Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

vineri, 28 ianuarie 2011

Punctul fosilifer Girbova de Sus (jud.Alba)

        Atentie!Aceste rezervatii sunt protejate conform legilor in vigoare!

       Asa cum am promis incep sa prezint aici cele mai importante rezervatii geologice si paleontologice din Romania,dar in afara de acestea mai sunt si alte puncte fosilifere.Trebuie sa retineti ca aceste rezervatii sunt importante din punct de vedere stiintific,atat in tara cat si in afara ei si sunt protejate prin lege,asa incat orice cautari de fosile in aceste zone sunt strict interzise si se pedepsesc conform legilor in vigoare.Acestea sunt marturii ale trecutului indepartat,prezinta ramasite fosile de flora si fauna,dintr-o anumita perioada a istoriei Pamantului.
       Descrierile de aici provin din cartea "Rezervatii si Monumente ale Naturii din Romania", autori Gh.Mohan,A.Ardelean si M.Georgescu,edit.Scaiul 1993.

       Punctul fosilifer Girbova de Sus (jud.Alba)
Rezervatie paleontologica situata intre Teius si Aiud,pe versantul rasaritean al muntilor Trascaului,in apropierea satului Girbova de Sus.In aceasta rezervatie,cu suprafata de 1,5 ha predomina calcare badeniene in care s-au pastrat numeroase resturi fosile de corali,alge calcaroase,moluste si indeosebi numeroase resturi de echinide,intre care predomina specii ale genurilor Echinolampas si Schizaster.Din punct de vedere stratigrafic,Badenianul se incadreaza in perioada Miocen sup.(16-13 milioane ani) din era Neozoica.

7 comentarii:

  1. Arata ca la Dealul Repedea din Iasi,numai padurea este altfel.

    RăspundețiȘtergere
  2. In unele orase a aparut revista cu nr.20,insotita de gips selenit si tavita de expunere pentru seria urmatoare.In Bacau nu a aparut inca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sper ca apare maine revista si la noi. Sper sa o conving pe doamna de la chiosc sa imi dea 2 numere ca sa am tavitele ca eu am pierdut numarul 2. Sunt atat de nerabdatoare!
    Florin de maine vine iar in oras targul de haine oare gasesc si pietre? As vrea sa gasesc niste ametist si ochi de tigru.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da,e tg.acela de la Central Plazza,Carrefour.Acolo,jos la baza scarilor am vazut mereu o taraba cu pietre.De obicei erau aceeasi vanzatori,aveau multe feluri,dar ochi de tigru nu am vazut...

    RăspundețiȘtergere