Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 5 ianuarie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.16

       Salutare prieteni!
       Astazi,5 ianuarie a aparut numarul 16 al revistei Comorile Pamantului,numar insotit de un esantion de fluorina (fluorit),care conform ghidului seriei provene din China.Pentru mine fluorina a fost cea mai asteptata piatra din aceasta serie...La chiosc,pietrele erau destul de marisoare,avand culori de la verde la mov pal,sau combinatii din amandoua,putand fi observate benzi de culoare.Bucatile sunt desprinde din blocuri masive.Daca aveti o sursa de ultraviolete puteti sa vedeti un fenomen extraordinar,fluorescenta.Asemenea lanterne sau pixuri cu ultraviolete se pot achizitiona destul de usor,de ex,de pe okazii.ro,la preturi incepand de la 2o lei.Cu ele puteti verifica si banii...Oricum este una dintre cele mai frumoase pietre,nu va faceti griji de culoare.Pe ebay se gasesc cristale frumoase de fluorina,in cuburi albastre,transparente,galbene,verzi sau mov de diferite nuante.
       Ne apropiem rapid de nr.20,insemnand sfarsitul primei serii din revista.Pana acum a fost ok,cu mici probleme de schimbari de numere,dar cea mai mare problema am inteles ca a fost la nr.15,cand unii dintre voi ati primit mineralul halit portocaliu in loc de calcit...Eu personal nu am vazut asta,dar asa am inteles,nu stiu ce sa zic.Sunt cateva teste usoare de identificare,le stiti si voi:halitul are duritate mai mica decat calcitul,se zgarie usor cu unghia,se dizolva in apa,iar calcitul face efervescenta la acid clorhidric,diluat la cald sau otet super concentrat.
       Va doresc mult succes!


53 de comentarii:

  1. Esantionul meu are pe o parte si putin mov.Pacat ca nu am gasit un esantion mai mare

    RăspundețiȘtergere
  2. In legatura cu halitul, este adevarat, ca am vazut si eu la un chiosc. Poate a gresit doar numarul si era si mai bine daca ar fi lasat anuntul de la numar la numar, ce mineral va urma la urmatorul numar. La mine apare in jurul orei 10 si ceva si trebuie sa ma uit la tine pentru a vedea ce apare :) Iara treaba cu lipitul unor numere gresite pe coperta e treaba de mantuiala a cineva care doarme, se pare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Florin esantionul tau are rutil in el ca se vede ceva galben in el???

    RăspundețiȘtergere
  4. Din cate stiu eu revistele se tiparesc in alta tara (nu sunt sigur),pietrele vin din diverse parti ale lumii,iar cutiile probabil la fel.Banuiesc ca aici doar le ambaleaza...Revistele se tiparesc inainte si se intampla sa fie probleme cu procurarea esantioanelor...De asta apare un autocolant lipit,cu alt nr...

    RăspundețiȘtergere
  5. Se poate intampla ca flourina sa contina incluziuni,in special alte substante care dau aspectul unor muchi de copac,dar esantionul meu nu are asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  6. cosmin:vreau sa spun ,Florin, ca si la mine cea mai asteptata a fost cu siguranta fluorina. o intrebare am:ce este? adik e piatra (semi)pretioasa,pretioasa sau mineral?

    RăspundețiȘtergere
  7. Fluorina este un mineral,fluorura de calciu,este cristalizat.Are si unele varietati care pot fi pietre semipretioase,dar datorita duritatii mici sunt folosite mai mult pt.decor sau colectii.Cele mai cautate sunt cristalele cubice verzi,transparente,albastre,galben,oranj sau violet...care pot fi destul de scumpe.

    RăspundețiȘtergere
  8. ochul de tigru se poate spala?va rog raspundeti

    RăspundețiȘtergere
  9. ochiul de tigru se poate spala .....este o varietate de cuart

    RăspundețiȘtergere
  10. Adrian:Buna.Am luat si eu revista.Esantionul e destul de micut si cand am intrebat sa-mi aleg eu piatra baba aia o tipat la mine si a zis:"Cum sati alegi tu ma?Da unde te crezi?".Avea noroc ca-n alte locuri nu primise ca altfel nu mai luam.Oricum , fluorina se poate spala?

    RăspundețiȘtergere
  11. se poate, eu am spalat-o si nu se intampla nimic;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Tare baba aia...trebuia sa ii zici vreo doua...m-am dus si eu odata la una si i-am cerut sa imi arate revistele sa aleg,mi-a scos vreo 15 si nu mi-a placut nici una,asa ca am plecat.Era sa ma omoare baba.:))) sa i le cumpere ma-sa,ca si asa fac retur la ele ca nu se vand toate...cat despre fluorina poti sa o speli.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Florin, foarte fain esantionul tau. Eu inca nu am luat revista, dar sper sa gasesc si eu o "piatra" la fel de faina. Am o intrebare, daca ma poti ajuta cu un raspuns ar fi super: am niste margele de piatra lunii care sunt cumva slefuite fatetat, dar prezinta si niste crapaturi/santuri; ei bine in acele santuri a aparut ceva verde, ca o depunere de praf sau ceva. Margelele au fost tinute intr-o punguta. Ai idee ce/sau de la ce ar putea fi? Mersi :)
    Seara faina

    RăspundețiȘtergere
  14. şi eu am umblat azi după revistă la vreo 4 chioşcuri. pe mine mă enervează că în Iaşi vin revistele la chioşc târziu, după ora 11... oricum, cred că am văzut vreo 20 de exemplare, dar nici unu nu era mai răsărit :/

    în schimb am întâlnit numai vânzători amabili azi, nu s-au supărat deloc că nu am cumpărat de la ei.

    RăspundețiȘtergere
  15. Pentru Lory:sincer nu stiu ce ar putea sa fie depunerile acelea verzi.Se poate sa fie praf,sau se poate sa fie o alterare naturala a pietrei,datorita expunerii la aer a unor suprafete neslefuite (in crapaturi).

    RăspundețiȘtergere
  16. @Florin: Praf nu prea are cum ca, au fost tinute in punguta inchisa, deci cred ca a doua varianta e mai plauzibila. Mersi fain.

    RăspundețiȘtergere
  17. esantionul meu este de culoarea turcoaz deschis.
    este intradevar frumos.
    Am inteles ca fluorina se poate gasi si in mina din Maramures.
    Este adevarat?
    David Anastasia
    11ani
    Botosani

    RăspundețiȘtergere
  18. eu nu cred ca este praf nu avem cum sa dovedim.
    mie nu mi se pare normal ca un mineral sa aiba praf (mi se pare absurd) doar nu s-a depus in pestera (sau in mina )
    praf...probabil...
    chiar daca se depunea cel care ambaleaza esantioanele trebuie sa le fi curatat.
    Eu cred ca asa este fluorina
    dar totusi de ce pe coperta revistei nr. 16 este perfect verde?poate ca a prelucrat poza sau au curatat mineralul in asa fel sa fie perfect turcoaz.
    m-am interesat citind din cartea `Minerale si Roci` de Monica Price si de
    Kevin Walsh unde arata fluorina cu urme albe ca esantionul din revista `Comorile Pamantului.
    imi place mult geologia si imi place sa citesc din cartile de geologie sau de pe internet.
    David Anastasia
    Catamarasti DEal
    jud.Botosani
    11ani

    RăspundețiȘtergere
  19. Da,esantioane foarte frumoase de fluorina (mineralul este fluorit) se scoteau din minele din Maramures,Cavnic,Baia Sprie,Baiut...Acum toate minele sunt inchise,dar se mai gasesc flori de mina pe la localnici.Daca ajungi vreodata pe acolo ai sa gasesti.

    RăspundețiȘtergere
  20. multumesc frumos pentru raspuns
    chiar apreciez
    Anastasia David

    RăspundețiȘtergere
  21. ce parere ai despre ce am scris
    ca floritul nu poate avea praf?
    Anastasia David

    RăspundețiȘtergere
  22. cosmin:multumesc de raspuns, eu am auzit ca fluorina e pretioasaasa ca am vrut sa te intreb si pe tn.ms

    RăspundețiȘtergere
  23. Salut am gasit interesant aruncati o privire
    http://www.ndc.co.nz/dispatch/treasures.htm

    Cata 19

    RăspundețiȘtergere
  24. cosmin:Florin,te-as ruga sa mai faci o poza fluorinei tale ,deoarece nu prea se vede,cred ca a intret lumina in cadru,nu te supara pe mn,dar nu o prea vad, stii,eu totdeauna ma informez de la tn si iti ador site-ul dar chiar as vrea sa ai faci o poza noua ,te rog.

    RăspundețiȘtergere
  25. cosmin:apropo de fluorina,am prmit-o si eu .A mea e de culoare violet inchis cu pete verzi si e cat cutia,e chiar super.

    RăspundețiȘtergere
  26. cosmin:auzi,lulu, esty baiat sau fata?

    RăspundețiȘtergere
  27. n-am inteles deloc de ce va spalati toti pietrele chiar nu va place sa le pastrati in starea in care le-ati primit? bine pana la urma faceti ce vreti dar care e diferenta? va simtiti mai bine?

    RăspundețiȘtergere
  28. O sa pun poza cu toate pietrele mele cand se ajunge la sfarsitul seriei,adica nr.20.Spatiul oferit pe blog este limitat si trebuie sa am grija cum il gestionez,daca depasesc spatiul gratuit trebuie sa platesc.

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna Florin. Imi place mult blogul tau si pasiunea ta de pietre. Bravo! Am 14 ani si ma pasioneaza. Am o intrebare: tu cate nr iti cumperi? Imi place ft mult colectia dar n.am de unde sa scot 8 milioane si astia 2 mil i.am scos din economii. In fine. Te rog sa.mi raspunzi. O zi cat se poate de buna!

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna,Adriana!multumesc mult pentru apreciere.Daca esti pasionata si vrei sa afli mai multe lucruri inscrie-te pe forum,sau daca vrei o sa iti dau adresa de mea de messenger:

    http://fosilemineraleroci.forumulmeu.ro/

    Stiu ca pentru un copil este o suma destul de mare,sa stii ca si pentru mine este un efort,dar gandeste-te la cei care fumeaza,dau cel putin 10 lei pe zi pt.tigari.Din fericire nu este si cazul meu.Sincer nu stiu,daca pretul ramane neschimbat,probabil o sa ma cumpar un timp,daca se scumpesc serios o sa renunt...

    RăspundețiȘtergere
  31. Eu 20 imi cumpar si atat. totusi este prea mult. am propus de mailul lui DeAgostini ca daca ar ieftini poate ar avea un profit mai mare. Nu cred. Le trebuie doar bani..

    RăspundețiȘtergere
  32. asa e blogul e grozav florin eu intru des si chiar imi foloseste mai ales miercurea si mi-a atras atentia cuartul de brandberg inteleg de ce este mandria colectiei tale. ( sunt cel care a vrut autunit) :)) merci pt ca m-ai ajutat atunci tine-o tot asa

    RăspundețiȘtergere
  33. ar fi fain daca nr. 20,21,22 si 23 sa fie la pretul de 5 lei (aceasi suma ca in primul nr.).Ar fi fain daca toate nr. ar costa 5 lei.Poate din cauza ca pietrele venite odata cu nr. sunt prea pretioase...
    Macar ne da si pietre.Am inteles ca in alte nr. din alte tari nu primesc minerale ...Asa ca suntem norocosi...
    Norocosi la pietre dar ghinionisti la pret...

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna,Florin! Am trimis un e-mail la DeAgostini in legatura cu pretul si cu nr 20. Mi-au raspuns ca pretul va ramane acelasi si in nr 20, se vord da autocolantele si mineralul respectiv. Se pare ca va trebui sa.mi fac singura autocolantele...:(

    RăspundețiȘtergere
  35. nu este sigur, dar se pare ca in numarul 17 va fi Jasp rosu (nu este preferatul meu, eu asteptam turcoazul)

    RăspundețiȘtergere
  36. In lista scrie ca jaspul rosu se da slefuit.Ms.de informatie.

    RăspundețiȘtergere
  37. de unde luati lista?
    dati-mi si mie link vă rog

    RăspundețiȘtergere
  38. era mai frumos daca nil dadea neslefuit

    RăspundețiȘtergere
  39. am un prieten care a vorbit cu cei de la deagostini si se pare ca revista nu se va scumpi de la a doua serie. pretul va ramane acelasi

    RăspundețiȘtergere
  40. Am vazut mai sus scris comentarii despre fluorina. In ultimul timp imi cumpar mai multe exemplare. De exemplu fluorina am gasit-o in trei culori diferite, si le-am luat pe toate. Cat despre jaspul rosu cred la fel ca Ady ca mai bine il puneau neslefuit. Florin de unde pot cumpara jasp galben, varde...etc neslefuit.

    RăspundețiȘtergere
  41. Cam greu de gasit.Incearca la targurile specializate in mineralogie.Au loc de 2-3 ori pe an in orase ca:Iasi,Cluj-Napoca,Brasov,Sibiu,Timisoara,Targu-Mures,Bucuresti...

    RăspundețiȘtergere
  42. luciana-oare primim amazonitul????

    RăspundețiȘtergere
  43. luciana-este piatra pretioasa sau semipretioasa??

    RăspundețiȘtergere
  44. luciana-zau,exista jasp galben sau verde?

    RăspundețiȘtergere
  45. Amazonitul este piatra ornamentala.Exista si jasp galben si verde.

    RăspundețiȘtergere
  46. luciana-primim jasp galben si verde?=)

    RăspundețiȘtergere
  47. luciana-stiti cumva ce va fi in numarul 21???=0

    RăspundețiȘtergere
  48. Era vorba ca,din seria a doua pretul revistei v-a creste.Nu stiti cumva cu cat?:D

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna Florin , observ ca ai o colectie impresionanta de minerale si cunostinte in materie de geologie
    Eu stau undeva in Suceava pe langa Liteni si as dori sa fac o excursie prin imprejurimi de vreo 2 zile impreuna cu scoala . Eu si doamna care o organizeaza ne dorim sa vizitam muzee de mineralogie si geologie cam pe unde am putea merge sa includem cat mai multe locuri de acest gen?
    multumesc frumos !

    RăspundețiȘtergere
  50. Salut,multumesc mult pentru apreciere.Va recomand o excursie in Maramures (destul de aproape de Suceava).In Baia Mare este Muzeul de Mineralogie,care merita vazut.Alt muzeu interesant este la Colti (Buzau)-Muzeul Chihlimbarului.

    RăspundețiȘtergere