Salutare prieteni!
Astazi,12 ianuarie a aparut numarul 17 al revistei Comorile Pamantului,insotit de un esantion de jasp (jasper in engleza).Din pacate nu stiu origine lui,fiindca numarele au fost incurcate de tot si aceasta piatra nu apare in ghidul seriei.Dar sunt sigur ca in autocolantele pe care le vom primi in curand,in nr.20 sau 21 vom avea pe langa denumire si tara de origine.Pentru un colectionar serios,ar fi important si locul exact de extractie al esantionului,dar acest lucru este imposibil,datorita faptului ca revista achizitioneaza pietrele en-gros.Mostrele de jasp sunt lustruite.Jaspul este o piatra criptocristalina,iar in forma sa naturala nu este prea atractiv,de aceea majoritatea exemplarelor se vand lustruite,fiind o piatra decorativa sau semipretioasa.Am vazut cu placere ca in toate revistele de la chiosc pietrele erau destul de marisoare si frumoase,avand o culoare foarte buna,unele cu pete sau dungi negre,de la roca de baza.Oricum,azi sunt multumit de ce am primit...
Chiar daca in numerele urmatoare o sa apara si pietre incadrate la categoria pretioase,nu este chiar asa.Este cazul smaraldului...acesta este pretios,dar nu vedeti voi asa ceva la revista fiind foarte scump.De obicei sa dau piese fara valoare mare.La targuri cristale de smarald pot fi achizitionate si cu 10 lei bucata.Pietrele pretioase se numesc geme si au niste caracteristici bine definite.Nu este obligatoriu ca toate pietrele dintr-o anumita categorie sa fie geme.Depinde de culoare,transparenta...nici macar diamantele nu sunt toate pretioase,marea lor majoritate fiind folosite in industrie si doar o mica parte in bijuterii.
In poze puteti vedea pe langa jaspul de la revista si unul neprelucrat,precum si un jasp gasit de mine la Lacul Rosu,jud.Harghita.In ultima poze se poate observa un jasp "piele de leopard" si unu jasp rubanat.Jaspuri frumoase pot fi gasite si prin natura,dar sunt mai greu de recunoscut,mai usor de observat fiind in apele unor paraie de munte.
Mult succes la pietre!
florin stii ca pe ghid aparea calcedonie.neau dat jasp rosu in loc de calcedonie deaia ca a colo goeda??si te rog sa pui si tu o poza cu tavita ta si cu pietrele in ea ca sunt curios cum arata
RăspundețiȘtergerecosmin: super, cee bine arata ,chiar daka preferam eu jadeitul,seamana
RăspundețiȘtergerecosmin: mam uitat la jasp wikipedia si cred ca provine din egipt,nu sunt sigur
RăspundețiȘtergereCOSMIN: AL TAU E MARE,AL MEU E MINUSCUL. NU STIU DC LAM PRIMIT ASA MIC
RăspundețiȘtergereNu inteleg ceva: voi nu alegeti esantionul de piatra, luati ce va da "tanti vanzatoarea"? Am vazut ca de cateva saptamani, la fiecare chiosc se aduc mai multe exemplare (10-20 bucati), chiar raman de pe o saptamana pe alta. In plus, se gasesc si in unele supermarket-uri dar la raft sunt puse doar cateva.
RăspundețiȘtergereAcum ceva timp cand eram mai mica mergeam la o ruda care statea pe langa un rau destul de mare si culgeam pietre. Acum de cand a aparut revista mania mea de a "culege pietre" a revenit. Am niste pietre foarte frumoase. Ar fi interesant daca as afla ca unele pot fi valoroase pentru o colectie. Imi poti spune unde as putea sa le duc ca sa le testeze?
RăspundețiȘtergerela muzeul de stiinte ale naturii e indicat ;))
RăspundețiȘtergerefrumoasa colectie!
RăspundețiȘtergereimi place mult!
@Nico Alexandru: Am uitat sa iti zic MULTUMESC pt sfat
RăspundețiȘtergerenr 18 CALCEDONIE (nu 100% sigur)
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru informatie!Te rog sa anunti fiecare numar daca poti,chiar daca nu esti 100% sigur.
RăspundețiȘtergereo sa incerc. e sigur: calcedonie dar nu stiu ce fel, probabil o bucata de geoda ca in ghid
RăspundețiȘtergereluciana-sper ca nu o putem primi fara geoda,NU?????????
RăspundețiȘtergereluciana-ma refer la calcedonie!!!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereluciana-aveti o colectie minunata de minerale si pietre (semi)pretioase!!!!!!!!!!!!!imi place.
RăspundețiȘtergerefelicitari!!!!!!!!!!!
Multumesc mult pentru apreciere!
RăspundețiȘtergere