrise. O colega de-a mea are un copil foarte inteligent care cumpara si el aceasta colectie, si ce zice zilele trecute: "revista este ca pentru copii" :))))))) Am ajuns la numarul 18, si concluzia este aceasta: DEZAMAGIRE, ilustrata perfect de pozele de mai sus. Cat de frumoase sunt esantioanele albastre si cat de urate sunt piatrele din cutii :( S-a omis sa se zica faptul ca are multe forme aceasta calcedonie, dar cele mai interesante sunt cele albastre.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate.Si eu consider ca revista este pentru copii...sincer,eu o mai cumpar pentru ca am inceput colectia.Cu banii cheltuiti pana acum se puteau achizitiona minerale superbe de la traguri.Am sa pun maine o lista cu primele targuri mineralogice din 2011.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Florin in ce parte a jud. Hunedoara crezi ca se gasesc bucati de calcedonie? Zona Apusenilor, zona Retezatului? Eu am gasit la chiosc jumatate de geoda dar nu este foarte mare si era cu jumatatea taiata spre burete.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt de acord cu voi, esantioanele cam lasa de dorit, iar revista are o gramada de texte repetitive si ofera prea putine informatii, uneori adauga cate o ilustrata de o pagina din lipsa de informatii. Si ganditi-va daca o colectionam pana la sfarsit ce suma se aduna si ce esantioane ai putea sa cumperi de banii respectivi. Dar pana la urma dezamagirea sa prefigurat de mai mult timp deci nu ma mai mira proasta calitate a revistei sau a esantioanelor si nici nu mai sper la vreo imbunatatire ca doar suntem romani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aveti dreptate in privinta reviste,dar eu stau in Constanta si nu pot sa ma duc pana in Bucuresti pentru a achizitiona pietre cand vreu cum faci tu Florin.Si in afara de revista nu gasesc targuri pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stai linistit ca nici mie nu imi este usor sa ajung la Bucuresti.Eu sunt din Bacau si pana la Bucuresti fac 4 ore cu trenul si costa 100 lei dus intors.Asa ca nu am ajuns pana acum,dar astept un targ la Iasi,probabil prin mai,e mai aproape,dar trenul face cam 3 ore jumate...peste 5 ani sigur o sa face 5 ore...Trebuie sa fie vreo expozitie si la Constanta.O sa incerc sa postez pe blog fiecare expozitie anuntata in tara.

    RăspundețiȘtergere
  9. In 2009 a fost la Constanta Mineral Bijoux.Sigur o sa mai fie,cand aflu ceva anunt pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  10. Florin si eu sunt din Bacau. :) Si cu totii aveti dreptate despre esantioanele din revista. De exemplu am vazut azi in oras un esantion foarte frumos de ametist (la un magazin de bijuterii) si costa numai 25Ron, era mare cam cat o palma. Iar noi am dat 10Ron pe unul mic...Oricum asa cum zicea Florin am inceput colectia si parca vreau sa o termin.

    RăspundețiȘtergere
  11. A! Am uitat sa mentionez ca eu am gasit un esantion cu jumatate de geoda. E chiar frumusica. Oricum nu se compara cu cele albastre care le ai tu si care sunt extraordinare :)

    RăspundețiȘtergere
  12. florin, celalalte minerale din jurul calcedoniei ce sunt?

    RăspundețiȘtergere
  13. Toate mineralele din poza sunt calcedonii.Numele de calcedonie desemneaza cuartul criptocristalin,dar sunt mai multe varietati:onix,jasp,calcedonie albastra,agat...ceea ce am primit eu de la revista este agat.

    RăspundețiȘtergere
  14. Deea,ma bucur ca ai gasit un exemplar dragut.Mulumesc mult pentru apreciere.In Bacau,se fac foarte des targurile acelea de haine la Carrefour.Acolo de obicei se gasesc si bijuterii din pietre semipretioase si uneori si pietre brute la preturi mici.De asemenea se mai fac targurile acelea in parcul catedralei.Asta toamna au fost o gramada de vanzatori de pietre.Oricum,daca aflu ceva o sa anunt pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  15. Hei Florin sunt curios,mineralele din imagine le-ai gasit tu? si daca da unde ?
    P.S. Sunt din Petrosani

    RăspundețiȘtergere
  16. cosmin:asa cum a spus Florin ,calcedoniile sunt demulte feluri,nu va mai tot plangeti de revista,ok,poate ca ati primit esantioane mici dar fiti bucurosi, altii nici nu au reusit sa ia numerele si poate ar fi vrut,ce daca nu sunt asa multe informatii, astfel nu ar mai putea pune pozele.Asta va doriti sa aveti o foaie plina de cuvinte si nici o singura imagine,de unde ati sti ce fel de minerale sau pietre (semi)pretioase ati recunoaste fara poze?Eu,am avut o gramada de pietre,nici nu stiam ce sunt,cu ajutorul revistei insa le-am recunoscut.ex: aveam o piatra plictisitoare de culoare allbastra si cu ajutorul revistei am identificat-o ,era hemimorfit. acum este regele colectiei mele,informatiile sunt importante dar si imaginile, poate ca au mai putine informatii deoarece au doar o singura foaie la dispozitie si au mai omis unele amanunte,asa ca va rog sa nu va mai plangeti,fiti bucurosi,si in legatura cu pretul acesteia,cat ati vrea sa coste,1-2lei,ce profit ar mai scoate?

    RăspundețiȘtergere
  17. cosmin:stii vreun targ in suceava?

    RăspundețiȘtergere
  18. cosmin deci stii vreun targ in suceava?

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna! Calcedonia mea este cea mai frumoasa piatra din colectie! Este rotunda, scobita pe o parte iar cristalele din-auntru sunt iesite si pe margini. E mega-mare, abia o bag in cutie. Va doresc mult noroc la gasit pietre!

    RăspundețiȘtergere
  20. O sa anunt toate targurile m mineralogice din tara,deocamdata am lista doar pana in februarie...dar in afara de acestea de specialitate mai sunt si targuri de zilele oraselor unde se pot gasi comercianti cu pietre.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna,Florin. frumos esantionul tau,pacat ca nu e jumatate asa cum iti doresti. al meu e jumatate si e frumos:x...sincer asteptam calcedonia..dar ma asteptam la pietre slefuite si nuanta aia de albastru..din pacate, nu . Mai avem 2 nr si gata! sunt mai frumoase calcedoniile pe care le ai tu.

    RăspundețiȘtergere
  22. Esantionul meu seamana foarte mult cu al tau:) chiar daca nu am avut noroc de "geoda" ne multumim cu ceea ce avem..nu-i asa Florin? ai o colectie superba:X succes in continuare:)

    RăspundețiȘtergere
  23. Cred ca fiecare trebuie sa vorbeasca in nume individual, sa isi exprime parerea proprie si nu pe cea colectiva (mai ales cand semneaza anonim). Oare o fi vreo reminiscenta comunista?! Nimeni nu poate obliga un cumparator sa ia revista. Eu imi aleg ceea ce cumpar. Daca vreo vanzatoare refuza sa ma lase sa aleg, plec mai departe. Sunt destule chioscuri si magazine unde se difuzeaza aceasta colectie, si se aduc destul de multe exemplare.
    Spre deosebire de varianta britanica ( http://treasures.deagostini.co.uk/magazine.php ), varianta romaneasca este mult mai saraca in informatie, mai scumpa (ma refer la pretul real, raportat la venitul mediu sau la puterea de cuparare) si pietrele mai urate. Am ajuns la concluzia ca, defapt, eu cumpar revista pentru cutii :))) E drept, am gasit la numarul 18 cateva esantioane interesante cu jumatati de mici geode, cu cristale de cuart dezvoltate in cavitati, destul de maricele, unele chiar ametizate.
    Din esantioanele mai vechi, pe cele urate le-am inlocuit treptat.
    Daca vor fi 80 sau 90 de numere, cu suma totala de 900 lei se puteau achizitiona: un catalog foarte frumos si mai bogat decat suma revistelor (se gasesc astfel de carti traduse din lb. engleza si editate competent, de la 35 lei pana in jur de 100 lei) precum si multe esantioane neciobite sau dupa placul fiecaruia.
    Cum in Romania, orice afacere de tip franciza se transpune conform traditiei bastinase si se adapteaza pietei, colectia "Comorile pamantului" nu putea sa iasa altfel decat asa cum se prezinta acum. De ce o mai cumpar? Amicii mi-au zis: "nu ai ce face cu banii!" ... probabil asa este, la care se adauga pasiunea si curiozitatea. Sunt motive serioase, si orice pasiune costa bani.

    RăspundețiȘtergere
  24. esantionul meu nu e foarte mare dar are o adancitura in mijloc in care se afla cristale de cuart si este de o noanta de albastru si gri :) a si florin am citit undeva ca in numarul 20 va fi o mostra de aur e adevarat?

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu stiu ce sa zic...in lista apre si aurul,dar...posibil sa fie fulgi mici in matrice de cuart...gandeste-te cat e gramul de aur.

    RăspundețiȘtergere
  26. cosmin: in numarul 19 va fi labradoritul,speram sa fi jadeitul, e al doilea preferatul meu dupa fluorina.

    RăspundețiȘtergere
  27. Labradoritul este o piatra superba cu reflexe albastre si verzi.

    RăspundețiȘtergere
  28. cosmin:am primit si eu calcedonia,seamana cuun trandafir iar dedesubt are o ceoda,cu cristale mici.ce sunt acele cristale mici din geoda?

    RăspundețiȘtergere
  29. numa ce-am luat si eu nr 18 si am primit calcedonia dar a mea nu e roz..e gri-alb si are 2 gauri unde sunt cristale mici albe...crek e defect=))

    RăspundețiȘtergere
  30. E frumoasa lumea rocilor, mineralelor, fosilelor, uneori chiar fascinanta; apreciez ce scrie Florin pe blog si preocuparea celorlalti vizitatori; si eu traiesc acelasi sentiment k revista nu se ridica la inaltime; va ofer spre lectura un domeniu diferit pentru a auzi pareri:http://iubireacrestinortodoxa.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  31. luciana- calcedonia mea,nu vreau sa ma laud,ceea ce am facuta, e atat de frumoasa!!!!!!!!!!!!! la inceput am crezut ca e simpla,dar cand am desfacut cutia.............mi-am schimbat imediat parerea!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  32. Al tau este mult mai mare aproape de 2(doua) ori mai mare!!!

    RăspundețiȘtergere
  33. cine stie ce ne dau in numerele 189 si 20?

    RăspundețiȘtergere
  34. edy: florin cuartul din namibia este impresionant inteleg de ce este mandria colectiei tale :) sper ca vei continua sa publici pe blog informatii despre mostrele de la deagostini tine-o tot asa. Pace! :)

    RăspundețiȘtergere
  35. 19 labradorit, care mie mi se pare una din cele mai frumoase de pana acum

    RăspundețiȘtergere
  36. Asta e si parerea mea.Labradoritul este una dintre cele mai frumoase pietre,cu reflexii albastre verzui care se modifica dupa unghiul din care este privita piatra...

    RăspundețiȘtergere
  37. Calcedonia mea este albastra `dungata`

    RăspundețiȘtergere
  38. buna! am inteles ca dupa primele 20 pietre mai urmeaza altele pana la 80. stie careva care sunt?
    jaspuri se gasesc si la Sinaia si chiar esantioane foarte mari. Iar un exemplu de labradorit daca nu ma insel se gaseste in Bucuresti la Hotelul Lido.

    RăspundețiȘtergere
  39. Uite in link cu revista asa cum a aparut in Marea Britanie...99 nr..

    http://www.deagostini.co.uk/shop/backissues/treasures_of_the_earth

    RăspundețiȘtergere
  40. florin:
    In orice magazin Carefour se gasesc magazinele de bijuterii?
    Se gasesc si pietre pretioase neslefuite?
    Am intrat pe linkul de deasupra . Este super!

    RăspundețiȘtergere
  41. Nu se gasesesc pietre la Carefour.Este vb despre un targ de haine si accesorii care are loc cam odata la 2 luni in Bacau,in sala de expozitii a magazinului Carefour.acolo mai vin din cand in cand unii cu pietre,de obicei slefuite.Este un targ temporar,cam de 5 zile.Dar mai sunt targurile care se organizaeaza de obicei de zilele oraselor...acolo se mai gasesc tarabe cu pietre.

    RăspundețiȘtergere
  42. luciana- mineralelor si pietrelor (semi)pretiose li se dau intamplator denumiri???

    RăspundețiȘtergere
  43. Nu intamplator.Dupa proprietati (ex.fluorit),dupa locul descoperirii (labradorit,amazonit),dupa compozitie (calcit),sau dupa numele unor personalitati (alexandrit)...

    RăspundețiȘtergere
  44. luciana-va multumesc!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  45. luciana-sau dupa culoare(ex.albit,cuart roz,fumuriu,azurit etc.)!!!!

    RăspundețiȘtergere
  46. luciana-este adevarat ca din turmalina se fac bijuterii,nu?????????????

    RăspundețiȘtergere
  47. Turmalina are cateva varietati care sunt pretioase...

    RăspundețiȘtergere
  48. luciana-tare!!!!!!!! este de culoare rosie,verde, asa am vazut eu pe internet!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  49. luciana-cand ati spus atunci de auripigment ca este foarte toxic,eu am vazut unul slefuit de parca se folosea pentru ornament!!!! ..
    _

    RăspundețiȘtergere
  50. Auripgmentul este foarte toxic si moale,nu s epoate folosi ca ornament si este bine sa fie evitat!

    RăspundețiȘtergere
  51. imi place foarte mult si nu am ratar nici un nr de cand a inceput

    RăspundețiȘtergere
  52. ciar sunt toxice sau glumesti?






    :((:((:((:((

    RăspundețiȘtergere
  53. ma refeream la auripigment,un mineral ce contine arsenic,e foarte toxic...

    RăspundețiȘtergere
  54. Mineralele periculoase se impart in doua: toxice si radioactive.Am scris un articol pe acesta tema.

    RăspundețiȘtergere
  55. luciana-multumesc!!!!din unele minerale se fac bijuterii???

    RăspundețiȘtergere
  56. da,din multe minerale se fac bijuterii:diamant,rubin,smarald,ametist,rubin,
    topaz,jad,chihlimbar,granat....

    RăspundețiȘtergere
  57. Din fericire am cumparat nr.18 din Moldova de unde si locuiesc si am primit o geoda plata intreaga!!! O piatra superba!!!!

    RăspundețiȘtergere
  58. eu cred ca am fost mai norocos deoarece am luat o piatra destul de mica 2-3 cm dar este exact ca cea din prima pagina. in coltul ei din dreapta ecolorata exact ca si carneolul.

    RăspundețiȘtergere